TOUR15: Mollema irtosi alamäessä etappivoittoon – Froome ja Quintana pulassa

Etapin 15 profiili.

Etapin 15 profiili.

Ranskan ympäriajoa 2017 on nyt käyty kaksi viikkoa. Ennen maanantain lepopäivää poljettiin vielä 181,5 kilometrin vuorietappi, jossa noustiin kahden ykköskategorian nousun yli. Etapilla tilanne kuuden kärjessä tiivistyi entisestään.

Froome pulassa - Quintana pois kymmenen kärjestä

Chris Froome oli pulassa toisessa raskaassa nousussa reilu 40 kilometriä ennen maalia. Romain Bardetin AG2R La Mondiale kiihdytti vauhtia ja huonossa paikassa ollut Sky jäi pääjoukon väärälle puolelle. Froome esikuntineen onnistui polkemaan Bardetin ja kumppanit kiinni, mutta kaikki meni uusiksi rengasrikon vuoks: Britti joutui tekemään saman tempun uudestaan.

Nousun lopussa Froome sai Bardetin, Rigoberto Uranin ja Fabio Arun kiinni, mutta keltapaita oli väsynyt. Movistarin Nairo Quintana oli Froomea vielä väsyneempi, eikä hän pysynyt viimeistä jyrkkää nousua muiden perässä. Maalissa kolumbialainen oli lähes neljä minuuttia Froomen ryhmän jälkeen ja hän tippui kokonaiskilpailussa 11:nneksi.

Viimeisillä kilometreillä Quick-Step Floorsin Dan Martin halusi vielä tuoda oman mausteensa kokonaiskilpailuun. Ennen päivää kuudentena 1.26 Froomesta ollut Martin karkasi muilta lopun tasaisilla kilometreillä ja kuroi eroa 14 sekuntia kiinni Froomeen. Tämä riitti nostamaan hänet kokonaiskilpailussa viidenneksi ohi Mikel Landan.

Mollema irtosi etappivoittoon alamäessä

Etappivoitosta taistelivat muut miehet. Lähes 30 miehen irtiottoryhmä onnistui vetämään lähes kymmenen minuutin eron pääjoukkoon, joten varhaisessa vaiheessa oli selvää, että sunnuntaina nähdään erillinen taistelu etappivoitosta ja toinen kamppailu kokonaiskilpailun ajajien välillä.

Tapahtumarikkaan päivän lopussa Bauke Mollema irtosi noin 30 kilometriä ennen maalia alamäessä. Neljän miehen takaa-ajoryhmä yritti tavoittaa hollantilaisen, mutta Trek-Segafredon Mollemalla oli sunnuntaina hyvät jalat. Maalissa hän tuuletti uransa ensimmäistä Ranskan ympäriajon etappivoittoa. Voitto oli samalla ensimmäinen hollantilaisen ja Trek-Segafredon tällä Tourilla.

Maanantaina ympäriajossa vietetään välipäivää ennen ratkaisevaa viikkoa. Viimeiseen viikkoon lähdetään erittäin tiukasta tilanteesta, sillä kärkinelikko Froome, Aru, Bardet ja Uran mahtuvat 29 sekunnin sisään. Lisäksi viidentenä oleva Dan Martin on 1.12 Froomen takana ja Mikel Landa viisi sekuntia irlantilaisen perässä. Seitsemäntenä olevan Simon Yatesin ero keltaiseen paitaan on 2.02.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri