Suomi yhdeksän pyöräilijän voimin MM-Bergeniin

Lotta Lepistöllä on kaksi pronssia puolustettavanaan viime vuoden MM-kisoista. Kuva: VeloFocus

Lotta Lepistöllä on kaksi pronssia puolustettavanaan viime vuoden MM-kisoista. Kuva: VeloFocus

Yhdeksän suomalaispyöräilijää kilpailee lauantaina Norjan Bergenissä käynnistyvissä maantiepyöräilyn MM-kilpailuissa.

Bergenin aika-ajo Saarelaisen päätavoite

Aiemmin kesällä valittua ryhmää täydennettiin kolmella urheilijalla, ja näin Sari Saarelainen naisten aika-ajossa, Matti Manninen miesten maantieajossa ja U23-sarjassa ajava Joni Kanerva ovat myös mukana MM-joukkueessa.

– Olen iloinen, että pääsen ajamaan, sillä tämä tempo on kauden päätavoitteeni. Siihen on panostettu tosi vahvasti jo viime syksystä lähtien. Kisareittiä en ole päässyt vielä ajamaan läpi, mutta karttagrafiikan mukaan se on erittäin sopiva minulle. Odotan innolla, että pääsen ajamaan. Eilisen (keskiviikko) tempovireen osuessa kohdalle olen kymppisakissa, mutta ensi tiistai näyttää sitten, miten menee. Odotukset ovat luottavaiset ja täysiä lähdetään matkaan, Sari Saarelainen sanoo.

Vainionpää avustaa Lepistöä

Suomalaisten osalta kilpailut aloittaa Lotta Lepistö, joka kilpailee tallinsa Cervelo-Biglan kanssa sunnuntaina joukkueaika-ajossa. Tiimi puolustaa siinä MM-pronssia viime vuodelta, aivan kuten Lepistö itse maantieajossa 23. syyskuuta.

Laura Vainionpää ajoi Suomen pienessä tiimissä hienosti Lepistön kanssa tänä vuonna jo EM-kisoissa, jonka jälkeen Vainionpää on ajanut Belgiassa muutaman kermis-kisan ja Lotto Belgium Tourin.

– En ollut niissä ihan omalla tasollani, vaikka yhden podium-sijan ajoinkin, mutta nyt ollaan taas hyvässä kunnossa menossa Bergeniin. Fiilis ja motivaatio on silti ollut hyvä, Vainionpää sanoo.

Hänellä on hyvä käsitys siitä, mitä tuleman pitää naisten maantieajossa.

– Kisa tulee olemaan todella raskas, kierroksella on kuitenkin mäkeä jonkin verran, lisäksi kylmä ja märkä sää tekee siitä haastavan. Luulen, että porukka tulee menemään pieniksi paloiksi. Kisa on kuitenkin pitkä, melkein 160 kilometriä. Isot maat tulee varmasti pitämään vauhtia ja iskemään isoilla joukkueillaan, mutta tulen tekemään Lotan eteen ihan kaiken mitä ikinä vaan pystyn. Helpoin ja paras ratkaisu varmasti on, kun pysytään mahdollisimman keulassa ja yhdessä, Vainionpää miettii.

Puskalalle ensimmäinen MM-kisa

EM-kisoissa hyvin sekä maantie- että aika-ajossa suorittanut U19-sarjan Viivi Puskala lähtee innolla ensimmäisiin MM-kisoihinsa.

– Jännitystä on jo ilmassa, mutta treenit on mennyt hyvin ja kunnon pitäisi olla vielä kohdillaan, vaikka pitkän kauden viimeisiä hetkiä viedäänkin. Kisareittien pitäisi olla minulle ihan hyvin sopivat, kun mäkikin on kulkenut tällä kaudella hyvin, Puskala sanoo.

Hän ajaa Bergenissä EM-kisojen tapaan sekä aika-ajon että maantieajon.

– Aika-ajosta en odota liikoja, mutta kaikkeni annan ja katsotaan mihin riittää maailman parhaimpien vauhdissa. Maantiellä taas on paremmat mahdollisuudet sijoittua hyvin, tavoitteena on ajaa kisaa kärjen tuntumassa, aktiivisesti ja olla mukana ratkaisuyrityksissä ja saada jonkinlainen loppusijoituskin. Mitään sijatavoitteita en tykkää ikinä asettaa itselleni, joten en tee niin tälläkään kertaa, minulla ei ole mitään menetettävää, joten kaikki peliin asenteella kohti kovaa koitosta. Tyytyväinen olen, jos pystyn ajamaan omalla parhaalla tasollani ja saan kaiken irti tämän hetken kunnostani, Puskala sanoo.

Hänninen valmistautunut hyvin

U23-sarjassa ajava Jaakko Hänninen on valmistautunut kilpailuihin Ranskassa.

– Tasan viikko MM-starttiin ja kunto on hyvä. Minulla on ollut Ranskassa hyvä valmistava kilpailuohjelma. Norjassa ajetaan yksi nousu kierroksella, joka on ajallisesti noin 3–3,5 minuutin luokkaa. Omat ominaisuudet tällä hetkellä sopivat parhaiten hiukan mäkisemmille reiteille. Uskon kuitenkin hyvän päivän sattuessa mahdollisuuksiini Norjassa. Matkassa on aina monta muuttujaa ja kilpailu menee todennäköisesti isojen pyöräilymaiden hallitsemana ja taktiikoiden mukaan. Olen tyytyväinen, jos saan kilpailusta esimerkiksi näkyvyyttä irtiotossa tai onnistuisin ajamaan top 20 -joukkoon, Hänninen sanoo.

Maantiepyöräilyn MM-kilpailut Bergenissä, Norjassa 16. –24. syyskuuta:

Naiset: Lotta Lepistö (aika-ajo ja maantieajo), Laura Vainionpää (maantieajo), Sari Saarelainen (aika-ajo)

Miehet: Matti Manninen (maantieajo)

U23: Jaakko Hänninen (maantieajo), Joni Kanerva (maantieajo)

U19: Antti-Jussi Juntunen (maantieajo), Julius Taskinen (maantieajo), Viivi Puskala (aika-ajo ja maantieajo)

Ohjelma

catlike mainos

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama