Vueltan 2017 reitti on raju: vuoristoon heti kolmantena päivänä, loppunousuja kahdeksan

Alberto Contador kilpakumppaneineen joutuu tekemään täyden päivätyön Espanjan ympäriajon jokaisena kisapäivänä. Kuva: Trek Segafredo

Alberto Contador kilpakumppaneineen joutuu tekemään täyden päivätyön Espanjan ympäriajon jokaisena kisapäivänä. Kuva: Trek Segafredo

Minkä päivien nousut on pakko nähdä? Missä ratkaistaan Espanjan ympäriajon voitto 2017?

 Usein ympäriajojen ensimmäiset etapit poljetaan tasaisilla tai kumpuilevilla reiteillä, etappivoitosta kamppailevat kirimiehet ja suuria aikaeroja ei ilman tapaturmia synny. Tämän vuoden Vueltassa kärkimiesten välille voi kuitenkin syntyä aikaeroja jo ensimmäisten etappien aikana. Ainakin rohkeilla vauhdinpitäjillä on siihen mahdollisuus.

Kolmen viikon kisarupeama käynnistyy tänä vuonna Ranskassa, Nimesin kaupungissa. Ensimmäinen etappi on lyhyt, vain 13,7 kilometrin pituinen joukkueaika-ajo, joka kiemurtelee vanhan kaupungin kaduilla. Seuraavana päivänä suunnataan rannikkoa seurailevaa tasaista reittiä kohti Espanjaa.

Tällä kertaa Vueltassa kiivetään korkealle vuoristoon heti kolmantena päivänä. Maali sijaitsee Andorran pääkaupungissa Andorra la Vellassa, jonne matkatessa kivutaan Coll de Rabassan 1820 metrin korkuisen vuoren yli. Joko otatetaan vai säästelläänkö vielä?

Huippupiste 2510 metrissä

Etapit neljännestä yhdeksänteen ovat profiililtaan helpompia, mutta eivät tasaisia. Reiteillä on paljon toisen ja kolmannen kategorian nousuja.

Kahdeksannen ja yhdeksännen etapin lopussa poljetaan lyhyet, mutta hurjan jyrkät nousut Xorret de Catíssa ja Cumbre del Solissa Alicanten alueella. Kahdeksannen etapin maaliin lasketaan vähän matkaa alas, mutta molempina päivinä joaquimrodriguezmaiset täpäköiden loppunousujen erikoismiehet voivat kivuta päivän sankareiksi.

Lepopäivän jälkeen lähdetään Sierra Nevadan vuoria valloittamaan. Kymmenennellä etapilla on hyvä saada tahmeat jalat auki tai kulku säilytettyä tai säästettyä voimia, sillä yhdestoista etappi on yksi ratkaisun paikka. Maali sijaitsee 2120 metrin korkeudessa Calar Alton tähtitornilla. Jättinousu, pieni lasku ja toinen nousupätkä perään tuovat pyöräilijät huikaiseviin maisemiin ja happolukemiin.

Kahden mäkisen päivän jälkeen etapilla 14 päätetään myös päivä suureen loppunousuun, 1830 metrin korkeuteen, mutta se ei ole vielä mitään verrattuna seuraavan päivän lukemiin: Alto Hoya de la Morassa maali sijaitsee peräti 2510 metrissä. Niissä lukemissa alkaa jo korkean paikan vaikutus tuntua jokaisella.

 AltoHoyaetappi15Pyöräilyssä lyhin etappi ei tarkoita helpointa etappia, kuten 15. kisapäivän korkeusprofiili kertoo.

Lopuista kaunein ja rajuin

Kiertueen toinen lepopäivä 15. etapin jälkeen ei välttämättä helpota oloa, sillä 16. etapilla olisi painettava alusta asti täysillä, mikäli mielii pysyä mukana kokonaiskilpailun kärkitaistossa. Vuorossa on 40,2 kilometrin pituinen henkilökohtainen aika-ajo. Sen verran on reitillä pituutta, että kärkimiesten välillä peli voi kääntyä suuntaan tai toiseen useamman minuutinkin verran.

Mitä ihmettä on ratamestarilla mielessä? Helppoja päiviä ei ole ollenkaan. Aika-ajon jälkeen otetaan taas kahtena päivänä peräkkäin loppunousut, sitten sentään yksi alamäkivoittoinen etappi. Paitsi että on siinäkin yksi ensimmäisen kategorian ja kolme kolmannen kategorian nousua!

Kaksi etappia jäljellä. Vueltan ratkaisut nähdään maailman legendaarisimpien nousujen joukkoon lukeutuvan Alto d’Anglirun sairaan jyrkässä ja pitkässä ylämäessä. Kauniimpaa ja julmempaa paikkaa urheilukilpailun ratkaisemiseksi on vaikea keksiä.

Angliru etappi 20Espanjan ympäriajon 2017 voittaja ratkeaa Anglirun nousussa.

Viimeisenä rullaillaan Madridiin ja katsotaan, jaksaako edes voittaja tämän ohjelman jälkeen hymyillä matkalla. Ja onko joku kirimies päässyt reitin läpi ja jättänyt lihaksiin yhtäkään nopeaa solua.

Vueltasta on tulossa kivikova. Paitsi reitin takia, myös nimekkään osallistujalistan ja monipäisen ennakkosuosikkijoukon vuoksi.

Etappien pituudet, lähtö- ja maalipaikat sekä päivämäärät

- Outi Hytönen

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama