Tour de Francen 2018 mukulakivet mietityttävät kärkipyöräilijöitä

Quintana ilahtui aika-ajojen vähäisyydestä Tourin 2018 ohjelmassa. Kuva: nuestrociclismo

Quintana ilahtui aika-ajojen vähäisyydestä Tourin 2018 ohjelmassa. Kuva: nuestrociclismo

Ranskan ympäriajon 2018 reitti julkistettiin tiistaina Pariisissa. Paikalla julkistustilaisuudessa olivat myös maailman pyöräilyn kärkinimet muiden muassa Chris Froome ja Nairo Quintana sekä uransa jo lopettanut Alberto Contador.

Froome piti ensi vuoden reittiä erittäin haastavana. Alkuosan profiililtaan tasaisista etapeista hän odottaa hermostunutta ajoa, jossa tuuliolosuhteet voivat antaa mahdollisuuden tehdä eroja. Tuolloin apuajajilla on suuri rooli pitää kapteenit suojassa ja turvassa.

Lisäksi mukulakiviosuudella voi tapahtua paljon, kuten myös sitä seuraavalla soratieosuudella.

‒ Kuningataretapin luulen olevan Alpe d’Huezissa, jossa on 5000 metriä kokonaisnousua. Luulen sen olevan suurin haaste, nelinkertainen Tour-voittaja Froome totesi Cyclingnewsille.

Froomella ei ollut aikomustakaan polkea kevään Pariisi-Roubaix -klassikkoa, mutta hän saattaa harkita sitä uudelleen, sillä se toimisi erinomaisena harjoituksena Tourin yhdeksättä etappia ajatellen.

Nairo Quintana kehui reittiä ja oli ilahtunut siitä, että ensi vuoden ohjelmassa ei ole paljon aika-ajoja, mutta runsaasti vuorinousuja, jotka sopivat hänelle. Movistarin kolumbialainen pitää alkupuolen etappeja pohjoisosassa haastavina, mutta hän uskoo joukkuetovereidensa auttavan häntä.

‒ Mukulakivietapilla meidän on oltava erityisen varovaisia, Quintana mietti.

Uransa viimeisen Ranskan ympäriajon viime heinäkuussa polkenut Alberto Contador harmitteli, ettei ensi kesän kaltaisia lyhyitä vuoristopätkiä ollut aiemmin suurten ympäriajojen ohjelmassa.

Aika-ajon merkityksen hän uskoo jäävän vähäiseksi. Sen sijaan lyhyet vuorietapit ja mukulakivietappi voivat ratkaista paljon.

‒ Mukulakivietappi on hieno katsoa, mutta ajajille se tulee olemaan hirveä, Contador totesi.

Romain Bardet uskoo ensi vuoden reitin sisältävän hankalia paikkoja jokaiselle ajajalle. Monella etapilla pääjoukko voi hajota ja eroja syntyä. Bardetin mielestä vuoden 2018 Ranskan ympäriajossa pärjää vain all-rounder, joka hallitsee maantiepyöräilyn kaikki elementit.

Eniten hän odottaa itse Alppien etappeja, joissa kavutaan useita tuhansia metrejä.

‒ Pidän maratonetapeista, sillä ne ovat osa Touria ja ne lisäävät uuden historiallisen ulottuvuuden koko ympäriajoon, Bardet totesi.

TourdeFranceRoute2018ASORanskan ympäriajon reitti 2018.

 - Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri