Tour14: Froome palasi keltapaitaan – Matthews etappivoittoon

Michael Matthews. Kuva: Team Sunweb

Michael Matthews. Kuva: Team Sunweb

Ranskan ympäriajon 14. etappi ei ollut raskaimmasta päästä, mutta pyöräilyssä ratkaisuja nähdään monesti juuri siellä, missä niitä ei odoteta.

Yhteensä 181,5 kilometrin mäkietapilla oli jossain määrin raskas loppu, mutta kokonaiskilpailussa mukana olevien odotettiin polkevan maaliin yhtenä ryhmänä. Viimeisellä kilometrillä Sky-tallin Chris Froome sai kuitenkin riistettyä tärkeitä sekunteja Fabio Arulta palaten kokonaiskilpailun johtoon.

Etappivoittoon kiri toista kertaa peräkkäin Team Sunwebin edustaja, kun ensimmäisenä maaliviivan ylitti Michael Matthews. Voittajan tehtävä helpottui, kun aiemmin Tourilla etappivoittoja kahminut Marcel Kittel ei kestänyt pääjoukon kovaa vauhtia mäkiä sisältäneellä loppuosuudella. Näin ollen hän ei päässyt osallistumaan loppukiriin.

Olympiavoittaja Greg Van Avermaet oli ainoa ajaja, joka kykeni haastamaan australialaisen, mutta lopulta Matthews oli parempi jatkaen Sunwebin voittoputkea Warren Barguilin perjantaisen ykköstilan jälkeen. Edellispäivän etappivoittajalla oli tärkeä tehtävä lauantaina, sillä hän piti huolen siitä, että kirimies Matthews pysyy pääjoukon mukana lopun ylämäissä.

Sekuntia myöhemmin pääjoukon ensimmäisenä miehenä maaliviivan ylitti kolmanneksi sijoittunut Edvald Boasson Hagen. Chris Froome oli etapin seitsemäs samalla ajalla norjalaisen kanssa, mutta hän sai hieman yllättäen keltapaidan takaisin päälleen. Astanan Fabio Aru oli huonosti sijoittuneena pääjoukossa loppukirin alkaessa, eikä italialainen ehtinyt ylämäkivoittoisella viimeisellä kilometrillä kärjen mukaan. Pääjoukko meni osiin, eikä kaikille tullut tavalliseen tapaan samaa aikaa. Aru oli etapin 30:s ja ero voittajaan oli 25 sekuntia. Näin ollen Froome siirtyi keltapaitaan jälleen 18 sekunnin turvin.

- Tämä oli mukava yllätys. En olisi odottanut palaavani keltapaitaan tällaisella etapilla.

- Jokainen sekunti ratkaisee. Tällä Tourilla varsinkin jokainen sekunti, Froome jatkoi.

Fabio Aru myönsi olleensa huonosti sijoittunut etapin lopussa.

- Tänään se sattui minulle. Huomenna se voi käydä jollekin muulle. Nämä ovat kilpailutilanteita, lopussa pitäisi olla mukana taistelussa, Aru kiteytti.

Hän kuitenkin korosti sitä, että ensi viikolla edessä on vielä raskaita etappeja, joten mitään ei ole vielä menetetty, vaikka Astanan kapteeni olisi mielellään polkenut keltapaidassa vielä sunnuntainakin.

Aru on toisena ja Romain Bardet kolmantena 23 sekuntia Froomesta. Neljäntenä olevan Rigoberto Uranin ero Froomeen on 29 sekuntia.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri