Suunnistuksen FinnSpring-viikonloppu käynnistyy totutusta poiketen viesteillä

FinnSpringin kilpailumaastoa. Kuva: Jarmo Jokila

FinnSpringin kilpailumaastoa. Kuva: Jarmo Jokila

Suunnistuksen kevätkauden päätapahtuma FinnSpring kokoaa yhteen kahden päivän aikana parhaimmillaan yli 4 000 suunnistajaa.

Kahden viikon kuluttua kilpaillaan Mynämäen ja Nousiaisten rajalla Formunkallion maastossa. Tapahtuman järjestelyistä vastaa Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat-52.

Tällä kertaa kaksipäiväinen tapahtuma alkaa päin vastoin kuin perinteisesti, sillä viestikilpailu käydään lauantaina ja sunnuntaina suunnistetaan henkilökohtaiset pitkät matkat.

Lauantain viestien pääsarjoissa suunnistusseurat katsastavat joukkueitaan viikkoa myöhemmin Ruotsissa käytävää 10MILA-viestiä varten. Sunnuntaina ohjelmassa on Huippuliigan toinen osakilpailu ja näyttökilpailu aikuisten kansainvälisiin arvokisoihin. Yle televisioi sunnuntain kilpailun.

Kisamaaston kiinnostavuutta lisää, että se on vuoden 2021 Jukolan viestin naapurimaasto ja tulee olemaan Jukolan virallisena harjoitusmaastona.

Henkilökohtaisen kilpailun ja Huippuliigan ratamestari Maippi Antikainen lupaa, että rytmitystä ja reitinvalintaa vaativat radat tulevat punnitsemaan erityisesti kilpailijan fyysisen ja psyykkisen taitotason.

- Tässä maastossa on helppoa suunnistaa. Huippuliigan radat on suunniteltu 5.30 min/km vauhtiin, mutta mielelläni näkisin tämän ajan jopa hieman alittuvan. Ainakin voittaakseen on suunnistettava taidolla virheettä ja juostava kovaa. Tietenkin maaston märkyys, mahdollinen lumitilanne ja kisapäivän kevätsää voivat tuoda muutoksia kilpailuvauhtiin, toteaa Antikainen.

FinnSpring2JokilaKuva: Jarmo Jokila

Tyypillistä varsinaissuomalaista

Formunkallion maasto on vaihtelevaa ja nopeakulkuista, tyypillistä varsinaissuomalaista sekametsää. Maastoa hallitsevat suhteellisen pienet, avonaiset, nopeakulkuiset ja selkeälukuiset avokalliot, joita ympäröivät suo- ja tiheikköalueet sekä eri-ikäiset aukeat. Maastoaluetta rikkovat metsäautotiet, peltoalueet ja sähkölinja. Muutamia uusia hakkuualueita on kartantekovaiheessa tullut maastoon, mutta ne on ratasuunnittelulla onnistuttu kiertämään.

Kevätsään ailahtelevuus on otettu huomioon kilpailukeskuksen suunnittelussa. Keskus rakennetaan tiiviisti pienelle alueelle ja sijoitetaan kokonaan kovapintaiselle kalliolouhosalueelle. 

FinnSpring suunnistetaan 22.-23.4. Kisan normaalihintainen ilmoittautumisaika päättyy 13.4. ja jälki-ilmoittautuminen 19.4. Kilpailupäivinä voi ilmoittautua paikan päällä 2-6 kilometrin mittaisille kuntosuunnistusradoille.

Suunnistuksen Huippuliiga 2017

Sunnuntai 16.4. Paimio, keskimatka
Sunnuntai 23.4. Mynämäki, pitkä matka
Lauantai 6.5. Sipoo, sprintti
Sunnuntai 21.5. Kangasala, Keskimatkan SM-kilpailu

Premiumsport.fi

ulvang banneri