Historia toisti itseään – Koovee juhli Jukolan tapaan myös SM-viestissä

Kooveen miesten mestarijoukkue vasemmalta oikealle: Topi Anjala, Jarno Parkkinen, Jani Lakanen ja Timo Sild. Kuva: Jorma Taini

Kooveen miesten mestarijoukkue vasemmalta oikealle: Topi Anjala, Jarno Parkkinen, Jani Lakanen ja Timo Sild. Kuva: Jorma Taini

Vuonna 1966 Tampereen Koovee voitti sekä Jukolan viestin että SM-viestin. Monta vuotta ja kilpailua ehti mennä ilman voittoja näissä arvoviesteissä, mutta nyt Koovee teki saman tempun 50 vuotta myöhemmin. Koovee juhli Timo Sildin vakuuttavan ankkuriosuuden jälkeen SM-viestiä kesän Jukolan viestin voiton jatkoksi.

Rasti-Kurikan isännöimä SM-viesti Ilmajoen Santavuoren vaativissa maastoissa oli hieno viestikilpailu, jossa kunnon 10 kilometrin osuuspituudet laittoivat miehet koville. Kooveen Jani Lakanen petasi ankkuri Timo Sildille erinomaiset eväät ankkuriosuudelle ja tämä toi tamperelaiset vakuuttavaan SM-viestivoittoon. Taistelussa muista mitaleista Sildin takana oli sen sijaan tiukkaa ja yleisörastilla 2,5 kilometriä ennen maalia vielä puolenkymmentä joukkuetta taisteli kynsin hampain hopeamitalista. Siinä vahvimman kortin vei lopulta Paimion Rastin Fredric Portin, joka toi paimiolaiset SM-hopealle vajaat kolme minuuttia Kooveelle hävinneenä. OK Trianin joukkue kirkasti viime vuoden vitossijan komeasti SM-pronssiksi. Tällä kertaa täysin kotimaisin voimin juossut Kalevan Rasti oli Hannu Airilan ankkuroimana neljäs ja yleisörastilla vielä kakkospaikassa kiinni ollut Florian Howald toi Tampereen Pyrinnön viidenneksi. Kooveen kanssa kärjessä ankkuriosuudelle päässyt Vaajakosken Terä joutui tyytymään kuudenteen sijaan Pavel Kubatin ankkuroimana.

Niemi johdatti avausta ja Saari toista osuutta

Avausosuuden tahtipuikkoa heilutti pääasiassa Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi, joka yhdessä Ikaalisten Aleksi Karppisen kanssa viihtyi eniten piikkipaikalla. Niemi ja Hiidenkiertäjien Mikko Patana leimasivat yhtä aikaa vaihdossa ja etappivoitto merkittiin lopulta Patanan nimiin. Kooveen aloittajalla Topi Anjalalla oli tilanne hyvin hallussa, ja hän vaihtoi neljäntenä alle kymmenen sekuntia kärkikaksikon perässä.

VaajakoskenTeraJTToni Saari kiidätti Vaajakosken Terän viestiä toisella osuudella. Kuva: Jorma Taini

Toisella osuudella Vaajakosken Terän Toni Saari piti ylivoimaisesti kovinta vauhtia ja pudotti muut kannoiltaan. Saari oli kesän vaikeuksien jälkeen satsannut kaiken SM-viestiin ja meno oli myös sen näköistä. Toisena vaihtanut Nouskin Dmitry Tsvetkov jäi 1.40 minuutin päähän. Kooveen toisen osuuden juossut Jarno Parkkinen piti tamperelaiset neljäntenä, mutta ero kärkeen kasvoi kolmeen minuuttiin. Paimion Rastin Daniel Stenlundilla oli omalla osuudellaan vaikeuksia ja tuleva hopeajoukkue oli tässä vaiheessa jo kuuden minuutin päässä kärjestä.

– Meni niin kuin pitikin. Tähän viikonloppuun ja viestiin oli kesän vaikeuksien jälkeen satsannut kaiken. Aika yksin sain mennä ja hajonnat toimivat hyvin, Terän Saari kertoi vakuuttavan juoksun jälkeen.

Lakanen teki loistavan esityön Sildille

Kolmannella osuudella Kooveen konkari Jani Lakanen teki jälleen vakuuttavan viestisuorituksen ajaen Vaajakosken Terän Aki Saaren kiinni. Näin Terän ankkuri Pavel Kubat ja Kooveen Timo Sild pääsivät kahdestaan taistelemaan viestimestaruudesta muiden kärkijoukkueiden vaaniessa kahden minuutin päässä.

ParkkinenLakanenvaihtoJTJarno Parkkinen (oik.) lähetti Jani Lakasen maastoon. Kuva: Jorma Taini

Kovaa kaksinkamppailua miesten viestimestaruudesta ei tullut, sillä kaksikolla oli heti alussa eri ykkösrastit ja Kooveen Sild karkasi vakuuttavalla juoksulla viestivoittoon. Pieni yleisörastin jälkeinen virhekään ei tamperelaisjuhlia päässyt estämään, vaan Kooveen nelikolla oli hyvin aikaa juhlia historian toista SM-viestivoittoaan, Jukolan viestin voiton tavoin tasan 50 vuotta edellisen SM-viestivoiton jälkeen. Merkille pantavaa on myös se, ettei yksikään Kooveen nelikosta juossut lauantain SM-sprinttiä, vaan keskittyi täysillä SM-viestiin.

– Tässä historia toistaa itseään, mutta seuraavia voittoja ei tarvitse kyllä 50 vuotta odottaa, minähän olisin silloin 100-vuotias, myhäili Kooveen manageri Raimo Arvola tyytyväisenä.

Ankkuri Sild teki hallitun suorituksen.

– Näin ykkösellä, että Kubatilla oli eri hajonta ja pyrin alussa mahdollisimman varmaan suoritukseen ja olin tosi tarkkana omaa työtä tehden. Ajattelin, että 30 minuutin päästä voisi katsoa, että mikä tilanne on. Alku meni hyvin ja kun näin aukeilla, ettei ketään ollut perässä, niin tiesin, että etumatkaa on. Yleisörastilla en tiennyt aikaeroa, mutta kuulin että rauhassa voin ottaa lopun. Niinpä vaikka tein lopussa pienen 30 sekunnin virheen, niin tiesin, että minulla on rauhassa aikaa löytää rasti, enkä hermostunut missään vaiheessa, Sild kertoi varmasta viestisuorituksestaan.

– Nämä viestimenestykset ovat minulle askel eteenpäin omalla uralla ja nyt on tarkoitus satsata täysillä ensi vuoden MM-kotikisoihin. Ne käydään tutuissa kotimaastoissa, mutta täytyy myös yrittää huolehtia että siitä olisi enemmän hyötyä kuin haittaa ja ei se aina helppoa ole, Sild kertoo tulevasta yhdestä uran kohokohdastaan.

Whatsappissa henki yllä

Muille kooveelaisille viestin SM-kulta oli ensimmäinen, mutta konkari Lakanen juhli jo peräti yhdeksättä viestikultaansa. Aiemmat voitot olivat tulleet Deltan ja Terän väreissä. Lakanen painotti joukkueen positiivista henkeä yhtenä viestivoiton salaisuutena.

– En minä mitenkään ihmeästi joukkuetta psyykannut, sillä joukkueella on koko ajan ollut hyvä positiivinen henki. Rytmitystä ja uskallusta levätä olen koittanut joukkueeseen tuoda. Timo onkin naureskellut, että aina se Jammu vaan käskee lepäämään, kun joskus pitäisi treenatakin, Lakanen kertoi hymyillen voittotaktiikastaan.

– Whatsappissa olemme kovasti viestitelleet ja pitäneet henkeä yllä, kun emme ole fyysisesti päässeet olemaan niin paljon yhdessä. Jukolan jälkeen oli aika helppoa lähteä tähän kisaan, vaikkemme mitenkään erityisesti tähän satsanneet. Mutta tosi asia on, että viestit sytyttävät aina ja oli selkeää, että ykkösjoukkue satsaa nimenomaan viestiin ja jättää sprintin väliin.

Kooveen manageri Raimo Arvola löysi jo heti uudet tavoitteet tamperelaisille.

– Nyt syksyllä on vielä 25manna, joka mittaa seuran laajuutta ja se kiinnostaa kovasti. Samoin ensi vuoden 10mila tulee olemaan erityisasemassa ja siihen tulemme satsaamaan kunnolla. Tänä vuonna emme vielä pystyneet siihen panostamaan juuri lainkaan, Arvola luetteli seuran seuraavia tavoitteita.

PaimioMiehet2JTPaimion Rastin hopeamiehet vasemmalta oikealle: Daniel Stenlund, Jesse Laukkarinen, Frederic Tranchand ja Fredric Portin. Kuva: Jorma Taini

Paimio loppua kohti mitalitaistoon

Paimion Rastin nousi takaisin mitalitaistoon Frederic Tranchandin ja Fredric Portinin vahvojen juoksujen ansiosta. Ja Portin oli se, joka taistelussa hopeasta vei pisimmän korren.

– Otin alun tarkasti ja kaikki meni hyvin. Sitten rastinotto unohtui väliaikarastilla ja tuli minuutin virhe. Kun piti päästä uudelleen vauhtiin, tein pitkälle välille kierron polkujen kautta. Vasta yleisörastilla sain tietää, että kakkossijaan on mahkut.

Portin myönsi purreensa siinä vaiheessa hammasta ja päässeensä letkan mukaan. Siinä pari väliä mennessään hän teki oman ratkaisun ja sai peräänsä Trianin Otto Simosasin.

– Lisäsin samalla vauhtia ja otin tarkasti viimeiset hajontarastit ennen kolmen rastin loppuputkea.

Pronssi maistui Trianille

Vasta parivuotias OK Trian pääsi viime vuoden vitossijan jälkeen juhlimaan SM-pronssia ja se maistui Trianin ankkurille Otto Simosasille, varsinkin kun mies oli eilisessä SM-sprintissä joutunut tyytymään ikävimpään nelossijaan.

– Porren kanssa mentiin yhtä matkaa ja tunsin, että hyvin pysytään mukana. Sitten neljänneksi viimeisellä rastilla oli hajontarasti ja tiesin, että se oli oma rasti. Siihen tuli myös Nouskin Knuuttilla (Mikko, IKNV oli lopulta 8:s), mutta se ei ollut hänen rastinsa. Niinpä olin aika varma, että ollaan sijoilla kaksi ja kolme. Lopussa tyydyin jopa hieman varmistelemaan, kun tiesin että pronssia olisi tulossa, Simosas iloitsi maalissa.

– Kyllä tämä pronssi tuntuu tosi hyvältä! Mutta viime vuonna olimme jo viidensiä, joten tiesimme, että kyllä meillä mitalimahdollisuudet ovat.

Pohjanmaan SM-viikonlopun jälkeen suunnistajien katseet siirtyvät seuraavaksi Keski-Suomeen, jossa Vaajakosken Terä järjestää SM-yön ensi viikonloppuna.

-Tero Viljanen

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama