Tiomila lähestyy - Nouski on valmis

Eetu Savolainen (vas.), Mikko Knuuttila, Aleksi Karppinen ja Ville Parkkinen ovat onnistuneen talvikauden jälkeen mukavassa kevätkunnossa. Kuva: Touho Häkkinen

Eetu Savolainen (vas.), Mikko Knuuttila, Aleksi Karppinen ja Ville Parkkinen ovat onnistuneen talvikauden jälkeen mukavassa kevätkunnossa. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistusseura Ikaalisten Nouseva-Voima nimesi kymmenikkönsä tulevana viikonloppuna suunnistettavaan 10MILA-suunnistusviestiin. Vuosi sitten Falunin metsissä Nouski sijoittui kymmenenneksi, mutta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä perinteikäs suunnistusseura tavoittelee sijoitusparannusta Göteborgin kaupungin itäpuolella sijaitsevan Partillen maastoissa.

Kokeneita nuoria

Nouski suunnistaa viikonloppuna lähes samalla miehistöllä kuin vuosi aiemmin. Vain italialaissuunnistaja Mihail Mamlejev on vaihtunut Tuomas Kotroon. Toisella osuudella viestiä vievä pelaaja-valmentaja Vesa Taanila pitääkin joukkueen vahvuutena sitä, että siinä on kokeneita nuoria.

- Käytännössä koko joukkueella alkaa olla kokemusta suurviestin kärkisijoilla juoksemisesta, vaikka nuoruuden hurmalla ja innolla vielä keskimäärin jyrätäänkin, Taanila tiivistää seuran tiedotteessa.

Nouskin edustusryhmän vetäjä Sami Siirilä on Taanilan tavoin odottavaisin mielin ennen viikonloppua. Uusia miehiä seuraan ei täksi kaudeksi siirtynyt, mutta erinomaisesti sujuneen harjoituskauden johdosta hän kuvaileekin joukkueen vahvistuneen sisältäpäin.

- Paljon yöosuuksia sisältävänä 10MILA sopii meille erittäin hyvin. Joukkueemme vahvuutena on miehistön laaja ja tasainen taso. Meillä on vähän kansainvälisen tason huippuja, mutta tulemme leveällä rintamalla heti sen takana, Siirilä summaa.

Läpimurtoa tekevä Savolainen vastaa ankkuriosuudesta

Viime vuonna joukkueen viestin maaliin ankkuroi venäläinen kaksinkertainen suunnistuksen maailmanmestari Dmitry Tsvetkov. Tällä kertaa pietarilaisuunnistaja pistetään heti aloitukseen ja ankkurivastuun saa 22-vuotias Eetu Savolainen, joka on kevään aikana ollut tekemässä läpimurtoa Suomen ehdottomaan suunnistuskärkeen.

Reilu kaksi viikkoa sitten Kevätyönviestissä Savolainen ankkuroi joukkueensa toiseksi Tampereen Pyrinnön takana. Kevään Huippuliigassa plakkariin ovat tarttuneet sijat 10 ja 5. Etenkin viikonlopun FinnSpringin pitkällä matkalla Siilinjärveltä lähtöisin oleva suunnistaja teki hyvää työtä ollen kolmanneksi paras suomalainen.

Savolainen kertoo alkukauden tulosten takana olleen vanhat perusasiat eli ehjä harjoituskausi sekä onnistunut harjoittelun rytmittäminen urheilijalle itselleen sopivalla tavalla. Myös onnistunut edellinen vuosi loi pohjia tälle kaudelle ja tulevaisuuteen.

- Omat suoritukset sinänsä eivät ole olleet yllätyksiä. Enemmän arvoituksena on ollut muiden kunto kauden alussa ja sitä kautta varsinkin viime viikonlopun sijoitus oli pieni yllätys. Eroa maailman kärkeen on kuitenkin vielä paljon, eli töitä saa tehdä, jotta sille tasolle pääsee, Savolainen pohtii.

SavolainenEetuEetu Savolainen odottaa Tiomilan osuuttaan innolla ja jännityksellä. Kuva: Touho Häkkinen

Sunnuntain aamuyössä odottavalle ankkuriosuudelle Savolainen lähtee hyvillä mielin. Luottoa edeltävään yhdeksään mieheen löytyy. Savolaisen mukaan lähes kaikki ovat onnistuneet talviharjoittelussaan, joten viime vuoden sijaparannus ei välttämättä vaadi edes kaikkien täydellistä onnistumista.

- Omaa osuutta odotan jännityksellä ja innolla, kun tiedossa on, että pääsee juoksemaan mies miestä vastaan maailman parhaita suunnistajia vastaan. Luotan siihen, että oma suoritus riittää pitämään joukkueen asetelmat hyvinä myös maaliin asti, Savolainen toteaa.

Fokus omassa työssä

Sami Siirilän mukaan suomalaisseuroista kärkikahinoissa nähtäneen Ikaalisten Nousevan Voiman lisäksi ainakin Koovee, Tampereen Pyrintö, Paimion Rasti ja Kalevan Rasti. Ruotsalaisjoukkueista Vesa Taanila uumoilee vahvoiksi kotimaastoissaan suunnistavaa IFK Göteborgia sekä Ruotsin pääkaupunkiseudulta tulevia Södertäljeä ja IFK Lidingöä. Kymmenen joukkoon hän uskoo nousevan myös pari seuraa Norjasta, näiden joukossa muun muassa Halden SK.

Molemmat miehet kuitenkin painottavat sitä, että toisten joukkueiden potentiaalia, juoksujärjestystä tai taktiikkaa on turha miettiä. Keskittyminen tulee olla omassa tekemisessä. Tulokset voi lukea taululta sunnuntaiaamuna.

Ikaalisten Nouseva-Voima 10MILA-viestissä 29.-30.4.2017

1. 10,6 km Dmitry Tsvetkov
2. 11,9 km Vesa Taanila
3. 7,0 km Juha Luoma
4. 16,8 km Aleksi Karppinen
5. 7,1 km Tero Linnainmaa
6. 7,1 km Tuomas Kotro
7. 11,6 km Mikko Knuuttila
8. 9,8 km Juho Ylinen
9. 7,8 km Ville Parkkinen
10. 16,1 km Eetu Savolainen

Nouski10MILAFalun2Viime vuonna Ikaalisten joukkue sijoittui kymmenenneksi. Kuva: kestävyysurheilu.fi

KRV2019 Kestavyysurheilu Marraskuu 2018 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri