Jussi Veikkanen on valmis Vueltaan

Jussi Veikkanen. Kuva: Kalle Kotiranta

Jussi Veikkanen. Kuva: Kalle Kotiranta

Suomen maantiepyöräilyn ykkösnimi Jussi Veikkanen nähdään lauantaina alkavassa Espanjan ympäriajossa (24.8.-15.9). Ranskalaisessa FDJ-tallissa polkeva Veikkanen on selättänyt kevään ja alkukesän vaikeudet, ja lahtelainen lähtee uransa yhdeksänteen Grand Touriin luottavaisin mielin. Veikkanen kertoi Hevoskuurille kuulumisistaan Vueltan alla.

Veikkasen kausi alkoi erinomaisesti tammikuussa Tour Down Under -etappiajossa Australiassa. Suomalainen sijoittui yhteiskisassa hienosti 10:nneksi, mutta sen jälkeen alkoivat ongelmat. Veikkanen kärsi viisaudenhammastulehduksesta, joka pilasi miehen ensimmäiset kisat Euroopassa helmikuussa. Suomalainen ei kuitenkaan turhautunut isoista vastoinkäymisistä huolimatta.

– Vaikeuksia tulee välillä kaikille ja niistä ei pidä turhautua. Pieni virhe tehtiin ongelman pitkittyneessä hoidossa, kun kirurgi ei alkuun suostunut operoimaan hampaita riskien takia, Veikkanen kertaa.

Pitkittynyt ongelmavyyhti viisaudenhampaiden kanssa pakotti Veikkasen ja FDJ:n rukkaamaan polkijan kilpailuohjelmaa. Alunperin kalenteriin kuulunut Italian ympäriajo pyyhittiin yli ja tähtäin asetettiin elo-syyskuulle. Veikkanen on polkenut joka kausi vähintään yhden suuren ympäriajon lukuun ottamatta vuotta 2010.

– Olen joka vuosi halunnut ajaa yhden ison ympäriajon. Vuelta jäi ainoaksi vaihtoehdoksi Giron jäädessä väliin.

Suomalaisen syksyn ajatukset eivät kietoudu pelkästään Espanjan ympäriajon ympärille. Pitkä ammattipyöräilykausi päättyy vasta lokakuun lopussa. Kevään korkealla vaikeusvuorella on myös joitain myönteisiä puolia. Veikkanen on tässä vaiheessa kautta varsin tuorevoimainen ja hyvän suoritustason voidaan olettaa jatkuvan lokakuulle.

– En tiedä onko Vuelta varsinainen loppukauden päätavoite, koska talli odottaa myös että olen kunnossa Vueltan jälkeenkin. Vuelta on hyvä osa syksyn 2013 kisaohjelmaani, pääsen kisaan tuoreena ja toivottavasti se potkii kuntoa myös pidemmälle syksyyn, Veikkanen pohdiskelee.

Vueltaan valmistautumisessa ei ongelmia

Jo vuodesta 2005 lähtien maantiepyöräilyn korkeimmalla tasolla ajaneen Veikkasen itseluottamusta ovat pönkittäneet mainiosti sujuneet Vueltan valmistavat kisat, Puolan (27.7.-3.8.) ja Burgosin ymppäriajo (7.8.-11.8.).

– Hyvät fiilikset, valmistautuminen Puolan ja Bugrosin kautta on sujunut hyvin, Veikkanen kertoo.

– Viikko Burgosin jälkeen oli hyvin kevyt, harjoittelu on ollut vain ylläpitävää sillä kisarupeama oli riittävän kova kunnon nostatukseen.

Askel askeleelta kohti huippukuntoa

Veikkasen kevät meni siis piloille hammaspulmien vuoksi. Hän joutui keskeyttämään maalis-huhtikuussa niin Criterium International -etappikisan kuin Baskimaan ympäriajonkin. Aurinko alkoi paistaa miehelle kesäkuussa. Veikkanen osallistui pitkän kisatauon jälkeen Fellmanin kortteliajoihin Lahdessa 9. kesäkuuta.

– Pääsin toukokuun tauon jälkeen kisaamaan Fellmanin ajoissa, jossa olin vielä kaukana huippukunnosta.
Juhannusviikolla sotkettu Halle-Ingooigem -kisa Belgiassa ja ehdottoman tärkeät harjoittelupäivät mahdollistivat vireen nostamisen uudelle tasolle kesäkuun lopun Suomen mestaruuskilpailuihin.

– SM-kisoihin mennessä olin ehtinyt saamaan treeniä riittävästi alle ja kisa kulki suotuisasti minulle ja TWD-Länkenille (Veikkasen edustama seura Suomessa), analysoi jo kuudennen SM-kultansa maantiellä napannut Veikkanen.

Lahtelaisen mielialaan on vaikuttanut hyvin myönteisellä tavalla ehjä yli kahden kuukauden kesäjakso, joka on mahdollistanut tehokkaan harjoittelun ja korvaamattomien kilpailukilometrien kartuttamisen. Miehen kunto on kohonnut päivä päivältä ja vire on aivan eri tasolla verrattuna vaikeuksien täyteiseen kevääseen.

– Kyllähän se motivoi harjoittelemaan, kun tietää että kunto kehittyy ja erityisesti se että ajamisesta nauttii. Keväällä oli päiviä jolloin lenkiltä tuli käännyttyä takaisin kotiin kun olo oli niin heikko, Veikkanen sanoo.

Enemmän kuin raskas reitti Espanjassa

Tämänvuotinen Espanjan ympäriajo on reitiltään erittäin vaativa. Kilpailun järjestäjät ovat rakentaneet 3-viikkoisesta koitoksesta erittäin mäkipainotteisen. 13 keskivaikeaa tai hyvin vaativaa vuoristopäivää käsittävää Vueltaa on verrattu muutaman vuoden takaisiin epäinhimillisen koviin Italian ympäriajon reitteihin.
Raatelevien vuoristopäivien lisäksi päänvaivaa tuottavat ennätyksellisen pitkät etappien väliset siirtymätaipaleet. Veikkanen ei ole liiemmin pohdiskellut bussissa vietettäviä tunteja.

– Siirtymiä tulee väistämättä isoissa ympäriajoissa, niitä pitää vaan yrittää hyödyntää palautumisen parantamiseksi nukkumalla yms. Onneksi Vueltassa etapit ovat hieman lyhyempiä kuin esimerkiksi Girossa, lahtelainen arvioi.

Kokonaiskilpailun voittoa tavoittelevat ajajatkaan eivät käy kovin tarkasti läpi kauden viimeisen Grand Tourin reittiä.

– Olen tutustunut reittiin vain pääpiirteittäin, tarkemmin ehtii tutustua vielä lähipäivinä, Veikkanen kertaa.

Vuelta vierailee kilpailun puolivälissä Etelä-Espanjassa, jossa yli 40 asteen helteet eivät ole tavattomia. Veikkasen mukaan mahdolliset superhelteet vaikuttavat kaikkiin ajajiin.

– Tarpeeksi kun muistaa laittaa aurinkorasvaa niin sitä pärjää joten kuten. Kovat helteet hyydyttävät kyllä kaikkien menohaluja aikalailla.

Vueltassa liuta vain MM-kisoihin keskittyviä tähtiajajia

Espanjan ympäriajon lähtölista vilisee jälleen kovia nimiä. Viime vuoden voittaja Alberto Contador (ESP) ja Tour de Francen puolustava mestari Chris Froome (GBR) eivät kuitenkaan ole mukana. Yhteiskisan punaisen paidan taistosta odotetaan tasaista. Voittajakandidaatteja on useita, kuten Vincenzo Nibali (ITA), Alejandro Valverde (ESP) ja Joaquim Rodriguez (ESP).

– Starttilista on nimekäs, mutta ihan selvää ennakkosuosikkia on vaikeampi heittää. Ensimmäisinä päivinä nähdään kuitenkin jo aika nopeasti tallit, jotka ottavat kisan kontrolloimisen harteilleen. Niistä löytyvät monesti parhaassa kunnossa olevat, Veikkanen analysoi.

Osa tähtitason ammattilaisista on Vueltassa ainoastaan hiomassa huippukuntoaan MM-kisoja varten. Heille menestys Grand Tourissa on toissijasta. Kolmen kisaviikon aikana nähdään myös tapauksia, että moni huippunimistä keskeyttää tarkoituksella ennen viimeisen etapin maalikaupunkia Madridia.

– MM-kisat ovat tänä vuonna 2 viikkoa Vueltan jälkeen. Varmaankin juuri siitä syystä osa ajajista on täällä harjoittelemassa ja sitten heivaavat MM kisoja ajatellen. Tätä valitettavasti tapahtuu, suomalainen puntaroi.

Espanjan ympäriajo vilisee kovia etappeja. Osanottajakaarti on aavistuksen Tour de Francea nimettömämpi ja kilpailupäivät eivät ole yhtä kontrolloituja. Tämä saattaa antaa irtiotoille paremmat mahdollisuudet etappivoittoihin.

– Voi olla että irtiotot pääsevät hieman helpommin maaliin asti, koska jo ensimmäisellä viikolla tulee kokonaiskilpailussa isoja eroja ja kisaa kontrolloivat joukkueet päästävät vähemmän vaaralliset irtiotot menemään. Toisaalta mäkimaalit ovat monesti irtiottojen kannalta huonoja, vauhti pääjoukossa on niin huima, että useampi minuutti tulee mäessä helpommin kiinni kuin tasaisella, tiivistää tuore Suomen mestari Veikkanen.

FDJ havittelee etappivoittoa Vueltasta

Ranskalainen FDJ kuuluu ammattipyöräilyn korkeimman WorldTour-tason joukkueisiin. Sillä on automaattinen osallistumisoikeus kaikkiin arvostetuimpiin koitoksiin. FDJ on valinnut Espanjan ympäriajoon sangen iskukykyisen ryhmän. Veikkanen arvioi tallin ensisijaisen tavoitteen olevan ykköstila yksittäisellä osuudella.

– Joukkue on kasattu tavoittelemaan etappivoittoa, kokonaiskilpailua tuskin tulemme ajamaan.
Erinomaisesti mennyt Burgosin ympäriajo ruokki FDJ:läisten itseluottamusta. Tallin Vuelta-ryhmän runko koostuu Burgosin ajaneista polkijoista.

– Meillä on Vueltassa 4 kaveria Burgosista, yritämme pitää saman hyvän fiiliksen yllä ja toivotaan että se tuottaa tulosta!

Vuelta ei saa Tour de Francen kaltaista media- ja yleisöhuomiota, joten ajajat pääsevät keskittymään lähes pelkästään kilpailutapahtumiin. 21-etappinen kilpailu on niin raskas, että hyvän joukkuehengen ylläpitämisen tärkeys nousee erittäin merkittäväksi.

– Meillä on erittäin hyvä joukkuehenki täällä, se helpottaa pitkän kisan läpiajoa. Tourissa media, yleisö, talli ym. luovat monesti ylimäärästä kitkaa ja paineita ajajien harteille, Veikkanen kertoo.

FDJ:n menestysodotukset kohdistuvat Pinotiin ja Roux'iin

FDJ tuo Vueltaan Españaan kirkkaimman tähtensä Thibaut Pinotin (FRA). Hän ei yltänyt tavoitteisiinsa Ranskan ympäriajossa sairastelujen takia. Hurjalla kiipijällä riittää motivaatiota hakea revanssia Espanjassa.

Italian Firenzessä syyskuun lopussa järjestettävien MM-kilpailujen maantieajon reitti soveltuu erinomaisesti Pinotille, joten vasta 23-vuotiaan ranskalaisen prioriteetit eivät välttämättä ole pelkästään Vuelta-menestyksessä.

– Varmasti sekä että, voisin kuvitella että Thibautilla on vielä paljon motivaatiota jäljellä huonosti sujuneen heinäkuun jälkeen. Ranskan MM-valinnoista en vielä tiedä sen tarkemmin, mutta Thibaut varmasti olisi halukas ajamaan Firenzessä.

Veikkanen nostaa FDJ:n ryhmästä esiin myös monipuolisen Anthony Roux'n (FRA). Roux oli FDJ:n menestyksen tae Burgosin ympäriajossa. Ranskalaispolkija napsi lukuisia kärkisijoituksia etapeilta, voitti yhden osuuden ja piti hallussaan johtajan keltaista paitaa. Veikkanen uskoo Roux'n menestyksen jatkuvan myös Vueltassa Españassa.

– Hän on voittanut täällä vuonna 2009 etapin, joten mieluinen kisa hänelle. Uskoisin, että hänet nähdään etapeilla voittotaistelussa.

Elissonde - FDJ:n kiipijälahjakkuus

FDJ:n varsinaien jokerikortti on vasta 22-vuotias mäkimies Kenny Elissonde (FRA). Hän on yksi Espanjan ympäriajon nuorimmista ajajista tänä vuonna.

Vain hieman yli 50-kiloinen kiipijä väläytteli osaamistaan jo tammikuun Tour Down Underissa Australiassa, jolloin tarkkasilmäisimmät katsojat huomasivat Veikkasen ja Elissonden tekevän tiivistä yhteistyötä ratkaisupaikoissa.
Suomalaisen mukaan Elissonde on hieman mediakatveessa, kun kirkkain valokeila osuu tallin ykköstähteen Pinotiin. Veikkanen luottaa siihen, että Grand Tour -ensikertalainen tekee lähtemättömän vaikutuksen suureen yleisöön jo aivan lähitulevaisuudessa.

– Kenny tulee täällä hieman Thibautin varjossa, mutta kaveri on erittäin lahjakas nuori mäkimies. Tämä kaksikko tullaan näkemään kärjessä vuorietapeilla. Itse uskon Kennyn läpimurtoon Vueltan jälkeisissä kisoissa jos mies vain palautuu hyvin.

32-vuotias Veikkanen jakaa mielellään vinkkejä nuorille tallitovereilleen, kuten Elissondelle, lähes 10 kauden ammattikokemuksella.

– Joo mielelläni autan kavereita kaikkeen kisaan liittyvässä, se on myös osittain roolini tallissa.
Neuvot ovat arvokkaita varsinkin 3-viikkoisessa Grand Tourissa, jossa pyritään minimoimaan kaikki turha energiankulutus.

FDJ:n joukkueessa monipuolisuutta

Jo mainittujen Veikkasen, Pinotin, Roux'n ja Elissoden lisäksi FDJ:n Vuelta-yhdeksikköön kuuluvat mäkimies Alexandre Geniez, kevytrakenteinen Arnaud Courteille, tasamaajuhta Laurent Mangel, apuajaja Cedric Pineau ja kirimies Geoffrey Soupe.

– Erittäin hyvä joukkue tämänvuotiseen kisaan! Veikkanen tiivistää.

FDJ:n tavoitteena on etappivoitto. Jos Pinot ja Roux eivät yllä siihen, Veikkanen on valmis astumaan estradille. Suomen maantiepyöräilyhistoria ei vielä tunne suuren ympäriajon etappivoittoa...

FDJ:n joukkue Espanjan ympäriajossa (24.8.-15.9.):

Arnaud Courteille
Kenny Elissonde
Alexandre Geniez
Laurent Mangel
Cedric Pineau
Thibaut Pinot
Anthony Roux
Geoffrey Soupe
Jussi Veikkanen

Eurosportilla päivittäin suorat tv-lähetykset.

-vetooo

catlike mainos

Premiumsport.fi

ulvang banneri