Suunnistusmaajoukkue valittu: Uusi päävalmentaja haluaa uudistuksia maajoukkueen toimintaan

Suomen pronssille suunnistanut viestitrio Marika Teini, Merja Rantanen ja Sari Anttonen. Kaikki urheilijat kuuluvat maajoukkueryhmään myös ensi vuonna. Kuva: WorldofO

Suomen pronssille suunnistanut viestitrio Marika Teini, Merja Rantanen ja Sari Anttonen. Kaikki urheilijat kuuluvat maajoukkueryhmään myös ensi vuonna. Kuva: WorldofO

Suunnistusmaajoukkue siirtyy marraskuun alusta uuden luotsin alaisuuteen, kun Petteri Kähäri aloittaa maajoukkueen päävalmentajana. Kähäri on viime vuodet työskennellyt Suunnistusliiton valmennuspäällikkönä, mutta veri veti valmennustehtäviin ainakin kahdeksi seuraavaksi vuodeksi.

Kähäri haluaa uudistaa maajoukkueen toimintaa, jotta tavoite olla pysyvästi MM-kisoissa kolmen parhaan maan joukkoon toteutuu.

– Näen tuon tavoitteen varsin realistisena ja saavutettavissa olevana. Varsinainen maajoukkueen tulostavoite kaudelle 2017 luodaan yhdessä urheilijoiden kanssa marraskuun info-leirillä Tampereella, Kähäri kertoo.

Tuore päävalmentaja nostaa johtavaksi teemaksi urheilijan kehittymisen kokonaisvaltaisesti. Kähäri korostaa yhdessä tekemistä tuloksen tavoittelun taustalla.

– Tavoitteena on, että yhteisö puhaltaa samaan hiileen. Jos siinä onnistun, se näkyy myös mitalitilastoissa, Kähäri pohtii.

Vuoden 2017 suunnistusmaajoukkueeseen on nimetty 24 urheilijaa, eli 10 naista ja 14 miestä.

– Naisten ryhmän profiili on erilainen kuin miesten, sillä naisten ryhmässä on jo menestyneitä urheilijoita kun taas miesten ryhmässä on vaikeampi nostaa yksittäisiä urheilijoita esiin eli potentiaali on laajemmassa ryhmässä.

KuukkaEliasEuromeeting2015Elias Kuukka on uusi nimi maajoukkueryhmässä. Kuva:Kestävyysurheilu.fi

Maajoukkue kokoontuu marraskuussa infoleirilleen Tampereelle. Kähärin suunnitelmissa on, että maajoukkue valitsee keskuudestaan kapteenit.

– Haluan, että olemme joukkue eikä vain nippu yksilöitä, ja siitä voimme saada lisää buustia tekemiseen. Voimme jakaa osaamistamme koko joukkueen kesken, Kähäri pohtii.

Uutena maajoukkueen sisällä on Team Kisakallio -ryhmä, joka koostuu 21-23-vuotiaista nuorista suunnistajista. Ryhmälle rakennetaan Kisakallion valmennuskeskuksen kanssa yhteistyössä valmennusta ja kehittymistä tukeva kokonaisuus.

– Tavoitteena on nostaa nuorten ryhmän profiilia maajoukkueessa ja samalla helpottaa siirtymävaihetta aikuisten sarjoihin. Tämä on monelle nuorelle urheilijalle uran haastavin vaihe, kun omien siipien kantavuutta testataan, Kähäri korostaa.

Yksi Team Kisakallion nuorista urheilijoista on Tampereen Pyrinnön Elias Kuukka, joka debytoi maajoukkueen edustustehtävissä maailmancupin finaalikierroksella. Maajoukkueessa on Kuukan nuorempi veli Anton sekä useita muita seurakavereita Pyrinnöstä.

– Se on hyvä, että perheessä ja seurassa on monta saman tason urheilijaa. Siitä on hyötyä molemmille osapuolille. Oman kehittymisen edellytys on ehjä ja onnistunut talvikausi, pohtii Kuukka, joka jatkaa entisen maajoukkuesuunnistajan Seppo Väli-Klemelän valmennuksessa.

Maajoukkueryhmä, leiriohjelma ja näyttökilpailut

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri