Sveitsiläisseura haluaa jälleen menestyä Jukolassa

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuvituskuva. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Sveitsi on viimeisen kymmenen vuoden aikana ollut maailman paras suunnistusmaa. Sveitsiläiset suunnistajat ovat juhlineet myös seuraviesteissä, mutta pohjoismaisissa seuroissa. Vaikka maa vilisee maailmantähtiä, ei sieltä ole tullut yhtään seuraa valloittamaan Jukolaa tai 10MILA-viestiä.

Ensi kaudella sveitsiläiset haluavat menestyä oman seuran nimissä. Asia selvisi, kun ruotsalainen OK Linné julkisti uusia vahvistuksia. Ranskalais- ja tsekkitähtien lisäksi seuran harjoitusrinkiin liittyvät nuorten MM-kisoissa kesällä palkintopöytää putsannut Joey Hadorn sekä hänen maajoukkuekollegansa Simon Dubach. Nämä miehet eivät vahvista uppsalalaisia suurviesteissä, vaan yrittävät menestystä mystisessä sveitsiläisessä OL Norska -joukkueessa.

Ensi vuonna viimeistä vuotta nuorten sarjoissa suunnistava Joey Hadorn voitti tällä kaudella kolme nuorten MM-kultaa ja yhden hopean ollen maailman paras juniorisuunnistaja kaudella 2016. 19-vuotias Hadorn kuuluu maailman lupaavimpiin suunnistajiin, mutta ei Jukolaa yhdellä miehellä voiteta, etenkin kun Hadorn ei ole koko viestiä aiemmin suunnistanut.

HadornHaatajaSSLPitkän matkan nuorten maailmanmestarit Joey Hadorn (vas.) ja Anna Haataja kesällä. Kuva: SSL

Vielä ei ole tiedossa, ketä muita sveitsiläisiä OL Norskassa ensi kaudella suunnistaa, mutta maan kirkkaimmat tähdet pysynevät visusti omissa pohjoismaisissa seuroissaan. Koovee tuskin lainaa Daniel Hubbmannia kotimaahansa ja Kyburzin veljekset vaihtoivat äskettäin norjalaisen IL Tyrvingiin. Löytyy maasta silti paljon kovia menijöitä. Näitä voisivat olla muun muassa Kalevan Rastissa aiemmin juosseet Baptiste Rollier ja Fabian Hertner. Kalevan Rasti järjestää ensi vuoden Jukolan, joten houkutus sveitsiläisten omaan viestisatsaukseen voi olla suuri, sillä joensuulaiset eivät saa asettaa omaa joukkuetta viestiin.

Sveitsiläisten yritys ei ole ensimmäinen. Louna-Jukolassa OLV Baselland tavoitteli kärkisijaa, kun nykyisten ja entisten maajoukkuemiesten seitsikko haki onnistumista Paimion kalliolta. Mukana oli muun muassa Fabian Hertner, mutta tulos jäi laihaksi. Baselland oli vasta sijalla 21. Sen sijaan Kalevan Rasti saattoi menettää Jukola-voittonsa Hertnerin valinnan takia. Lisäksi ainakin ruotsalainen Järla kärsi kahden kovan sveitsiläisnimen puutteesta Louna-Jukolassa.

Sveitsiläisten uudesta projektista tullee lisätietoa talvikuukausien aikana. Todennäköisesti kyseessä on Basellandin tavoin kertaluontoinen projekti. Tämän jälkeen Hadorn ja nuorten MM-nelonen Simon Dubach vaihtanevat virallisesti OK Linnén väreihin, jolloin uppsalalaiset ovat vuonna 2018 entistä kovempia.

Louna-Jukolassa OL Norska oli lopputuloksissa sijalla 527, joten kärkisijoja hamutakseen joukkueen miehistön on vaihduttava perusteellisesti.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri