VUELTA3: Nibali etappivoittoon Andorrassa, Froome kokonaiskilpailun kärkeen

Vueltan kolmannen etapin reittikartta.

Vueltan kolmannen etapin reittikartta.

Espanjan ympäriajossa oli ohjelmassa ensimmäinen vuorietappi maanantaina, kun Ranskan Prades Conflen Canigosta poljettiin vajaa 160 kilometriä Andorran pääkaupunkiin Andorra La Vellaan.

Kolme jyrkkää nousua takasivat sen, että kokonaiskilpailun voitosta taistelevat miehet nousivat lopullisesti kilpailun kärkeen, eikä apuajajilla tai kirimiehillä ole enää asiaa punaiseen johtajan paitaan. Johtajan paitaa maanantaina pitänyt Yves Lampaert tippui jyrkässä ja pitkässä Colle de la Rabassan nousussa ollen maalissa kaukana kärjen perässä.

Kaksi ensimmäistä ykköskategorian nousua eivät vielä tuoneet eroa kärkimiesten välille. Vuoret pehmittivät kuitenkin sen verran ajajia, että viimeisessä reilun neljän kilometrin nousussa aivan Andorra La Vellan tuntumassa pääjoukko pilkkoutui täysin palasiksi ja miehet kiipesivät rinnettä yksitellen.

Hajaannus syntyi, kun Skyn Chris Froome suoritti napakan hyökkäyksen pari kilometriä ennen viimeisen nousun lakea ja vain Orica Scott -tallin Esteban Chavez kykeni seuraamaan kannoilla. Vincenzo Nibali, Romain Bardet, Fabio Aru ja kumppanit tippuivat kaksikon kyydistä, mutta lopun viiden kilometrin alamäkivoittoisella osuudella he laskivat vielä kärjen kiinni. Vaikka Froome ja Chavez eivät onnistuneetkaan pitämään eroa maaliin asti, antoivat he myrskyvaroituksen muille kunnostaan.

Nibali kiri voittoon - Contador kaukana kärjestä

Bahrain Merida -tallin Nibali iski parisataa metriä ennen maalia ja sai pidettyä muut takanaan. Quick-Step Floorsin David De La Cruz otti kakkospaikan ja Chris Froome oli kolmas. Kärkikolmikko otti myös hyvityssekunnit (10, 6 ja 4 sekuntia). Hyvityssekuntien myötä Froome siirtyi kokonaiskilpailun kärkeen kahden sekunnin erolla. Kakkospaikalla ovat samalla ajalla De La Cruz, Nicolas Roche ja Tejay Van Garderen. Etapin voittanut Nibali on neljäntenä kymmenen sekunnin päässä. Yksitoista miestä on vielä minuutin sisällä toisistaan.

Uransa Vueltaan päättävä Alberto Contador ei ole enää parhaiden vuosiensa iskussa. Edes uran loppuminen ei ole tuonut espanjalaiselle lisää virtaa, sillä Contador katkesi viimeisessä nousussa jääden Nibalille yli kaksi ja puoli minuuttia.

Ympäriajo jatkuu tiistaina tasaisella etapilla Andorrasta isäntämaa Espanjaan ja Välimeren rannikolle Barcelonan lounaispuolelle.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama