Suomen Larsen Baltic Chain Tourin päätösetapilla neljäs

Maris Bogdanovics (vas.) joutui taipumaan loppukirissä Henrik Dahlille (keskellä), joka vei etapin lisäksi kokonaiskilpailun voiton. Heidän takanaan Trond Larsen oli neljäs. Kuva: Minna Uusivirta

Maris Bogdanovics (vas.) joutui taipumaan loppukirissä Henrik Dahlille (keskellä), joka vei etapin lisäksi kokonaiskilpailun voiton. Heidän takanaan Trond Larsen oli neljäs. Kuva: Minna Uusivirta

Nelipäiväisen Baltic Chain Tourin päätösetappi ratkesi sunnuntaina Mäkelänkadulla käytyyn loppukirikamppailuun. Helsingistä Porvooseen ja takaisin ajetulla 154 kilometrin etapilla vahvin oli norjalainen Herman Dahl Team Sparebanker Søristä ennen Rietumu Banka - Riga -tallin Maris Bogdanovicsia. Samalla Dahl varmisti itselleen etappiajon kokonaiskilpailun voiton.

- Joukkueeni ajoi tänään todella vahvasti. Tulin viimeiseen kaarteeseen kokonaiskilpailussa toisena olleen Bogdanovicsin peesissä, ja tiesin, että hänet pitää ohittaa. Eilinen oli ensimmäinen voittoni UCI-tason kilpailussa ja nyt tuli ensimmäinen etappiajon voitto, Dahl iloitsi.

Suomen joukkueen tavoitteena oli saada Joni Kanerva loppukiriin hyvissä asemissa, mutta hän ajoi viimeiseen mutkaan 500 metriä ennen maalia ensimmäisenä, mikä sotki kuvioita.

- Tulin Jonin takaa, ja pääsin siitä jatkamaan hyvin kiriin, kertoo neljäntenä maaliviivan ylittänyt Trond Larsen.

Kilpailua väritti heti lähdön jälkeen tapahtunut irtiotto, johon ensimmäisenä lähti lauantain tapaan Hiski Kanerva. Hän hyödynsi kotikenttäetuaan kilpailun lähdössä. Ajajat starttasivat reitille suoraan Länsisatamasta, johon he saapuivat aamulla laivalla. Kilpailun tekninen startti oli kuitenkin vasta Mäkelänkadulta.

- Arvelin, että kaikki ajajat eivät tiedä, että kisa alkaa suoraan sieltä ilman neutraaliosuutta, joten iskin heti alussa, Kanerva kertoo.

Hän ajoi yhdessä Viron Silver Mäoman ja Rietumu Banka – Riga -tallin Andris Voselkansin ja Deins Kanepejsin kanssa suurimman osan päivästä irtiotossa, jonka ero pääjoukkoon oli parhaimmillaan reilut viisi minuuttia. Nelikko ratkoi keskenään myös kaikki etapin välikirit, joista jokaisessa kiripaitaa pitänyt Voselkans oli ensimmäinen ja Kanerva toinen.

Puolimatkan jälkeen pääjoukko heräsi karkulaisten takaa-ajoon. Dahlin joukkue puolusti keltaista paitaa vain kahden sekunnin eron turvin ennen Israel Cycling Academyn Benjamin Perrya ja sunnuntaina toiseksi jäänyttä Bogdanovics, joilla oli sama kokonaisaika ennen sunnuntaita.

Paluumatkan ajan Team Sparebanken Sør ja Israel Cycling Academy huhkivatkin pääjoukon keulalla ajaen irtiottoa kiinni. Kun matkaa maaliin oli 40 kilometriä, keularyhmästä putosi ensin Kanepejs ja 25 kilometriä myöhemmin Kanerva, jota Bogdanivics seurasi pian. Jõeäär sinnitteli yksin keulassa viimeiselle viidelle kilometrille asti ennen kuin tuli kiinniajetuksi.

- Takaa tultiin kovempaa ohi. Porvoon jälkeen tuuli kääntyi vastaiseksi, ja sen huomasi lopussa, kun jaloissa alkoi muutenkin painaa, Kanerva sanoo.

Dahl pokkasi kilpailusta keltaisen paidan lisäksi kirikilpailun voittajan pilkkupaidan. Välikirikilpailun voittajan vihreä paita meni irtiotossa ahkeroineelle Voselkansille ja parhaan nuorimman ajajan valkoinen paidan piti itsellään Viron Mäoma.

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama