VUELTA12: Contador jatkaa nousua – Froome kaatui ja johtoasema supistui

Alberto Contador piti kovaa kyytiä torstain etapin alamäissä. Kuva: Trek Segafredo

Alberto Contador piti kovaa kyytiä torstain etapin alamäissä. Kuva: Trek Segafredo

Chris Froome on ollut vakuuttava käynnissä olevassa Espanjan ympäriajossa, mutta torstain 160 kilometrin etappi näytti, että pyöräilyssä marginaalit ovat pieniä ja tilanteet voivat muuttua nopeastikin.

Uransa lopettava Alberto Contador ajaa kirjaimellisesti kuin viimeistä päivää ja Chris Froome oli perjantaina Malagan seudulla pahassa pulassa.

Etapin alku poljettiin vielä tasaisissa merkeissä irtiottoryhmän mennessä menojaan. Ensimmäisessä ykköskategorian nousussakaan ei tapahtunut muutoksia, mutta seuraavassa kakkoskategorian nousussa Alberto Contador lähti ennakkoluulottomasti muilta karkuun.

Trek Segafredon kapteeni sai kovat suosionosoitukset nousussa kannustaneelta kotiyleisöltä. Hän saikin mäen päällä eroa muihin jo 45 sekunnin verran, mutta Skyn tahdittama pääjoukko halusi saada hänet kiinni.

Mekaaninen ongelma ja kaatuminen parinsadan metrin välein

Reilu 15 kilometriä ennen maalia reippaassa alamäessä Chris Froome oli ongelmissa pyöränsä kanssa ja hänen oli saatava uusi menopeli tallin huoltoautosta. Tämän myötä pääjoukko karkasi häneltä. Vain parisataa metriä myöhemmin Froome kaatui mutkassa ja kokonaiskilpailun johtaja oli todellisessa pinteessä.

Froome sai tukea kahdelta apuajajaltaan, mutta edellä menevässä pääjoukossa Fabio Arun Astana ja Vincenzo Nibalin Bahrain Merida tekivät kaikkensa, jotta britti pysyisi takana. Toisaalta pääjoukko halusi saada Contadorin kiinni.

Lopun alamäkivoittoisella osuudella hyvin yhteistyötä tehnyt pääjoukko pääsi lopulta 21 sekunnin päähän Contadorista, joten espanjalainen ei ehkä saanut kurottua etumatkaansa kiinni kokonaiskilpailussa toivomallansa tavalla. Chris Froome tuli maaliin 20 sekuntia muiden kapteenien perässä. Lopulta hän ei menettänyt pelätyn paljon aikaa, mutta Froome joutui käyttämään valtavasti energiaa polkiessaan muita kiinni. Kaatumisen ja sitä seuranneen tiukan poljennan vaikutukset miehen vireeseen nähdään seuraavien päivien aikana.

Jo toiseen etappivoittoon kuluvalla etapilla polki Lotto Soudalin puolalainen Thomas Marczkysnki, joka oli yli kahdeksan minuuttia pääjoukkoa edellä kulkeneen 14 miehen irtiottoryhmän vahvin.

Froome johtaa Espanjan ympäriajoa 59 sekunnin marginaalilla Vincenzo Nibaliin. Alberto Contador on edelleen yhdeksäntenä, mutta päivän sankarillisen vedon ansiosta edellä menevät ovat jälleen parikymmentä sekuntia lähempänä.

Perjantaina Vueltalla poljetaan 198 kilometrin tasamaaetappi.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri