Vuokatin MM-kilpailut Juha Tainin päävalmentajakauden kohokohta

Mårten Boström huudatti Hiukan stadionia Sotkamossa heinäkuussa 2013. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Mårten Boström huudatti Hiukan stadionia Sotkamossa heinäkuussa 2013. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Marraskuun alusta alkaen Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentajan paikalta väistynyt Juha Taini kertoi ryhtyvänsä urheilijoiden henkilökohtaiseksi valmentajaksi. Kuusi vuotta päävalmentajan paikalla ollut mies muisteli Kestävyysurheilu.fi:lle samalla vuosia maajoukkueessa.

Hän aloitti tehtävässä vuonna 2011 ja edessä olivat MM-kisat ensin Ranskassa ja sitten Sveitsissä.

Ranskan ja Sveitsin kisoissa Suomi saavutti kaksi kultaa ja kaksi hopeaa. Näistä mitaleista vastasivat Minna Kauppi, Suomen viestinaiset sekä Pasi Ikonen. Silti kaikkien ajatukset olivat koko ajan vielä edempänä.

- Kaikki tähtäsivät Vuokatin 2013 kotikisoihin ja se määriteli aika paljon sitä valmentajakauteni alkuvaihetta.

Sprinttimaajoukkue ja talentit

Heti alkuun Taini ajoi läpi useita uudistuksia maajoukkuetoiminnassa. Mukaan tuli muun muassa sprinttimaajoukkue.

- Se oli mielestäni hyvä uudistus. Tällä hetkellä Suomen sprinttisuunnistusvalmennusosaaminen on maailman kärkitasoa ja Vuokatissakin sprintistä tulivat ne parhaimmat tulokset eli kaksi mitalia, hän toteaa.

minnakick550Suomen naisten viestijoukkue Venla Niemi (nyk. Harju), Minna Kauppi (kesk.) ja Anni-Maija Fincke. Vuokatin MM-kilpailuissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Toinen uudistus oli Vuokatin MM-kisavuonna tullut leirikeskustoiminta. Urheilijat tulivat omia aikojaan kevättalvella Espanjaan, jossa pidemmän aikaa paikalla olivat sekä valmentajat että huoltajat kuten muun hierojat ja fysioterapeutit.

- Se toi ammattimaisuutta, kun urheilijat olivat etelän lämmössä sulissa maastoissa ja pois omien arkijuttujensa ääreltä, Taini kertoo.

Yksi uudistus oli niin sanottu talenttitoiminta, jolloin juuri pääsarjaan siirtyneet urheilijat pääsivät mukaan maajoukkueeseen. Aiemmin askel juniorimaajoukkueesta aikuisiin on ollut liian suuri.

juhatainiJuha Tainin kommentit olivat kysyttyjä Vuokatin MM-kisoissa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kuluvaksi vuodeksi toiminta laajeni entisestään kun talenttiryhmän mukaan tuli toinenkin valmentaja. Lisäksi parhaat talentit saivat rahallista tukea leirityskuluihin. Pääsarjaan nouseviin nuoriin tarvitaan valmentajan mukaan edelleenkin panostusta.

- Liian usein menee niin, että tukea tulee sitten kun olet terävimmällä huipulla, mutta sitä tukea tarvittaisiin jo aiemmin, hän huomauttaa.

Vuokatin MM-kilpailut päättyivät viiteen suomalaismitaliin ja Suomi nousi suunnistuksen terävimpien kärkimaiden joukkoon. Kisat jäivät myös Tainin mieleen parhaimpana muistona päävalmentaja-ajalta.

- Olihan se täysin ainutlaatuista se tunnelma siellä. Ei missään muissa arvokisoissa ole ollut sellaista yleisöä ja fiilistä kuin Vuokatissa, Taini muistelee.

Panostusta nuoriin

Päävalmentajan sopimus oli katkolla Vuokatin kisojen jälkeen, mutta menestykseen päättyneiden kisojen jälkeen jatkoa oli luvassa. MM-mitaleita Vuokatissa ottivat melko kokeneet urheilijat kuten Minna Kauppi, Merja Rantanen ja Jani Lakanen. Muutenkin MM-joukkue oli keski-iältään korkea. Vuokatin kisojen jälkeen Suunnistusliitossa aloittettiin panostus nuorten toimintaan ja tässä Tainillakin oli näppinsä pelissä.

- Nuorten maajoukkue kasvoi 12 urheilijasta 24:ään ja urheilijoiden henkilökohtaiset valmentajat otettiin mukaan jopa leireille, osin jopa pakotettuna. Tällä tavalla saimme siirrettyä taitoa ja osaamista myös liiton puolelta urheilijoiden henkilökohtaisille valmentajille, Taini kertoo.

OjanahoOlliOlli Ojanaho on yksi viime vuosien lukuisista suomalaisista juniorimenestyjistä. Kuva: SSL

Oli uudistuksella vaikutusta tai ei, pari vuotta tämän jälkeen suunnistajia nimeltä Olli Ojanaho, Anna Haataja tai Topi Raitanen ei enää tarvinnut esitellä. Menestystä ropisi nuoten arvokilpailuissa.

Aikuisten puolella Vuokatista siirryttiin Italian Asiagoon, josta ei tullut mitalin mitalia.

- Se oli jonkinlainen krapulavuosi Vuokatin jälkeen. Tietenkin parilla kärkiurheilijalla oli ongelmia valmistautumisessa, mutta pääosinhan kaikki oli pelissä Vuokatin kisoissa, joten siinä vähän ikäänkuin vedettiin henkeä, sekä urheilijat että valmentajat, Taini myöntää.

Lähellä mitaleita

Tämän jälkeenkään ei ole nähty varsinaista mitalisadetta, vaan edellisistä kisoista on tullut vain yksi mitali per vuosi. Tainin mukaan on kuitenkin huomattava kokonaisuus.

- Vuoden 2015 Skotlannin kisoista olisi voinut tulla 4-5 mitalia. Sekä naisten että miesten sprintissä mitalit jäivät kolmen sekunnin päähän. Lisäksi naisten viestissä Suomi oli kiinni mitalissa vielä viimeisellä rastilla. Tulos olisi voinut olla ihan toinen, mikäli tähdet olisivat olleet kohdallaan, Taini sanoo.

TeiniMarikaEOCMiddleSSLMarika Teini ylsi EM-pronssille Tsekin EM-kilpailuissa toukokuussa. Kuva: SSL

Strömstadissa naiset ottivat viestipronssia, mutta ex-päävalmentaja muistuttaa, että sen lisäksi naisten yleinen taso on juuri päättyneen kauden aikana noussut korkeaksi.

EM-sprintissä viisi suomalaisnaista sijoittui 13 parhaan joukkoon. Kaudella tuli kolme arvokisamitalia ja EM-viestissä kaksi Suomen naisten joukkuetta kamppaili mestaruudesta pitkälle ankkuriosuuden loppuun saakka. Lopulta ykkösjoukkue Merja Rantasen ankkuroimana voitti kultaa.

Miesten puolella tilanne ei ole yhtä hyvä, mutta Taini muistuttaa, ettei nuorten miesten tilanne näytä lainkaan huonolta.

-Juho-Veikko Hytönen

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama