Suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan paikalta väistynyt Juha Taini jatkaa valmennustyössä

Valmentaminen on Juha Tainin intohimo. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Valmentaminen on Juha Tainin intohimo. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja vaihtui Juha Tainista Petteri Kähäriksi marraskuun alusta. Kähärin alaisuudessa suomalaiset lähtevät metsästämään mitaleita Virosta ja Latviasta, mutta mitä tekee Taini päävalmentajan pestin jälkeen? Siitä Kestävyysurheilu.fi otti selvää.

Valmennus intohimona

Edellä kysytty kysymys ei ollut täysin selvä edes Tainille itselleen, vaikka syksy oli jo pitkällä. Alunperin suunnitelma oli ryhtyä tekemään jotain aivan muuta kuin suunnistusvalmentajan töitä, olihan hän toiminut ammattilaisena jo kymmenen vuoden ajan. Kuukausi sitten mieli muuttui. Taini on ryhtymässä nyt urheilijoiden henkilökohtaiseksi valmentajaksi.

- Valmentaminen on lopulta se isoin intohimo. Hienointa hommaa on auttaa urheilijoita menestymään ja kehittymään, hän perustelee.

Hän uskoo, että ammattimaisena henkilökohtaisena valmentajana on mahdollista työllistää itsensä parin vuoden kuluttua. Projekti käynnistyy kuluvan talven aikana. Tainin mukaan on mahdollista valmentaa 15 urheilijaa kerrallaan, mikäli ei tee mitään muuta.

Taini on töidensä ohella valmentanut suunnistajia henkilökohtaisesti.

- Muun työn ohella henkilökohtaisena valmentajana toimiminen on vaikeaa. Esimerkiksi maajoukkueen päävalmentajana oli paljon muuta hommaa kuten harjoitusten ja reissujen järjestämistä sekä kisamatkoja ja muuta siinä ohessa, Taini sanoo.

TainiJuhaKuvaJuha Taini kotimetsässään Jämsässä. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Maajoukkueurheilijat tuttuja

Tainin mielestä muun työn ohessa tehdyn valmennuksen takia valmennussuhteesta on jotain jäänyt puuttumaan. Reilun kymmenen vuoden aikana Tainin valmennettavat ovat ottaneet yhteensä 19 arvokisamitalia nuorten ja aikuisten tasolla. Suurin osa on tullut viesteistä. Henkilökohtaisia mitaleita on vähemmän.

- Ehkä siinä on juuri se, että aiemmin se valmennus ei ole ollut riittävän tehokasta muiden tehtävien vuoksi. Sijoituksia kymmenen joukkoon on tullut paljon ja viesteissä on menestytty, mutta henkilökohtaiset mitalit ovat jääneet vähemmälle.

Kuluneen kauden aikana Taini valmensi kolmea maajoukkueurheilijaa. Lisäksi hän oli kahden muun urheilijan osalta toisena valmentajana tiimissä mukana. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Tainin valmennuksessa on ollut 10 eri urheilijaa eri aikoina.

Talvikausi on ollut mahdollista valmentaa urheilijaa tiiviistikin. Kilpailukauden käynnistyessä päävalmentajan työ on niin hektistä, että valmentajasuhde on kärsinyt.

- Valmennustyö on ollut ehkä vähän harrastuksenomaista, kuten urheilijoiden valmentaminen Suomessa usein onkin, hän sanoo.

Tiiviimpi valmennussuhde tuonut parempia tuloksia

Jämsässä asuva Taini kertoo, että henkilökohtaiseen mitaliin yltäneet urheilijat ovat olleet kaikki jämsäläisiä. Nämä ovat olleet edelleen maailman kärjessä suunnistava Merja Rantanen, nuorten maailmanmestari 2003 Laura Hokka (nyk. Joensuu) sekä kesällä nuorten EM-kisoissa pärjännyt Inka Nurminen, jonka valmennuksesta hän vastaa urheilijan isän Juha Nurmisen kanssa.

Jämsäläisten kanssa valmennussuhde on ollut tiiviimpi ja Taini uskoo, että päätoimisena henkilökohtaisena valmentajana valmennussuhteista voi tehdä huomattavasti tiiviimpiä myös ulkopaikkakuntalaisille.

NurminenInkaSprinttiJTJuha Taini on mukana muun muassa Inka Nurmisen valmennuksessa. Kuva syyskuun SM-sprintistä. Kuva: Jorma Taini

Hänen tiimiinsä ova tervetulleita sekä aikuiset että nuoret, mutta erityisesti nuorten valmennuksen hän näkee mielenkiintoisena. Tainin mukaan parempaa valmennusta ja osaamista pitäisi saada jo ennen lukioikää, jotta monipuolinen ja tavoitteellinen harjoittelu olisi helpompi aloittaa lukioiässä. Monella urheilijanalulla voi olla suuriakin heikkouksia silloin kun systemaattisempi harjoittelu pitäisi aloittaa.

Valmennus ei rajoitu pelkästään suunistukseen, vaan hänelle on tullut kyselyjä myös yleisurheilun puolelta. Taini on itse juossut nuorena ja perheessä on yleisurheiltu, joten laji on tuttu.

- Itse asiassa aloitin itse valmennustyön juuri kestävyysjuoksun puolelta ennen kuin siirryin suunnistukseen. Aika moni suunnistaja on tällä hetkellä ikäluokkansa kärkeä kestävyysjuoksun puolella, joten uskon, että suunnistuksen puolelta on mahdollista antaa jotain myös yleisurheiluun, Taini toteaa.

Uusiin kuvioihin on syynä myös vanhan työn varjopuolet. Maajoukkueen päävalmentajalle kertyi paljon matkapäiviä ja työ oli hektistä.

- Nyt haluaisin pysyä hetken aloillani ja vetää henkeä. Samalla on aika myös kouluttautua itse ja päivittää omaa osaamistaan. Siihen ei ollut päävalmentajana aikaa, Taini sanoo.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan kertoessaan Taini kertoi myös mietteitään kuluneista vuosista maajoukkueen päävalmentajana sekä omia näkemyksiään siitä, mikä erottaa suomalaiset maajoukkuesuunnistajat maailman aivan terävimmästä kärjestä. Näitä ajatuksia voi lukea Kestäyysurheilu.fi:n sivuilta keskiviikkona.

-Juho-Veikko Hytönen

Premiumsport.fi

ulvang banneri