Maantiepyöräilijätkö kankeita? Katso video Peter Saganin huimasta liikkuvuudesta

Peter Sagan esittelee liikkuvuutta videolla. Kuvakaappaus videosta

Peter Sagan esittelee liikkuvuutta videolla. Kuvakaappaus videosta

Jos joku vielä kuvittelee maailman huippumaantiepyöräilijöiden olevan jumisia ja kankeita urheilijoita, on väärässä. Sen voi selvittää vaikkapa alla olevalta GoPron videolta, jossa maantieajon kolminkertainen maailmanmestari Peter Sagan esittelee liikkuvuutta ja voimatasojaan, painoilla ja ilman.

Keskiviikkona julkaistulla vajaan minuutin mittaisella videolla slovakialaispyöräilijä suorittaa sellaisia liikkeitä, mihin sohvaperuna ei pysty. Viime joulukuussa julkaistulla videolla Sagan näytti tekevänsä täydellisen spagaatin ja uudella videolla seuraa jatkoa.

Italialainen Gazetta dello Sport haastatteli Saganin Bora-hansgrohe -tallin sporttipäällikköä ja valmentajaa Patxi Vilaa, joka kertoi, että Sagan harjoittelee maksimivoimaa salilla säännöllisesti myös kilpailukaudella. Valmentajan mukaan tuolloin fokus on niissä lihaksissa, joita tarvitaan siinä vaiheessa, kun maaliviiva lähestyy ja kirimiehet aloittavat oman shownsa.

 

 

Cyclingnewsin mukaan Vila kertoo, että pyöräiljät, jotka jättävät maksimivoimaharjoitelun pois kilpailukaudella, tekevät virheen. Pelkkä matalalla kadenssilla tehtävä niin sanottu Sfr-harjoittelu ylläpitää pyöräilijän kykyä polkea tietyllä voimalla, mutta ei ylläpidä maksimimaalista voimantuottoa. Korkeampi voimataso tuo pyöräilijälle taloudellisemman poljennan siinä vaiheessa, kun mennään todella kovaa.

Saganin kilpailukaudella tekemissä harjoituksissa korostuvat kyykyt, joita tehdään reipas 4 x 4 -sarja 80-90 prosenttisella kuormalla maksimista.

Arvostetuimman kevätklassikon Pariisi-Roubaixin keväällä voittanut ja kolme kertaa peräkkäin maantieajon maailmanmestaruuden voittanut Sagan tähtää seuraavaksi Ranskan ympäriajoon, jossa hän on yksi suosikeista tasamaaetapeilla ja kirikilpailun voittajaksi.

Urallaan kahdeksan Ranskan ympäriajon etappia voittanut slovakki potkaistiin viime vuoden Tourilta ulos monitulkintaisen tilanteen päätteeksi. Mark Cavendish kaatui massakirissä ja kilpailun tuomaristo katsoi Saganin aiheuttaneen kolarin toiminnallaan, joskin monet pyöräilyä seuraavat penkkiurheilijoista asisntuntijoihin olivat tuomiosta eri mieltä.

 

 

 

Ennen heinäkuista Ranskan ympäriajoa Sagan polkee vielä Sveitsin ympäriajossa.

-Juho-Veikko Hytönen

Jos artikkelin välissä olevat videot eivät näy, ne voi katsoa tästä ja tästä.

catlike mainos

Premiumsport.fi

ulvang banneri