Kaksinkertainen suunnistuksen maailmanmestari Anni-Maija Fincke lopettaa maajoukkueuransa

Anni-Maija Fincke Strömstadin MM-kisojen pitkällä matkalla. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Anni-Maija Fincke Strömstadin MM-kisojen pitkällä matkalla. Kuva: Pirjo Valjanen/SSL

Suomen suunnistusliitto julkaisi maajoukkueen valmennusryhmänsä maanantaina. Anni-Maija Fincken nimeä ei joukosta löydy, vaikka hän sijoittui kesän MM-kilpailuissa sijalle 12 pitkällä matkalla.

Fincke kertoo blogissaan, että ura maajoukkueessa on ohi. Strömstadia edeltävän kerran Fincke kilpaili MM-kisoissa Vuokatissa vuonna 2013. Tämän jälkeen aika on kulunut loukkaantumisten kanssa painiessa.

Kokeneen maajoukkuesuunnistajan kulunut kausi oli melkoista tunteiden vuoristorataa. Talvella Fincke kärsi vielä jalkavaivoista ja ero kansainväliseen kärkeen oli suuri. Kevään aikana vauhti kuitenkin parani ja Fincke oli innoissaan päästessään EM-kilpailuihin toukokuussa.

Tsekin kisoihin Fincke ei asettanut tulostavoitteita, sillä kunto oli keskeneräinen.

- Toivoin vain hyviä onnistumisia. Nyt tajuan, että kyllähän minä halusin hyvän tuloksen, niin kuin aina. En vain muistanut, miten se tulos tehdään. Tulin yhtäkkiä kesken kisojen todella epävarmaksi. Lähdin pitkän matkan kisaan riskillä, mikä tietenkin kostautui heti. Epävarmuus kasvoi ja kisat päättyivät karmaisevaan epäonnistumiseen keskimatkalla, Fincke kirjoittaa.

HaldenSK180616 venlavoittoAnni-Maija Fincke (vas.) voitti Lappee-Jukolassa Venlojen viestin. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Käänne parempaan tapahtui jälleen kesäkuussa Etelä-Karjalassa, jossa Fincke voitti Venlojen viestin ja onnistui Ruokolahden MM-katsastuksissa. Kisalippu Strömstadiin tuli pitkälle matkalle.

MM-kisoihin hän ei kuitenkaan onnistunut luomaan sopivaa tunnetilaa ja jännitys kasvoi liian suureksi. Pitkä matka päättyi pettymykseen.

- GPS-käyräni ei varmaan näytä katastrofaalisen huonolta eikä 12. sijakaan ole kovin huono, mutta silti kisasta jäi paha olo, Fincke kirjoittaa.

Syksyllä Anni-Maija Fincke menestyi vielä Norjan kansallisissa mestaruuskilpailuissa, mutta vaiherikkaan kauden jälkeen Fincke haluaa ottaa elämässään uusia askelia. Maajoukkue jää taakse ja edessä on siirtyminen työelämään. Tosin työpaikasta ei ole vielä tietoa ja Fincke kirjoittaakin, että ottaa vastaan työtarjouksia.

Metsien urheilu ei ole katoamassa Fincken elämästä. Hänen kirjoituksensa lopussa oleva lause on linjassa uraansa vielä vuoden jatkavan Thierry Gueorgioun mietteiden kanssa.

- Suunnistusta en aio lopettaa, koska se tuottaa niin paljon iloa, mutta saa nähdä millä tasolla ja miten paljon tulen sitä harrastamaan.

FinckeAnniMaijaWOC2013RelayWOOVuokatin MM-kilpailujen hopeakolmikko Venla Harju (vas.), Minna Kauppi (kesk.) ja Anni-Maija Fincke. Kuva: WorldofO

Anni-Maija Fincke, 31, on kaksinkertainen viestin maailmanmestari vuosilta 2010 ja 2011. Lisäksi hän saavutti MM-hopeaa Vuokatin MM-viestissä yhdessä Venla Harjun ja Minna Kaupin kanssa. Lisäksi Fincke on suunnistanut kuuden parhaan joukkoon kaikilla suunnistuksen henkilökohtaisilla MM-matkoilla. Kymmenen joukossa hän on ollut yhdeksässä henkilökohtaisessa MM-startissa.

Arvokisameriittien ohella Fincke on voittanut Venlojen viestin kahdesti. Vuonna 2010 hän ankkuroi Tampereen Pyrinnön voittoon Kytäjällä ja kesällä Lappeenrannassa hän suunnisti kolmatta osuutta Haldenin voittoisassa joukkueessa.

-Juho-Veikko Hytönen

Anni-Maija Fincken blogikirjoituksen voi käydä lukemassa hänen sivuiltaan.

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri