TOUR18: Barguil viimeisen vuoren kuningas - Froome vahvoilla kokonaiskilpailussa

Warren Barguil. Kuva: CorVos/Team Sunweb

Warren Barguil. Kuva: CorVos/Team Sunweb

Ranskan ympäriajon 2017 vuoret on nyt noustu. Jäljellä on yksi mäkietappi, yksi aika-ajo ja paraati Champs Elyseellä.

Chris Froome on vahvasti kiinni kokonaiskilpailun voitossa, mutta varmaa se ei vielä ole. Skyn brittiajaja johtaa kilpailua 23 sekunnin erolla AG2R La Mondiale-tallin Romain Bardetiin. Cannondale Drapacin Rigoberto Uran on kolmantena 29 sekuntia keltapaidasta ja viiden kärki mahtuu kahden minuutin sisään. Froomea pidetään kuitenkin viiden parhaan miehen joukossa parhaana aika-ajajana, joten hänen tilanteensa on erinomainen.

Torstain 179,5 kilometrin vuorietapilla ratkaisut nähtiin rajussa Izoardin loppunousussa, jolla oli pituutta yli 14 kilometriä. Lisäksi nousuosuus alkoi jo huomattavasti ennen vuorta, joten käytännössä kilpailun viimeiset 30 kilometriä poljettiin ylämäkeen.

Pääjoukossa aktiivisesti töitä tehnyt AG2R La Mondiale-talli teki olon monen tallin kapteenille tukalaksi, mutta lopulta Sky otti komennon ratkaisevilla kilometreillä. Kokonaiskilpailussa viidentenä ollut Mikel Landa lähti muilta irti, eikä Chris Froome luonnollisesti ajanut tallitoveriaan kiinni. Lopulta Romain Bardet lähti takaa-ajoon.

Tähän pystyivät vastaamaan vain Rigoberto Uran ja Froome. Astanan Fabio Arun suurten ympäriajojen loput ovat usein olleet vaikeita ja tälläkin kertaa viimeisellä vuorietapilla italialaisen osakkeet olivat laskussa. Hän jäi viimeisillä kilometreillä minuutin verran ja tippui kokonaiskilpailussa Landan taakse viidenneksi. 

Landa jäi viimeisellä kilometrillä muutaman sekunnin Froomelle, Uranille ja Bardet’lle, mutta kolmikko ei saanut toistensa välille eroa. Miehet polkivat etapin kolmossijasta, joten vahvimmalle oli luvassa neljä bonussekuntia. Nämä sekunnit nappasi Bardet nousten samalla kokonaistilanteessa toiseksi ohi Uranin.

Barguil peittosi valtavan irtiottoryhmän

Torstain voittajan odotettiin tulevan valtavasta yli 50 ajajan irtiottoryhmästä, joka teki parhaimmillaan yli seitsemän minuutin eron pääjoukkoon. Viimeisessä nousussa kapteenit kiihdyttivät takana, eikä irtioton miehistä ollutkaan voittajiksi.

Etapin ykköstilalle polki lopulta Tean Sunwebin Warren Barguil. Pääjoukosta loppunousussa irronnut ranskalainen ohitti yksitellen jäljellä olleet miehet irtiottoryhmästä, josta vahvimmat voittajakandidaatit olivat Astanan Aleksei Lutsenko ja Emirates-tallin Darwin Atapuma.

Lutsenkon sooloyritys loppui siihen, kun Atapuma sai hänet kiinni ja jätti heti taakseen. Barguil sai Atapuman kiinni vain reilu kilometri ennen maalia. Kolumbialainen ei enää jaksanut viimeisiä minuutteja näin Barguil polki ilman loppukiriä tällä Tourilla jo toiseen etappivoittoonsa. Barguil on myös varmistanut jo Ranskan ympäriajon 2017 mäkikilpailun voiton.

Kilpailun jälkeen Barguil kertoi vain halunneensa nousta ohi Alberto Contadorin kokonaiskilpailussa. Contador yritti seurata Barguilia, muttei jaksanut kauaa.

- Saimme Molleman (Contadorin tallitoveri) kiinni ja kuulin, kun hän käski Molleman hidastaa vauhtia. Ohitin hänet ja lähdin ajamaan kohti huippua, Barguil iloitsi.

Mikäli kapteenit haluavat parantaa asemiaan vielä ennen Marseillen aika-ajoa, on viimeinen mahdollisuus perjantaina 222,5 kilometrin etapilla. Jyrkät ja vaativat mäet reitiltä puuttuvat ja etapin loppukin on tasaista, joten erojen tekeminen on vaikeaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Mainos: Lue Ranskan ympäriajon kiehtovasta historiasta tilaamalla Tour de France - Enemmän kuin pyöräilykilpailu -kirja tarjoushintaan 21,90€ Premiumsport.fistä

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama