Suomalaiset naiset liikkuvat paljon, tunnollisesti ja yksin

Suomen suurin naisten liikuntalehti Sport, Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry ja Microsoft ovat yhdessä toteuttaneet suomalaisten naisten liikkumisen motiiveja kartoittavan tutkimuksen. Yli puolet naisista haluaisi liikkua nykyistä enemmän.

Suomen suurin naisten liikuntalehti Sport, Suomen Liikunta ja Urheilu SLU ry ja Microsoft ovat yhdessä toteuttaneet suomalaisten naisten liikkumisen motiiveja kartoittavan tutkimuksen. Yli puolet naisista haluaisi liikkua nykyistä enemmän. Tutkimus paljastaa muun muassa sen, että suomalaiset naiset ovat liikkuessaan tavoitteellisia ja tunnollisia. Noin 60 prosenttia naisista liikkuu useimmiten yksin.

Suomalaisilla naisilla on kova into liikkua: vain noin 40 prosenttia naisista harrastaa liikuntaa niin paljon kuin haluaisi. Naiset liikkuvat kuitenkin jo nyt määrällisesti paljon.

Joka kolmas suomalainen nainen ilmoittaa liikkuvansa tai kuntoilevansa vapaa-ajallaan tai aktiivisesti arkiaskareissa vähintään 5 kertaa viikossa, puolet naisista 2-4 kertaa viikossa. Liikunnan harrastamiseen käytetään keskimäärin 5 tuntia ja 20 minuuttia. Tästä reilu kaksi tuntia on rauhallista ja loput ripeää tai voimaperäistä liikuntaa.

Liikkumista pidetään tärkeänä erityisesti terveyden takia. Lähes saman painoarvon vastauksissa saavat liikunnan elämään energiaa tuova vaikutus ja painonhallinta.

Lähes 60 prosenttia naisista kokee suurimmaksi esteeksi liikunnan lisäämiselle oman saamattomuuden ja laiskuuden. Myös työ, kodinhoito ja muut harrastukset rajoittavat mahdollisuuksia liikkumiseen.

Omaa aikaa liikkumalla

Yleisimmin naiset toivovat, että liikunta olisi hauskaa, vaivatonta ja säännöllistä. Tärkeää on myös treenata niin kovaa, että hikoilee. Itse asetettujen tavoitteiden saavuttamisesta nautitaan - mutta toisaalta podetaan huonoa omatuntoa, jos näihin tavoitteisiin ei ylletä. Hyvännäköisen kropan tärkeyttä painottaa puolet naisista.

Moni nainen haaveilee uusien lajien kokeilemisesta ja elämyksistä. Kiinnostusta herättävät erityisesti tanssi, vesiliikunta, vaellus ja pehmeät lajit kuten jooga, pilates ja syvävenyttely. Naisista 40 prosenttia ottaisi mielellään oman personal trainerin.

Sosiaalinen kanssakäyminen ei ole liikunnan motiivina kärjessä. Yli 60 prosenttia naisista liikkuu mieluiten yksin. Hieman yli puolet naisista lähtee liikkeelle ainakin silloin tällöin yhdessä puolison tai treenikaverin kanssa tai ystäväporukassa. Tyypillisesti liikuntaa harrastetaan kodin lähiympäristössä: uimahalleissa, liikuntakeskuksissa, pyöräteillä ja ulkoilumaastoissa.

- Suomalainen nainen on mestarisyyllistyjä. Liikkumattomuudesta ei niinkään syytetä perheolosuhteita tai työkiireitä, vaan oman pään sisäisiä motiiveja. Tehopakkauskin tuntee itsensä helposti laiskaksi, ellei yllä tavoitteisiinsa, sanoo Sport-lehden päätoimittaja Ulla-Maija Paavilainen.

- Liikkeellelähtö on vaikeaa, ja hauskuus tulee kuvioihin vasta liikuntatuokion jälkeen, kun voi onnitella itseään lääkemääräyksen nauttimisesta, Paavilainen peräänkuuluttaa armollisuutta.

- Toisaalta liikuntahetki näyttää olevan naiselle se ainoa oma aika, jolloin saa olla yksin ja purkaa päivän stressiä. Ei ole ihme, että pehmeät liikuntalajit ovat yhä suositumpia, jos muu elämä on jatkuvaa suorittamista ja mittaamista.

- Naisista reilusti yli puolet haluaisi harrastaa liikuntaa enemmän kuin nyt. Kodin läheltä löytyvät kävely- ja ulkoilureitit, sisäliikuntapaikat ja liikuntapalvelut ovat keskeisiä ratkaisuja, kun kuntapäättäjät haluavat tukea säännöllistä liikunnan harrastamista ja asuinalueen viihtyvyyttä, sanoo SLU:n viestintäjohtaja Eila Ruuskanen-Himma.

Liikuntapelit yhä suositumpia

Liikuntaan liittyvissä hankinnoissa arvostetaan asiantuntemusta: liikuntavarusteiden hankinnassa urheiluliikkeet ovat ylivoimaisesti suosituimpia. Liikuntapelien ykkösominaisuus on puolestaan hauskuus. Lähes joka kolmas nainen kokee pelit mielenkiintoisiksi, ja yli puolet naisista, joilla on taloudessa pelikonsoli, onkin jo ainakin kokeillut niitä.

- Liikunnallisten pelien suosio on kasvussa naisten keskuudessa - ne tarjoavat hauskoja liikuntaelämyksiä, mutta Xbox 360:n ja Kinectin kautta myös konkreettisia tuloksia. Lisäksi kynnys aloittaa liikunta on alhaisempi, kun avuksi ei tarvita erillisiä kapuloita, ohjaimia tai lisälaitteita. Vuoden Liikuntatuotteeksi 2010 valitulle Kinectille on saatavana ja kehitteillä useita mullistavia liikunnallisia kokemuksia, valottaa Microsoftin tulevaisuuden suunnitelmia Xbox-tuotepäällikkö Henrik Jürgens.

TOP 10 naisten liikunnan motiivit

* terveys
* energiaa elämään
* painonhallinta
* stressinpurku
* itsetunnon vahvistuminen
* irti arjesta
* hyvä olo
* rentoutuminen
* jaksaminen töissä
* mielihyvä

TOP 10 - toivelajit

(Ei harrasta, mutta haluaisi)

* tanssi (41 %)
* jooga, pilates, syvävenytys (40 %)
* liikunta, personal trainerin säännöllisessä ohjauksessa (40 %)
* uinti tai muu vesiliikunta (37 %)
* vaellus, retkeily (34 %)
* kuntosaliharjoittelu, bodaus (24 %)
* ratsastus (24 %)
* aerobic, spinning jne. (20 %)
* juoksu, hölkkä (18 %)
* joukkuepelit (17 %)

Tutkimuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Sport-lehti, Microsoft ja SLU sekä IRO Research. Tutkimus toteutettiin syyskuussa 2011 IRONetPanelissa, joka on noin 40 000 henkilön valtakunnallinen vastaajatietokanta. Tutkimuksen kokonaisvastaajamäärä oli 1 068. Vastaajat edustavat 15 vuotta täyttäneitä suomalaisia naisia.

Sport-lehti, SLU, Microsoft


 

 

 

Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama