Baltic Chain Tour on jatkumoa suurille kansainvälisille etappiajoille Suomessa ja Baltiassa

Baltic Chain Tourilla pyöräillään Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Suomessa. Kuva: Baltic Chain Tour

Baltic Chain Tourilla pyöräillään Liettuassa, Latviassa, Virossa ja Suomessa. Kuva: Baltic Chain Tour

Suomessa on vain harvoin nähty yhtä korkeatasoinen pyöräilykilpailu kuin 27.8. Helsingistä starttaava Baltic Chain Tour on.

Yksi saman kilpailun etapeista on järjestetty Suomessa aiemmin, tämä tapahtui Lahdessa vuonna 2013. Tätä ennen vastaavaa on nähty meillä ainoastaan Itämeren ystävyysajojen aikaan 1986–89.

Baltic Chain Tour jatkaa Baltian maiden vahvaa etappiajoperinnettä. Etappikilpailun johtaja Allar Tõnissaar kertoo, että vuosien 1955 ja 2015 välillä Baltian maissa on eri nimillä järjestetty kaikkiaan 27 vastaavaa etappiajoa.

- Välillä kilpailu on järjestetty vain yhdessä maassa, välillä kahdessa tai kolmessa. Kun etappiajot olivat suurimmillaan 1980-luvun lopulla, myös Suomi ja Neuvostoliitto olivat mukana.

Itämeren ystävyysajot olivat osa näiden kilpailujen ketjua, ja Suomessa täysin poikkeuksellinen tapahtuma. Turun ja Leningradin välillä järjestetty etappiajo oli ensimmäinen rautaesiripun molemmin puolin käyty pyöräilykilpailu. Mukana oli joukkueita kaikilta mantereilta Etelä-Amerikkaa lukuun ottamatta. Myös Yhdysvallat lähetti vuosittain poliittisena eleenä mukaan joukkueen.

Ystävyysajojen pituus vaihteli kuuden ja kymmenen etapin välillä ja se oli pisimmillään noin 1200 kilometrin mittainen. Kilpailulla oli kansainvälisen amatööripyöräilyliiton kalenterissa ensimmäisen vuoden jälkeen korkein luokitus, samaan tapaan kuin perinteisillä suurkilpailuilla Rauhanajolla tai Tour de l'Avenirilla.

- Tällaisen kilpailun organisointi vaati sekä urheilullista että poliittista tahtoa. Mitään vastaavaa ei Suomessa aiemmin ollut järjestetty, kertoo ystävyysajoja tutkinut poliittisen historian yliopisto-opettaja Ville Laamanen.

Nykyisen kilpailun nimi viittaa Vilnan, Riikan ja Tallinan välille elokuussa 1989 järjestettyyn 600 kilometrin mittaiseen ihmisketjuun. Tämä noin kahden miljoonan ihmisen ketju oli mielenilmaus Baltian maiden itsenäistymisen puolesta ja se merkittiin niin Guinnesin ennätysten kirjaan kuin Unescon maailmanperintöluetteloon. Baltic Chain Tour on siis osa historiallisten pyöräilykilpailuiden ketjua.

- Suomalaisen pyöräilyn mittapuulla tämä on erittäin merkittävä kilpailu, toteaa Suomen Pyöräilyunionin toiminnanjohtaja Ville Hyvärinen.

Premiumsport.fi

ulvang banneri