Maantieajon kahdeksas sija ei tyydyttänyt Lepistöä

Lotta Lepistö. Kuva: SPU/Viivi Puskala

Lotta Lepistö. Kuva: SPU/Viivi Puskala

Suomen Lotta Lepistö oli kahdeksas lauantaina naisten maantieajossa maantiepyöräilyn EM-kilpailuissa Tanskan Herningissä.

120,6 kilometrin matkan mestaruuden vei Hollannin Marianne Vos. Ajoittainen sadesää toi myös kisaan oman lisämausteen. Noin 38 kilometrin kohdalla sattui kärjessä ikävä kaatuminen, kun belgialainen Valerie Demey meni nurin. Urheasti Demey lähti kyynärpää veressä jatkamaan matkaa. Lepistö oli koko matkan hyvin pääjoukossa mukana, mutta mitalit karkasivat kuitenkin liian kauas. Suomalainen oli luonnollisesti pettynyt kisan jälkeen.

- Ei tällaisista sijoituksista huvittaisi taistella, vaikka kahdeksas sijakin on ihan hyvä. Toisaalta sijoitus olisi voinut olla huonompikin. Raskas kisa. Tuntui että miljoona tyttöä kaatui eteen, ja pohdin siinä, että mitä ne nyt tuohon jäi. Kahden kierroksen jälkeen meidän joukkueesta tippui jo kolme pyöräilijää. Lauran kanssa yritettiin taistella yhdeksän hengen joukkueita vastaan, joten tehtävä oli kova. Jouduin pientä riskipeliäkin pelaamaan. Mietin lopussa, että menenkö säästeliäästi loppuun saakka vai mitä teen. Näillä mentiin tänään, Lepistö analysoi Pyöräilyunionin tiedotteessa.

Naisten maantieajossa suomalaisista mukana olivat myös Laura Vainionpää (lopputuloksissa 47:s), Antonia Gröndahl (keskeytti), Minna-Maria Kangas (keskeytti), ja Rosa Törmänen.

- Todella raskas kisa. Siinä taisi noin 42 pyöräilijää keskeyttää kisan. Lotan kanssa oltiin lopulta suomalaisista kahdestaan, joten yritin tehdä kaikkeni, jotta Lotalle tulisi mahdollisimman hyvä sijoitus. Oma sijoitus taisi hiipua sinne noin 30 joukon paikkeille. Ihan ok kisa, Vainionpää kertoi.

- Tänään huomasi, että kenellä on hyvä ajosilmä ja kenellä ei. Tänään minun pyörärutiini ja taso eivät riittäneet. Tipuin jo toisella kierroksella, kun he alkoivat ajaa, kertoi kilpailun keskeyttänyt Gröndahl.

- Ei ole kokemusta isossa pelotonissa ajamisesta, jotta osaisi pysyä ylhäällä porukassa ja nousta aina uudestaan, kun tippuu. Kunnossa ei ole sinänsä vikaa. Vaatisi vain paljon kisoja, jotta pelisilmä kehittyy, 60 kilometrin kohdalla keskeyttänyt Kangas arvioi.

- Omalta osaltani kisa päättyi aivan liian aikaisessa vaiheessa. Meni oman kömmähdyksen piikkiin. Vastatuuliosuudella en tarpeeksi ajoissa noussut keulan tuntumaan, jolloin jouduin jojon nokkaan. Ajoin jalat tyhjäksi, keulan pistäessä vauhtia lisää. Harmittaa todella paljon, etten pystynyt enempää auttamaan joukkuetta, Törmänen sanoi.

SuomiNaisetMaantieSPUPuskalaViiviSuomalaisnaiset ennen lauantain kilpailua. Kuva: SPU/Viivi Puskala

Nuorilla miehillä epäonnea

Alle 23-vuotiaiden miesten maantieajossa suomalaisedustuksesta vastasivat Joni Kanerva, Oskari Vainionpää, Jaakko Hänninen ja Jesse Uusiperhe. 160,8 kilometrin matkalla Kanerva oli lopulta 31:s ja Vainionpää 71:s. Hänninen ja Uusiperhe joutuivat keskeyttämään kisan. Pyöräily on yksilölaji, mutta joukkueen taktiikalla ja roolituksella on myös suuri merkitys.

- Me lähdettiin sillä liikkeelle, että pyritään ajamaan mahdollisimman edessä, jotta joku meistä pääsisi karkuun. Siinä Jaakko pääsikin hetkeksi irti. Minä ja Osku yritettiin myös päästä, mutta vauhdinpito oli sen verran kovaa, että oli hyvin vaikeaa, Kanerva totesi.

Suomalaisten epäonnena oli vielä ulosajoja ja rengasrikkoja, joten Kanerva ja Vainionpää siirtyivät suunnitelma B:n toteutukseen. Tavoitteena oli saada Kanerva hyviin kiriasemiin.

- Osku veti hienosti minua ylöspäin. Kirissä jouduin sitten aika pahasti pussiin, josta ei ollut mahdollisuuksia kirimään hyviltä paikoilta. Sijoitus oli mikä oli. Siinä kymmenen kilometriä ennen maalia oltiin tosi hyvissä asemissa, mutta parilla äijällä on todella vaikeaa pitää paikkoja ja joutuu kuluttamaan energiaa. Tosin maaliin asti meni neljän äijän hatka muutaman sekunnin erolla. Loppu oli todella hektistä, jolloin kolareita tuli paljon. Muutenkin kisa oli kovavauhtinen. Loppujen lopuksi, vaikka joukkueen sijoitus jäi siitä, mitä tultiin hakemaan, niin ajoimme suunnitelmiemme mukaan tai ainakin yritimme kaikkemme, Kanerva jatkoi.

- Kisan puolessa välissä meni tosiaan eturengas rikki, joka vähän söi kilpailua ja vauhtia. Ei ollut sellaista menoa kuin olisin toivonut. Lopussa yritin saada Kanervan kiriin, mutta kahden miehen voimin oli energiat ja paukut aika vähissä. Parhaamme tehtiin, mutta tällä kertaa kilpailu meni näin, Vainionpää harmitteli.

- Oma kisa meni pieleen. Siltasin itseni irtiottoon kolmannella kierroksella, mutta en siellä kerennyt kauaa olemaan, kun takarengas sihahti tyhjäksi. Sain huoltoautosta uuden kiekon taakse, kun pääjoukko oli tullut ohitseni. Pääsin nousemaan takaisin pääjoukkoon, mutta seuraavalla kierroksella mutkasta kiihdyttäessä löysästi kiristetty kiekko hyppäsi takahaarukasta ulos, jolloin vedin kyljelleni. Kisa oli siinä. Onneksi selvisin pienin ruhjein, enkä saanut muista kuskeja niskaani, Hänninen huokaisi helpottuneena.

- Jalka tuntui kisassa ihan hyvältä. Heti kilpailun alussa huomasin, että heinäkuussa Belgiassa ajetut monet kisat olivat tehneet hyvää kunnolle. Viidennellä kierroksella ennen yhtä tiukkaa mutkaa vasemmalle, ajauduin pientareen puolelle. Joku edellä oleva vaihtoi yllättäen ajolinjaa, jolloin jouduin korjaamaan omaa ajolinjaa, jotta en ajaisi hänen perään. Kisan aikana satoi ajoittain, joten piennar oli siinä kohtaa ihan pehmeä, jolloin pyörä upposi liejuun. Kaaduin puolittain siihen, joten ketjut tippuivat ja menivät ihan solmuun. Sain pienen selvittelyn jälkeen selvitettyä ketjut, ja pääsin jatkamaan matkaa. Kisassa meni paljon renkaita puhki, juuri sillä hetkellä meidän joukkueesta Oskarilla oli mennyt eturengas. Meidän huoltoauto oli auttamassa häntä, joten en saanut vetoapua, jotta olisin päässyt huoltoautoletkaan ja sitä kautta takaisin porukkaan. Kisa oli siis tämän tapahtuman jälkeen jo ohi, kun en saanut itse tempoiltua itseäni takaisin porukkaan. Hieman harmittaa, että kisa päättyi omalta osaltani tällä tavoin. Näistä täytyy ottaa opiksi ja toivoa seuraavalle kerralle myös hieman parempaa tuuria, Uusiperhe tuumasi.

Suomalaisten pyöräilijöiden osalta EM-kilpailut ovat ohi, mutta sunnuntaina Tanskan Herningissä poljetaan vielä miesten maantieajon merkeissä.

Tulokset

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama