Maastopyöräilyn EM-kilpailut viikonloppuna: Halmeella mahdollisuus taistella mitaleista

Sasu Halme Nove Meston maailmancupissa. Kuva: Pyöräilyunioni

Sasu Halme Nove Meston maailmancupissa. Kuva: Pyöräilyunioni

Maastopyöräilyn EM-kilpailuihin viikonvaihteessa Italian Darfo Bormio Termessä osallistuvat Suomesta Sasu Halme, Sakari Lehtinen sekä Noora Kanerva. Sekä alle 23-vuotiaissa ajavan Halmeen että aikuisten elite-sarjoissa kilpailevien Lehtisen ja Kanervan XCO-kilpailut ovat sunnuntaina.

Tuloksellisesti ennakkoon suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat Sasu Halmeeseen, joka on jo kertaalleen ollut maailmancupissa neljäs. Hän voitti sunnuntaina Valkeakoskella XCO:n SM-kultaa, mutta valmistautuminen ei ole aivan nappiin viime viikkoina mennyt.

- Valmistautumiseni Italian EM-kisoihin sai kolauksen, kun jouduin flunssaisena jättämään Sveitsin maailmancupstartin väliin. SM-kisat sujuivat kuitenkin hyvin ja mahdollisuus taistella mitaleista sunnuntain kisassa on yhä olemassa. En kuitenkaan halua asettaa itselleni liian kovia paineita menestyksestä ja lähden tekemään oman parhaani, Halme toteaa Pyöräilyunionin lehdistötiedotteessa.

Ennakkotietojen mukaan Halme uskoo radan olevan teknisesti haastava, mutta italialaiset radat tuntien fyysisyyttäkään ei todennäköisesti ole unohdettu.

- Suurin haasteeni tämän vuoden kansainvälisissä kisoissa on ollut alkuvauhdissa mukana pysyminen ja lähtönopeus. Olen tehnyt näiden ominaisuuksien eteen kuitenkin paljon töitä ja uskon että EM kisoissa on hyvät mahdollisuudet onnistua pysymään kärjen vauhdissa jo starttikierroksella, hän sanoi.

Halmeella on syksyllä vielä toisetkin arvokisat, MM-kilpailut Australiassa.

- EM-kisat on tapahtumana hiukan erilainen kuin MM. MM-kisat keräävät osanottajia maailmancup-kisojen tapaan ympäri maailmaa. Se on vuoden tärkein kilpailu. Euroopassa on tällä hetkellä kuitenkin kova taso maailmancup-tulostenkin perusteella, ja hyvä sijoittuminen EM-kisoissa kertoo mahdollisuuksista menestyä myös MM:ssä, Halme pohtii.

Noora Kanerva nappasi Valkeakoskella tuplamestaruuden, mutta hänen alkukautensa on ollut hyvin erilainen kuin Halmeella:

- Harjoituskaudella on ollut paljon erilaisia ongelmia, jotka johtivat henkiseen ja fyysiseen ylikuormitustilaan. Vapusta kesäkuun puoleen väliin tein kaikki kisat käytännössä ulkomailla ja se ei helpottanut palautumista eikä varsinkaan stressiä. Ainoa mielestäni onnistunut suoritus keväällä oli pohjoismaiden mestaruuskilpailuiden kuudes sija Vårgårdassa Ruotsissa. Kesäkuun puolivälistä sain onneksi levätä. Tahkolla (Tahko MTB) olin myös tyytyväinen ajooni, Kanerva sanoo.

Tahko MTB heinäkuun alussa antoi Kanervalle jo viestiä, että vire on kääntynyt parempaan.

- Viikko Tahkon jälkeen Lenzerheiden maailmancupissa meno tuntui myös vahvalta, mutta valitettavasti rengasrikko pilasi kisan. Suomessa olen saanut kotimaan xco-kisoista hyviä valmistavia treenejä kohti EM-kisoja ja luotan siihen, että saan parhaan vireen kaivettua esiin Italiassa.

Viime vuonna Kanerva oli EM-kisoissa sijalla 24, joten sen parantaminen on ensimmäinen tavoite.

- Kahdenkympin joukko on jo tosi kova, mutta jos kaikki natsaa kohdalleen niin en pidä sitä mahdottomana. Paljon riippuu radasta ja ketä muita viivalle tulee. Radasta ei ole vielä hirveästi tihkunut tietoa, mutta hiljattain julkaistun ratakartan mukaan näyttäisi, että siellä on paljon rakennettua teknisyyttä, kuten kivikoita, pudotuksia eli droppeja ja hyppyreitä. Nousumetritkään eivät kuulostaneet pahoilta (150 metriä 4 kilometrin radalla). Tällainen rata sopisi minulle erittäin hyvin, koska vahvuuteni on ajotekniikassa, Kanerva sanoi.

Maastopyöräilyn EM-kilpailut käydään keskiviikosta 26.7. sunnuntaihin 30.7. 

Tapahtuman sivut

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama