Rion olympiavoittaja ei pääse MM-kilpailuihin: ”Toivottavasti Ruotsin pyöräilyliiton toimista nousee kunnon p***amyrsky”

Jenny Rissveds. Kuva: Valentin Baat/Ruotsin pyöräilyliitto

Jenny Rissveds. Kuva: Valentin Baat/Ruotsin pyöräilyliitto

Viime vuonna naisten maastopyöräilyssä ylivoimaista olympiakultaa juhlinut Ruotsin Jenny Rissveds ei polje syyskuussa Australian Cairnissa kilpailtavissa maastopyöräilyn MM-kilpailuissa.

Syy on sama kuin monessa muussakin lajissa on nähty: Urheilijan henkilökohtaiset sponsorit ovat ristiriidassa liiton ja maajoukkueen sponsoreiden kanssa.

Rissveds kieltäytyi allekirjoittamasta Ruotsin pyöräilyliiton maajoukkueen urheilijasopimusta, jonka johdosta liitto päätti, ettei 23-vuotiasta Rissvedsiä ilmoiteta Australian MM-kilpailuihin.

- Lopulta liitto päättää, ketkä kilpailevat MM-kisoissa. Me pysyimme tiukkana ja he pysyivät tiukkana, joten nyt Ruotsi ei lähetä joukkuetta MM-kisoihin, Frischknecht kertoo pinkbike.com-sivuston haastattelussa.

Liitto teki lisää sopimuksia

Rissvedsin pyöräilytallin manageri Thomas Frischknecht kertoi oman näkemyksensä asioista Pinkbike.com -sivustolla. Managerin mukaan olympiavuonna asia saatiin sovittua siten, että Rissveds polki EM-kilpailuissa maajoukkueen vaatetussopimuksen puitteissa, mutta muissa kilpailuissa, kuten olympialaisissa, oman tallinsa välineillä ja vaatteilla.

Kuluvaksi vuodeksi ääni kellossa kuitenkin muuttui. Manageri kertoi, että urheilijoilla oli omat sopimuksensa pyöräilytallin kanssa, mutta samalla Ruotsin pyöräilyliitto teki lisää sopimuksia koskien vaatetusta ja välineitä. Urheilijoiden tallilla oli jo omat sopimukset.

- Ruotsin pyöräilyliitto pisti heidät sellaiseen asemaan, jossa heidän piti rikkoa olemassa olevaa sopimusta, Frischknecht toteaa.

Mangerin mukaan sama koskee myös muutamia muita länsinaapurin kärkimaastopyöräilijöitä. Tilanne on ongelmallinen monelta kannalta, sillä maastopyöräilijät eivät ole voineet harjoittaa ammattimaisesti lajia ilman yksityistallin tuomaa taloudellista apua. Liitolta ei ole tippunut rahaa. Frischknecht toivoo, että kansainvälinen pyöräilyliitto UCI ottaa asiaan kantaa ja rajaa kansallisten lajiliittojen valtaa sponsorisopimusten osalta.

- Toivottavasti Ruotsin pyöräilyliiton toimista nousee kunnon paskamyrsky, manageri lataa.

Frischknechtin mukaan on täysin ymmärrettävää, että liitto tarjoaa ajoasun eli paidan ja sortsit, jossa on myös liiton omien sponsoreiden logot. Nyt kiistaa käydään myös kypäristä ja managerin pelkotilana on, että jossain vaiheessa myös ajajan käyttämästä pyörästä. Kypärät, lasit ja pyörät voivat olla merkittävä tulonlähde huippupyöräilijälle.

RissvedsJennySCFKuva: Ruotsin pyöräilyliitto

Manageri myös tiedostaa, että esimerkiksi brittipyöräilijät polkevat täysin lajiliiton antamissa kamppeissa. Ruotsalaismanagerin mukaan tässä asiassa britit ja ruotsalaiset erottaa yksi asia.

- Heille maksetaan palkkaa ja menestysbonuksia, joka mahdollistaa sen, että he elävät sillä. Jenny ei saa Ruotsin liitolta senttiäkään. Hän elää vain sillä, mitä saa yksityistalliltaan ja me pidämme 99 -prosenttisesti huolen hänen välineistään ja maailmancupin matkoista, manageri perustelee.

Kiusallinen tapaus kaikille

Frischknecht kertoo, että talli ei voi joustaa asiassa periaatteiden nähden. Mikäli se myöntyisi olympiavoittajan tapauksessa, monien muidenkin maiden kansalliset liitot saattaisivat lähteä tekemään omia sopimuksiaan maajoukkueiden kanssa myös pyöristä ja kengistä. Tämän jälkeen pyöräilymaailman rahavirrat voisivat tehdä kuperkeikan ja sillä voisi olla massiivisia vaikutuksia lajiin, jossa välinevalmistajien sponsorirahat pyörittävät sekä urheilijoita että tapahtumia.

Tapaus on kiusallinen Rissvedsin, hänen tallinsa, sponsorinsa ja Ruotsin pyöräilyliiton lisäksi myös kansainväliselle pyöräilyliitolle. Monet olisivat halunneet nähdä olympiavoittajan myös MM-kilpailuissa.

Rissveds on kilpaillut kuluvalla kaudella vähän sekä omien isonvanhempiensa kuolemantapausten johdosta, mutta myös liiton kanssa syntyneen riidan vuoksi. Riitaa on kestänyt nyt yli vuoden ajan.

- Tästä on tullut nyt todella iso asia, hän ei haluaisikaan matkustaa Cairnsiin joukkueen kanssa, jossa kaikki vihaavat toisiaan. Hänen luottamuksensa Ruotsin pyöräilyliittoon on nolla, manageri sanoo.

Rissvedsin manageri syyttää asiassa henkilökohtaisesti Ruotsin pyöräilyliiton vt. toiminnajohtaja Anders Bromeéta, joka vastaa myös liiton markkinointi- ja sponsorointiasioista. Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kyseli Bromeén ajatuksia.

- Todella harmillista. Hän on maailman huippuajaja ja meidän ylivoimaisesti paras ajaja. Todella ikävää, hän toteaa.

- En voi toivoa muuta kuin, että hän osallistuisi maajoukkuetoimintaan. Mutta kun heidän valtavat resurssit omaava yksityistalli yrittää ylittää toimivaltuutensa, tästä on tullut vaikeaa, Bromeè sanoo.

Maastopyöräilyn MM-kilpailut poljetaan 5-10. syyskuuta Australian Cairnsissa.

-Juho-Veikko Hytönen

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama