VUELTA11: Froome vaikeuksissa vuorilla - kasvatti silti kokonaisjohtoaan

Espanjan ympäriajon 11:nnen etapin profiili.

Espanjan ympäriajon 11:nnen etapin profiili.

Pitkässä loppunousussa nähtiin suuria muutoksia kymppikärjessä.

Espanjan ympäriajon yhdestoista etappi poljettiin erittäin märässä ja sateisessa kelissä Lorcan kaupungista Calar Alton observatoriolle. Ajajat kastuivat ja palelivat 187 kilometrin etapilla, mutta lopun vuorinousuilla ilma muuttui poutaisemmaksi eikä niissä nousuissa tullut enää kenellekään kylmä.

Sky ei päästänyt irtiottoa kauas

Romain Bardet loisti Ranskan ympäriajossa, muttei ole kyennyt pysymään Vueltan kokonaiskilpailussa mukana. Keskiviikkona ranskalainen halusi metsästää etappivoittoa ja kohennella asemiaan kokonaiskilpailussa lähtemällä irtiottoon. Sangen myöhään pääjoukosta eroon päässeessä irtiottoryhmässä oli kovia vuorinousumiehiä, mutta he tiesivät Sky-tallin vahvan kyvyn pitää vauhtia nousuissa. Siksi se tarvitsi runsaan etumatkan ennen etapin lopussa odottaneita kahta kovaa ylämäkeä.

Ensimmäiseen Alto de Velefiquen nousuun irtiottoryhmä lähti kuitenkin vain reilun minuutin etumatkalla. Sky ei halunnut päästää ketään liian kauas. Lopulta Bardet oli irtiottoryhmän terävin, mutta keskiviikkona AG2R La Mondiale -tallin kuskin panos ei riittänyt etappivoittoon. Pääjoukko ajoi hänet kiinni viimeisen nousun puolivälissä.

Froome vaikeuksissa Nibalin ja Contadorin kanssa

Viimeisessä 15 kilometrin nousussa Vincenzo Nibali ja Alberto Contador nykäisivät. Skyn apuajajat ajoivat miehet kiinni, mutta rytminvaihdos pisti kokonaiskilpailun kymmenen kärjen uusiksi monen kärkinimen pudotessa. Tämän jälkeen Skyn apuajajien meno oli paikoin jopa hieman liian innokasta, sillä kapteeni itse oli putoamisvaarassa. Sky lopetti vedon, mutta Nibalin Bahrain-Meridan apumies Franco Pellizzotti heitti löylyä kiukaalle ja Froome oli hätää kärsimässä.

Lopez etappivoittoon – Froome piristyi

Lopulta tämän hetken kovin miespyöräilijä Chris Froome osasi jakaa voimansa oikein. Nibali yritti vielä kerran karkuun vajaa kaksi kilometriä ennen maalia. Froome sai kuitenkin italialaisen kiinni, mutta yhä useampi mies tippui punapaitojen Froomen ja Nibalin kyydistä.

Samassa rytäkässä uransa ensimmäiseen Grand Tour -etappivoittoon irtosi kolumbialainen Miguel Lopez. Astanalle päivä oli kaksijakoinen, sillä etappivoittajan takana Fabio Aru jäi lähes puolitoista minuuttia lisää Froomelle.

Nimet uusiksi kymmenen kärjessä

Kokonaiskilpailun johtajalle päivä oli vaikeuksista huolimatta erinomainen, sillä hän kasvatti kokonaiskilpailun johtonsa minuutin ja 19 sekunnin mittaiseksi. Vahvasti ajanut Nibali nousi kokonaiskilpailun toiseksi.

Esteban Chaves jäi viimeisessä nousussa lähes kaksi minuuttia, mutta pysyi kokonaiskilpailussa kolmantena. Arun ja Chavesin ohella suurimman tappion kantoivat BMC:n ajajat Nicolas Roche ja Tejay Van Garderen. Roche tippui kolmannelta sijalta 11:nneksi ja Van Garderen viidenneltä sijalta sijalle 12. Parhaiten osakkeita nostivat Froomen ja Nibalin lisäksi Team Sunwebin Wilco Kelderman, joka nousi viidenneksi ja Alberto Contador nousten kymppikärkeen yhdeksänneksi.

Espanjan ympäriajo jatkuu torstaina 160 kilometrin etapilla, jonka toisella puoliskolla on luvassa jälleen nousuja, joskin pienempiä kuin keskiviikkona.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama