Vuoden Raato vietti neljä tuntia Sipoon lumisessa metsässä - matkaan lähti yli tuhat suunnistajaa

Raatojuoksu Sipoossa.

Raatojuoksu Sipoossa.

Sibbo-Vargarnan perinteiseen Raatojuoksuun osallistui tänä vuonna 1 015 suunnistajaa. Tapahtuma vietiin läpi hyvässä alkutalven säässä muutaman asteen pakkasessa. Lumiseksi muuttunut maisema ei haitannut, sillä Raatojuoksu on enemmänkin kuntoilu- kuin kilpailutapahtuma. Mukana oli eri ikäluokkien Suomen huippuja sekä kuntoilijoita.

Vuoden Raato -tittelin saa se suunnistaja, joka tulee maaliin kaksi ja puoli tuntia miesten 15 kilometrin voittajan jälkeen.

– Ei tämä ollut tavoite, mutta aikaisemmin olen ollut vielä hitaampi suunnistamaan, totesi Oskari Pirttikoski saavuttuaan maaliin yli neljän tunnin suunnistusreissulta ja saatuaan kaulaansa Vuoden Raato 2016 -kyltin.

Pirttikoski vietti metsässä 15 kilometrin matkalla yhteensä 4.07,27.

- Viime vuonna osallistuin 20 kilometrille, ja siinä meni kuusi tuntia. Maalikin oli jo suljettu, kun tulin. Nyt en uskaltanut mennä noin pitkälle matkalle.

Vaikka Pirttikoski ei suoranaisesti tavoitellutkaan Vuoden Raato -kylttiä, hän oli kuitenkin siitä iloinen ja ylpeä. Pirttikoski pystyi myös nauttimaan suunnistamisesta Etelä-Sipoon kauniissa luonnossa.

– Sain siellä kännykkäkameralla hyviä kuvia. Tänne Sipooseen on mukava tulla, kun on hyvin järjestetyt kisat ja hyvät radat.

Pirttikoski innostui suunnistuksesta kymmenkunta vuotta sitten, kun hänen työpaikastaan Reaktorista saatiin koottua seitsemän veljen firmajoukkue Jukolan viestiin.

– Meistä kuusi oli ensimmäistä kertaa Jukolassa, mutta silloin kaikki hullaantuivat suunnistamisesta, ja sen jälkeen olemme olleet Jukolassa joka vuosi.

Ratamestarille sateli kiitoksia

Raatojuoksun ratamestarina toimi Sipoon Immersbyssä asuva Samuli Launiainen, joka on ollut aikoinaan voittamassa kaksi kertaa Jukolan viestiä Kalevan Rastin riveissä. Ratamestarina hän on ollut muun muassa Vuokatin MM-kisojen pitkällä matkalla.

Raatojuoksun radat saivat paljon kiitosta osanottajilta. Heistä yksi oli miesten 20 kilometrin voittaja Einari Heinaro Helsingin Suunnistajista.

– Ihan loistava rata. Hyviä reitinvalintoja. Tarkkoja pisteitä. Lumi teki oman jännityselementtinsä, mutta se oli vain lisäelementti.

Suomen maajoukkueen haastajaryhmään kuuluva 25-vuotias Heinaro suunnisti varmasti alusta loppuun asti, eikä nähnyt kilpakumppaineitaan kisan aikana kuin aivan alussa. Ero seuraavaksi tulleisiin MS Parman Peter Pihliin oli yli yhdeksän minuuttia ja OK Trianin Jörgen Wickholmiin yli 13 minuuttia.

Jörgen Wickholm kertoi tehneensä suorituksen näkemättä pahemmin kilpakumppaneitaan lukuun ottamatta aivan loppumatkaa.

– Pikkuisen hyydyin lopussa, mutta se kuuluu tähän kisaan, totesi Wickholm.

Myös naisten 20 kilometrin sarjan voittaja Yvonne Gunell Pargas IF:stä oli tyytyväinen rataan, jossa oli sopivasti suunnistuksellisia ja juoksuosuuksia.

42-vuotias Gunell on hyvässä kunnossa ja aikoo kilpailla vielä ainakin ensi vuoden yleisessä sarjassa ja tähtäin on SM-kisoissa.

– Vuosi kerrallaan katson. Suunnistan mielelläni pitkiä matkoja, sillä minulla on peruskestävyyttä. Sen sijaan sprintteihin en harjoittele.

Raatojuoksu on kehitetty alunperin Norjassa, josta sen toi Suomeen Sibbo-Vargarnan Kaj-Olof Lindgren vuonna 1978. Ensimmäinen Raatojuoksu järjestettiin Sipoon Hindsbyn vaativassa maastossa ja osanottajia oli 30.

Nyt tarjolla olivat matkat 5 km ja 10 km helppo ja vaikea sekä 15 ja 20 kilometriä. Raatoaika on 15 kilometrin voittoaika + 2,5 tuntia. Se suunnistaja, joka ensimmäisenä tulee hyväksytysti maaliin tämän jälkeen, on Vuoden Raato ja saa arvostetun Raato-kyltin. Ensi vuonna järjestetään 40. Raatojuoksu.

Voittajiksi eri radoilla suunnistettiin seuraavasti:

H20km: Einari Heinaro HS

D20km: Yvonne Gunell PIF

H15km: Antti Parjanne TuMe

D15km: Salla Laitinen EsAk

H10km: Ollipekka Heikkilä Lynx

D10km: Lotta Eerola TP

H10kmH: Pekka Mäntylä

D10kmH: Anu Koistinen

HD5kmH: Florian Fritzen HiKi

HD5km: Lauri Leinonen Pohjant

Kaikki tulokset

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama