Suunnistaja Olli-Markus Taivainen vaihtaa seuraa

Navin pieni, mutta ammattimainen edustusryhmä Joonas Ahola (vas.), Olli-Markus Taivainen (kesk.) ja Topias Ahola. Kuva: Navi

Navin pieni, mutta ammattimainen edustusryhmä Joonas Ahola (vas.), Olli-Markus Taivainen (kesk.) ja Topias Ahola. Kuva: Navi

Maajoukkuesuunnistaja Olli-Markus Taivainen siirtyy mikkeliläiseen Naviin. Seuraan rakentuu pieni ammattilaistasoinen edustusryhmä.

Navia jo aiemmin edustaneet seuran omat kasvatit, Topias ja Joonas Ahola, sekä nyt seuraan siirtyvä Taivainen muodostavat Navin terävimmän nyrkin, jolla on kovat henkilökohtaiset tavoitteet.

- Navin miesten tähtäimessä on vuosi vuodelta saada yksi mies lisää MM-joukkueeseen ja lähemmäksi palkintopallia, avaa Navin puheenjohtaja Juha Paanila.

- Olli-Markus Taivaisen tulo Naviin avaa Aholan veljeksille ja muille seuran junioreille aivan uudenlaisen mahdollisuuden kehittyä. Taivaisen rooli on oman huippu-urheilun lisäksi ideoida ja toteuttaa seuran huippuryhmän valmennus- ja leiritoimintaa, hän jatkaa.

Taivainen on tähän asti urallaan edustanut kasvattajaseuraansa Pellon Pontta. Nyt suunnistusasun väri vaihtuu sinivalkoiseksi.

- Huippusuunnistajana kehittyminen vaatii ammattilaistason omistautumista lajille. Runsaat leirivuorokaudet kehittävissä maastoissa, laadukkaat harjoitukset, hyvä sparraus ja muut tukitoimet ovat edellytys maailman huipulle, Olli-Markus Taivainen pohjustaa.

TaivainenOmaNavi2Olli-Markus Taivainen uuden seuransa edustusasussa. Kuva: Navi

- Parhaatkaan olosuhteet eivät toki takaa menestystä, vaan lopulta vain hullu usko omaan tekemiseen siirtää vuoria. Ensisijassa tätä koen saavani siirtyessäni Naviin.

- Lisäksi rooli, jossa pääsen omalta osaltani tukemaan erittäin lahjakkaiden suunnistajien kehittymistä kohti oman potentiaalinsa ylärajoja, on kiehtova, kertoo muun muassa Kainuun prikaatissa jo vuosia suunnistajia valmentanut Taivainen.

Pieni mutta asialleen omistautunut ryhmä koetaan Navissa etuna:

- Valmennuksen perusfilosofian samankaltaisuus ryhmän urheilijoiden kesken on etu, jota ei voi väheksyä. Filosofian yhtenäisyydestä huolimatta ryhmän yksilöiden vahvuudet ovat erityyppisiä, joten jokaisella on opittavaa toiselta.

Topias ja Joonas Aholalla on lähitulevaisuudessa edessään monia uusia asioita. Elämäntilanne muuttuu pääsarjan kynnyksellä lähes jokaisella suunnistajalla.

- Harjoittelu on jo vuosia ollut kovalla tasolla. Hyppäys yleisen sarjan menestyjäksi vaatii pitkäjänteistä kehittymistä askel ja asia kerrallaan, toteaa Topias Ahola.

- Meille on erittäin iso merkitys sillä, että pääsemme harjoittelemaan itseämme kovemmassa seurassa. Lisäksi Olli-Markuksen kokemus ja suhteet ympäri suunnistusmaailmaa ovat sillä tasolla, että laadukkaita harjoitusolosuhteita löytyy varmasti, jatkaa Joonas Ahola.

Navin tavoitteena on viedä seuran ykkösnyrkkiä kohti suunnistusammattilaisuutta. Aholan veljeksille askel on uusi, Taivainen sen sijaan on oman harppauksensa ottanut jo seitsemisen vuotta sitten, parikymppisenä. Kertynyttä kokemusta on tarkoitus hyödyntää:

- Olen iloinen, että pojilla löytyy paloa ja uskallusta lähteä tällaiseen täysillä mukaan. Se on edellytys maailman huipulle nousemiseksi, mutta ei takaa toki mitään.

taivainen 2Olli-Markus Taivainen Italian MM-kilpailuissa vuonna 2014. Kuva: Aapo Laiho

- Lähtökohtamme eivät ole perinteiset, ykköstavoitteena seuralla ei ole suurviestimenestys vaan urheilijoiden kokonaisvaltainen kehittyminen. Taustatoimet leirityksestä aina terveydenhuoltoon saakka tukevat tätä ajatusta. Monia asioita toteutamme ensimmäisenä suunnistusseurana Suomessa ja siinä kentässä pieni porukka liikkuu ketterästi. Tie tuntemattomaan on pitkä, mutta pitkällä jo ollaankin, päättää Juha Paanila.

Olli-Markus Taivainen on edustanut Suomea kuusissa MM-kilpailuissa. Hänen paras henkilökohtainen sijoituksensa on keskimatkan 17. sija Italian MM-kilpailuista vuodelta 2014. Kesän Strömstadin MM-kilpailuissa hän oli 18. pitkällä matkalla.

Olli-Markus Taivainen on saavuttanut Minna Kaupin jälkeen toiseksi eniten suunnistuksen SM-mitaleita junioreiden sarjoista ja pääsarjasta yhteenlaskettuna. Yleisessä sarjassa Taivainen on saavuttanut kolme suomenmestaruutta ja kaksi muuta mitalia.


Premiumsport.fi

ulvang banneri