TOUR13: Barguil voitti Ranskan kansallispäivänä – tilanne kärjessä tiivistyi

Warren Barguil. Kuva: Team Sunweb

Warren Barguil. Kuva: Team Sunweb

Ranskan ympäriajo jatkui perjantaina Ranskan Pyreneillä, eikä ajosta puuttunut jännitystä.

Perjantain etapilla oli pituutta vain 101 kilometriä, mutta Saint-Gironsista Foixiin kavuttiin kolmen ykköskategorian nousun yli. Lisäksi päivään lähdettiin kutkuttavasta tilanteesta, sillä neljän kärki oli kokonaiskilpailussa vain reilun puolen minuutin sisällä.

Etappi käynnistyi levottomasti ja Ranskan kansallispäivän kunniaksi isäntämaan Thomas Voeckler ja Warren Barguil lähtivät irtiottoon heti etapin ensi metreillä. Kaksikko ei ollut ainoa, vaan myöhemmin pääjoukon jättivät myös monet muut ajajat, osa paremmalla, osa huonommalla menestyksellä.

Astanalla vaikea tilanne

Keltapaita Fabio Arun tilanne ei ollut helppo. Astana oli menettänyt jo aiemmin apuajajansa Dario Cataldon, ja kaksi päivää sitten kaatunut Jakob Fuglsang oli kovissa kivuissa. Tanskalainen yritti päästä vain etapin maaliin kyetäkseen auttamaan kapteeniaan myöhemmillä etapeilla. Lisäksi loputkin apuajajat väsyivät, jolloin italialainen joutui puolustamaan ykköstilaansa lähes yksin. Kaiken kukkuraksi Fuglsang joutui keskeyttämään.

Astana ei kyennyt pitämään kuria pääjoukossa, eikä Chris Froomen Sky-tallikaan ollut kiinnostunut vauhdinpidosta. Tästä johtuen jo Tourin alkupuolella aikaa menettäneet Nairo Quintana ja Alberto Contador halusivat kuroa eroa umpeen. Miehet irtosivat kukin vuorollaan pääjoukosta ja etenivät kohti maalia Arun ryhmän edellä. Tosin Quintana oli neljä ja Contador yli seitsemän minuuttia Arua perässä kokonaiskilpailussa, joten italialaisen ei tarvinnut reagoida miesten irtiottoon välittömästi. Myös Skyn apuajaja Mikel Landa lähti parantamaan tilannettaan kokonaiskilpailussa.

Nelikko karkaa

Contador ja Landa siirtyivät kilpailun kärkeen etapin toisessa nousussa ja viimeisessä rinteessä kaksikon kiinni ajoivat Warren Barguil, Quintana. Taaempana pääjoukossa Froome yritti kokeilla kilpakumppaneiden virettä viimeisen nousun lopussa ja kahdella edellisellä Tourilla alamäissä onnistuneita ratkaisuja tehnyt Roman Bardet yritti karata alamäessä. Tämän jälkeen alkoi hurja alamäki, jossa poljettiin hullun lailla. Ajaja toisensa perään yritti ratkaisua siinä onnistumatta.

Etapin voitto ratkaistiin Contadorin, Quintanan, Landan ja Barguilin välillä. Lopulta vahvin näistä oli koko päivän irtiotossa polkenut Team Sunwebin Warren Barguil, joka onnistui pitämään Ranskan kunniaa yllä kansallispäivänä. Voitto oli hänen uran ensimmäine Tourilla. Nairo Quintana otti kakkostilallaan kuusi bonussekuntia ja Alberto Contador kolmossijallaan neljä hyvityssekuntia. Mikel Landa oli neljäs. 

Viimeisillä kilometreillä takajoukossa Simon Yates ja Dan Martin saivat tehtyä muutaman sekunnin eron muihin kapteeneihin, mutta Aru, Froome, Bardet ja Uran tulivat samalla ajalla maaliin.

Perjantain etappi tasoitti tilannetta huomattavasti. Kärkinelikko mahtuu 35 sekuntiin ja Mikel Landa nousi viidenneksi ollen vain 1.09 Arun perässä. Nairo Quintana on kahdeksantena enää 2.07 keltapaidasta ja perjantaina onnistunut Alberto Contador on nyt kymmenentenä 5.22 kärjen perässä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Mainos:Lue Ranskan ympäriajon kiehtovasta historiasta tilaamalla Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirja tarjoushintaan 21,90€ Premiumsport.fistä

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama