TOUR12: Fabio Aru keltapaitaan, Chris Froome tummui 200 metriä ennen maalia

Ranskan ympäriajon 12:nnen etapin profiili.

Ranskan ympäriajon 12:nnen etapin profiili.

Välipäivän ja kahden tasamaaetapin jälkeen Ranskan ympäriajo saapui Pyreneiden vuoristoon, jossa saatiin aikaan muutoksia kokonaiskilpailussa. Chris Froomen Sky-tallin on arvelun. Toisin kuitenkin kävi, kun viimeiset 200 metriä muutti kaiken.

Sky vahva yli 200 kilometriä

Kolme vuorta ja lyhyen, mutta jyrkän loppunousun sisältänyt etappi oli pituudeltaan 214 kilometriä. Sky pysyi pääjoukon veturina, ja muiden tallien kapteenit menettivät apuajajansa hyvin varhaisessa vaiheessa. Samalla Froomella oli vielä neljä miestä tekemässä vetotöitä. Vauhti oli raju, eikä irtiottoryhmän polkijoille annettu mahdollisuutta etappivoittoon. Etappivoiton suhteen ennakkosuosikiksi povattu Stephen Cummings ajettiin kiinni vajaa viisi kilometriä ennen maalia.

Vasil Kiriyenkan, Michal Kwiatkowskin, Mikel Nieven ja Mikel Landan vauhdinpidosta johtuen Movistarin Nairo Quintana ja Trek-Segafredon Alberto Contador joutuivat heittämään hyvästit Skyn-junalle. Miehet olivat maalissa yli kaksi minuuttia muiden kärkimiesten takana. Keskiviikon etapilla kaatunut ja loukkaantunut Astanan Jakob Fuglsang tummui vieläkin aiemmin ja tippui kokonaiskilpailun viidenneltä paikalta kauas rivimiesten joukkoon.

Froome ei kestänyt viimeisiä metrejä

Skyn ja Froomen kannalta kaikki näytti erinomaiselta vielä 500 metriä ennen maalia. Tämän vuoden ennakkosuosikin iskua odotettiin etapin päättäneessä järisyttävässä 20 prosenttisessa nousussa, mutta kivikasvoisen Mikel Landan takaa ei hyökännytkään keltaista paitaa. Sen sijaan Astanan Fabio Aru pisti kaasun pohjaan, eikä Froome ei kestänyt reilu 200 metriä ennen maalia tullutta rytminvaihdosta: Kokonaiskilpailun 18 sekunnin johto suli maaliportin jo näkyessä.

Bardet voittoon, Aru keltapaitaan

Sen sijaan Dan Martin (Quick-Step Floors), Romain Bardet (AG2R La Mondiale) ja Rigoberto Uran (Cannondale Drapac) pysyivät italialaisen kannoilla. Lopulta Bardet väänsi ketjuja vahvimmin ottaen etappivoiton ja 10 bonussekuntia. Myös Uran onnistui ohittamaan Arun ja näin Aru oli etapilla kolmas.

Chris Froome jäi Arulle 20 sekuntia ja bonussekuntien johdosta Astana-tallin Aru johtaa nyt Ranskan ympäriajoa kuuden sekunnin erolla Froomeen. Bardet on kolmantena 25 sekunnin päässä. Neljäntenä oleva Rigoberto Uran on 35 sekuntia kärjestä. 

Froomen kokonaiskilpailun voiton kannalta etappi ei ollut suuri katastrofi, mutta henkisesti päivä oli muille ajajille arvokas. Nyt Aru, Bardet, Uran ja kumppanit tietävät, ettei Sky ole täysin lyömätön.

Ranskan ympäriajo jatkuu perjantaina 101 kilometriä pitkällä ja kolme vuorta sisältävällä etapilla.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Mainos:Lue Ranskan ympäriajon kiehtovasta historiasta tilaamalla Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirja tarjoushintaan 21,90€ Premiumsport.fistä

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama