Vuelta17: Contador vireessä – Froome taipui muille hirvittävässä loppunousussa

Espanjan ympäriajon etapin numero 17 profiili.

Espanjan ympäriajon etapin numero 17 profiili.

Trek-Segafredon Alberto Contador ottaa kaiken ilon irti uransa viimeisistä vuorietapeista.

Espanjalainen teki reilusti yli minuutin eron Chris Froomeen ja yli puoli minuuttia muihin kärkikuskeihin keskiviikon etapin jyrkimmissä nousuissa.

Pituudeltaan 180 kilometrin etappi sisälsi loppuosallaan kaksi mäkeä, joista viimeinen sisälsi poikkeuksellisen jyrkkiä kohtia. Nousukulmaltaan paikoin 26 prosenttisessa ylämäessä miehet eivät näyttäneet pääsevän eteenpäin, vaan tuntuivat polkevan paikallaan valtavan yleisömeren keskellä.

Froome taipui

Reilun seitsemän kilometrin loppunousussa pääjoukko hajosi, kun Contador iski yhdessä Astanan Migel Lopezin kanssa. Kolumbialaisen veto ei kestänyt, mutta Contador jatkoi loppuun asti. Mies ohitti kapeilla serpentiiniteillä irtiottomiehet yksi kerrallaan saapuen maaliin toisena.

Maaliviivan hän ylitti 36 sekuntia ennen Lopezia, Vincenzo Nibalia ja Ilnur Zakarinia. Kakkossijasta hän sai vielä kuusi bonussekuntia. Chris Froomella oli jäljellä monta apuajajaa loppunousussa, mutta hän ei yksinkertaisesti pysynyt muiden mukana. Maaliin hän saapui 1.18 Contadorin takana ja 42 sekuntia Nibalin ryhmän jälkeen.

Contador pysyy kokonaiskilpailussa edelleen viidentenä, mutta edellä olevat neljä miestä ovat jälleen lähempänä. Ero Froomeen on yli kolme ja puoli minuuttia. Palkintopallipaikka häämöttää minuutin ja 11 sekunnin päässä.

Keskiviikon tappiosta huolimatta Froome johtaa Vueltaa 1.16 erolla Vincenzo Nibaliin. Wilco Kelderman hävisi keskiviikkona hieman Ilnur Zakarinille, mutta hollantilainen pitää silti kolmospaikkaa 12 sekunnin erolla venäläiseen.

Denifl etappivoittoon

Etapin voittoon Contadorin edellä polki Aqua Blue Sport-tallin Stefan Denifl. Itävaltalainen oli osa irtiottoryhmää, joka sai päivän alkupuolella lähes 10 minuutin eron pääjoukkoon. Ero supistui loppua kohden, mutta puolentoista minuutin ero ennen viimeistä nousua riitti Deniflille. 29-vuotias ajaja toi pienelle tallille ensimmäisen merkittävän voiton. Voitto oli tallille äärimmäisen tärkeä vastoinkäymisten jälkeen. Viime viikolla talli menetti bussinsa tuhopoltossa.

Torstaina Vueltassa poljetaan 169 kilometrin etappi, jossa nousua on huomattavasti keskiviikkoa vähemmän.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama