Kansainvälinen suunnistusliitto haluaa yhteislähdöllä käytävän labyrinttisuunnistuksen MM-kisojen ohjelmaan

Sprinttiviestin lähtö vuoden 2014 suunnistuksen MM-kilpailuissa. Kuva: Aapo Laiho

Sprinttiviestin lähtö vuoden 2014 suunnistuksen MM-kilpailuissa. Kuva: Aapo Laiho

Suunnistuksen arvokisoihin halutaan uusi henkilökohtainen sprinttimatka, jossa voittaja ratkeaisi väliaikalähdön sijaan ensimmäinen maalissa -periaatteella. Uudessa lajissa pitäisi suunnistaa myös labyrintissä.

 

Puolitoista vuotta sitten Kansainvälinen suunnistusliitto IOF päätti kokouksessaan muuttaa lajin MM-kilpailujen toteuttamistapaa siten, että vuorovuosin kilpaillaan metsämatkoilla ja vuorovuosin sprinttimatkoilla.

Sprinttimatkoja on nykyään olemassa vain kaksi kappaletta, ja IOF päättikin samalla, että sprinttisuunnistuksen MM-kilpailuihin kehitetään uusi matka, jotta kisat eivät jäisi liian lyhyeksi. Uudessa kilpailumuodossa MM-mitaleja jaettaisiin jo vuoden 2020 Tanskan sprintti-MM-kisoissa.

Knockoutin uudelleensyntyminen

Nykyisiä sprinttimatkoja ovat henkilökohtainen sprintti ja sprinttiviesti. Muutama vuosi sitten suunnistuksen pohjoismaisella kiertueella kokeiltiin myös sprinttihiihdosta mukailtua knockout-sprinttiä. Knockout-sprintissä käytiin ensin karsinnat ja sen jälkeen yhteislähdöllä käydyt erät, joiden parhaat jatkoivat eteenpäin välieriin ja finaaleihin. Kilpailu käytiin kaupunkimaisessa ympäristössä.

Knockout-sprintti ja koko NORT-kiertue haudattiin kaikessa hiljaisuudessa, sillä se ei herättänyt intohimoja yleisön tai urheilijoiden keskuudessa. Formaatin luultiin jo kuolleen, mutta toisin kävi. Knockout on palaamassa takaisin ja vielä eteenpäin kehiteltynä: knockout-sprinttiin tulee mukaan myös labyrinttisuunnistus.

LabyrinttiSuunnistusLabyrinttisuunnistuksen kartta Friends Arenalla huhtikuussa 2016. Kartan kumpikin aidakko on hieman täysikokoisen jalkapallokentän keskiympyrää suurempi.

Hupimatka

Asia selviää IOF:n tiedotteesta, jossa suunnistusseuroja houkutellaan kokeilemaan uutta suunnistusformaattia. Uuden lajin radalla tulisi olla mukana labyrinttisuunnistusta (mazerun tai maze orienteering enlganniksi) ja lajin toteutus tulisi tehdä niin, että ensimmäisenä maaliin saapuva urheilija voittaa.

Labyrinttisuunnistuksessa avoimelle alueelle on rakennettu aidoista labyrinttimäinen alue, jonka keskelle on laitettu rasteja. Aitaa ei saa ylittää, joten urheilijan on suunnistettava rastilta rastille aitojen välissä. Aidatusta alueesta on tehty kartta.

IOF haluaa, että pilottitapahtumissa lajia kehitettäisiin televisiolle ja yleisölle ystävälliseksi. Lisäksi lajiin pitäisi saada toimiva hajontajärjestelmä, jotta peesaushyöty saataisiin minimoitua. Tiedotteen mukaan uusi sprinttimatka tullaan hiomaan lopullisesti toimivaksi suunnistuksen maailmancupissa 2018 ja 2019.

Labyrinttisuunnistusta on aiemmin toteutettu monissa maissa ns. hupiformaattina sellaisissa ympäristöissä, joissa tavallinen suunnistus on haastava toteuttaa. Labyrinttejä on kokeiltu myös sisätiloissa kuten urheiluhalleissa ja suurissa julkisissa rakennuksessa tai kauppakeskuksissa. Labyrinttisuunnistus järjestettiin myös viime keväänä Tukholman kupeessa Solnassa sijaitsevalla Friends Arenalla, jossa Ruotsin jalkapallomaajoukkue pelaa kotiottelunsa. Tuolloin urheilijat etsivät rasteja kahden 10 x 10 metrin suuruisen aidakon sisältä.

-Juho-Veikko Hytönen

IOF:n tiedote englanniksi

Alla näyte labyrinttisuunnistuksesta. Jos video ei näy alla voi sen katsoa Youtubesta tästä linkistä.


Premiumsport.fi

ulvang banneri