Jani Lakanen haluaa kirjallaan innostaa kaikkia tavoitteelisia ihmisiä

Jani Lakasen urheilijaelämäkerta Polkuni mestariksi ilmestyy 26.1.2017. Kuva: WorldofO

Jani Lakasen urheilijaelämäkerta Polkuni mestariksi ilmestyy 26.1.2017. Kuva: WorldofO

Jani Lakasen kirja Polkuni mestariksi ilmestyy tänään 26. tammikuuta. Lakanen on odottanut innolla teoksen saamista käsiinsä.

- Kiva nähdä kirjan muodossa se, mikä nyt on ollut vasta tekstiä tietokoneen ruudulla, Lakanen iloitsee.

Polkuni mestariksi ei ole perinteinen urheilijaelämäkerta. Harva urheilija kykenee itse kirjoittamaan elämäkertansa vetäväksi tarinaksi ja sujuvaksi kokonaisuudeksi. Lisäksi mukana on urheilujuttujen lomassa paljon syvällisempiä elämäntapaan ja -katsomukseen liittyviä osioita. Lakanen toivoo kirjan herättävän ajatuksia ja keskustelua.

- Odotan innolla, millaisen vastaanoton kirja saa. Toivottavasti se herättää keskustelua, onpa se sitten kriittistä tai positiivista, mutta keskusteleminen on aina hyvä juttu, sanoo Lakanen.

Hän toivoo kirjan löytävän lukijoita suunnistajien lisäksi muiden lajien parista ja jopa niiden joukosta, jotka eivät muuten ole urheilusta niin innostuneita.

- Vaikka kirjassa on toki asiaa enemmän liikunnan alueelle tavoitteensa asettaneille, olen halunnut kirjoittaa niin, että nekin, joiden tavoitteet elämässä ovat jossain ihan muualla, voisivat oppia kirjastani jotain, miettii Lakanen.

Muistamisprosessi yllätti

Kirja ei synny tuosta vain ilman kokemusta ja Lakanen onkin aina pitänyt kirjoittamisesta.

- Jo Vaajakosken Terän vuosina kirjoittelin meidän porukalle paljon sähköposteja, joilla yritin herätellä ajatuksia. Jotkut eivät jaksaneet niitä ollenkaan lukea, mutta joidenkin kanssa taas on helpompi löytää yhteys kirjoitettujen viestien kuin keskustelun kautta, hän kertoo.

Lakasen mielessä oli pitkään kypsynyt ajatus elämän ja ajatusten kokoamisesta kirjaksi. Hän kuitenkin ajatteli tekevänsä sen vasta joidenkin vuosien kuluttua kerättyään vielä enemmän kokemusta valmentamisesta.

- Sitten tulikin loukkaantuminen Espanjan leirillä viime keväällä 2016 ja mietin, lähdenkö kotiin. Hyvän ystävän kanssa keskusteluani tuntuikin äkkiä hyvältä alkaa kirjoittaa kirjaa. Leiriä oli jäljellä kuusi päivää ja sinä aikana sain kokoon hyvän alun, 15 sivua, sekä suunnitelman, Lakanen muistelee.

Kirjoittaessaan hän yllättyi, miten muistin lokeroista palautui mieleen tarkkoja muistoja vuosien varrelta.

- Kirjaa aloittaessani pelkäsin, miten muistan monien vuosien takaisia asioita, mutta yllättävän kirkkaasti ne palautuivat mieleen. Kirja etenee vuosi kerrallaan ja halusin ottaa mukaan niitä asioita ja tapahtumia, jotka ovat jääneet voimakkaimpina tunnekokemuksina mieleen, sanoo Lakanen.

Uransa parhaaksi kokemukseksi hän ei yllättäen nimeä maailmanmestaruutta vaan pahan loukkaantumisen. Lakasen akillesjänne katkesi euroopanmestaruuskilpailuissa vuonna 2008.

- Onneksi se tapahtui vasta silloin eikä nuorempana. Nuorempana en olisi ollut valmis käsittelemään asiaa ja sillä olisi voinut olla erilaiset seuraukset. Nyt olin rauhallinen ja vaikka kokemus oli rankka, se opetti valtavasti itsestäni.

janilakanen WOC2013LongFinal 9Jani Lakanen tuulettaa MM-hopeamitalia Vuokatissa 2013. Kuva: WorlofO

Lukeminen haastaa ja rentouttaa

Lakasen kirja on upea oppitarina, joka voi inspiroida kaikenikäisiä lukijoita. Lakanen itse lukee paljon.

- Nykyään luen enemmän artikkeleita kuin kirjoja, mutta lukeminen on tärkeää. Peilaan jatkuvasti omaa kokemusmaailmaani ja ajatuksiani erilaisiin teksteihin. Haluan pohtia ja kyseenalaistaa omia näkemyksiäni ja osaamistani, hän kertoo.

Lakanen pitää lukemista hyvänä tapana rentoutua reissussa, mutta samalla lukeminen on jatkuvaa itsensä haastamista.

- Monet nuoret katsovat leirillä vain elokuvia tai pelaavat tyhjänpäiväisiä pelejä. Sitten lähdetään harjoitukseen ja ollaan niin sanotusti ihan pihalla. Pelatessa on mahdollista uppoutua virtuaalimaailmaan niin, että läsnäolo katoaa ja mielen ja kehon yhteys kadotetaan. Koko harjoituksen alku voi kulua sitä etsiessä ja silloin ehtii tehdä jo monta huonoa valintaa, Lakanen kuvailee olotilaa.

- Kirjan kanssa mieli energisoituu. Kannattaa etsiä sellaista lukemista, joka” värähtelee” oikealla tavalla oman mielen ja elämäntilanteen kanssa, josta saa inspiraatiota ja energiaa. Kannattaa haastaa itsensä ja miettiä, mitä jostain teoksesta voi saada itselleen.

Lue tarkemmin Polkuni mestariksi kirjasta Kestävyysurheilu.fi:n Kuukauden kirja -jutusta.

Tilaa Polkuni mestariksi Premiumsportista.

- Outi Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri