Cyclocrossin HEL CX Cup käynnistyy pääkaupunkiseudulla - sarjoja kaikentasoisille

Kuva: Matti Ouvinen

Kuva: Matti Ouvinen

Jos kaipaat vauhdikasta ja mukavaa lajia sekä omistat cyclocross-polkupyörän, tai vähintään maastopyörän, cyclocross voi olla sinun juttusi. HEL CX tarjoaa pääkaupunkiseudulla ”tunnin täysii” lajinomaista cyclocrossia kelistä riippumatta syyskuusta tammikuuhun.

Tulevana sunnuntaina, 17.9 ajetaan HEL CX Cupin ensimmäinen cyclocross osakilpailu Helsingin Tapanilassa. Tapahtuman järjestävät yhdessä pyöräliike Velobia ja Cycle Club Helsinki.

Cyclocross on talvipyöräilylaji, jonka kausi alkaa syyskuussa ja päättyy tammikuussa. Cyclocrossissa ajetaan 2,5—3,5 kilometrin mittaista, nauhoilla merkittyä rataa tunnin ajan puistomaisessa ympäristössä. Kilpailurata sisältää myös haasteellisempia kohtia, jossa kilpailija joutuu kantamaan pyöräänsä. Tällaisia ovat muun muassa portaat, puun ylitykset ja mahdolliset keinotekoiset, niin sanotut bunnyhop-esteet. Laji on erittäin suosittu Euroopassa, etenkin lajin mahtimaassa Belgiassa ja Hollannissa, josta menestyneimmät kisakuskit ovat kotoisin.

HEL CX Cupin tapahtumassa on lähdöt junioreille sekä harrasteelle, naisille ja miehille. Lähtöjen sisällä on vielä kategorioita, joista jaetaan pisteitä. Osallistuja voi olla esimerkiksi viides omassa lähdössäään, mutta kategorian ykkönen. Ikäkategorioita ei ole, sillä vain kuntotasolla on merkitystä.

helcx kuvaHEL CX Cupin ohjelma.

Juniorit ja harraste ajavat noin puoli tuntia, naiset noin 45 minuuttia ja miehet eli Yleinen, ajaa tunnin. Kategoriat ovat junioreissa sukupuolen ja iän mukaan. Naisten ja miesten lähdöissä (Yleinen) on kategorioita kolmea tasoa. Elite-kategoria ajaa oikeasti kovaa, Kat2-kategoria tavoitteellisemmin ja Kat3-kategoria hieman leppoisammin. Cyclocrossissa ajetaan oman lähdön kilpailijoita vastaan ja ohittamiset kuuluvat lajiin. Ratamestarit suunnittelevat radan niin, että jokaiselle tulee melko varmasti pyörän kantamista.

Tapanilan osakilpailu avaa pääkaupunkiseudun alueella järjestettävän HEL CX Cupin osakilpailusarjan, jossa on yhteensä kymmenen osakilpailua. Tapahtuma on avoin kaikille ja tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy. Ajamaan tulevilta peritään osallistumismaksu, joka sisältää kilpailijanumeron, ajanoton ja tapahtumajärjestelyt. Juniorisarjoihin ajamaan tulevat saavat kisailla ilmaiseksi, mutta ilmoittautumista edellytetään.

Tapanilan osakilpailuun voi ilmoittautua kisasivuilla keskiviikkoon 13.9 asti tai tapahtumasunnuntaina 11.00-11.30 Tapanilan urheilukeskuksen tapahtumakansliassa, MosaCafessa.

HEL CX Cupin sivut

Premiumsport.fi

ulvang banneri