Tiomilan naisten viesti suunnistetaan lauantaina - Tampereen Pyrinnön joukkue koostuu vain omista kasvateista

Saila Kinni on Tampereen Pyrinnön kasvatti. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Saila Kinni on Tampereen Pyrinnön kasvatti. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Joidenkin vanhan liiton suunnistusihmisten piirissä ulkomaalaisvahvistukset ja värväykset naapuriseuroista tuntuvat olevan todellinen kirous. Jokaisen viestinviejän pitäisi olla suomalainen ja vieläpä oman seuran kasvatti.

No tässäpä heille joukkue, jota kannustaa lauantaina iltapäivästä Göteborgin Tiomilan naisten viestissä:

Tampereen Pyrintö 1

1. osuus 6,0 km Lotta Karhola
2. osuus 7,0 km Anni Haanpää
3. osuus 11,3 km Sonja Kyrölä
4. osuus 4,9 km Venla Harju
5. osuus 8,9 km Saila Kinni

Ellei sitten satu olemaan vielä jotain tamperelaisiakin vastaan.

Poisjäännit eivät haittaa

Pyrinnön suunnistusjaoston naisten edustusryhmän eli Punahilkkojen valmentaja Janne Märkälä kertoo, että omien kasvattien joukkuetta ei kasattu tieten tahtoen, mutta keväällä oman oravapolkukoulun entiset oppilaat ovat olleet keskimäärin parempia kuin ”junan tuomat”.

Kolminkertainen nuorten maailmanmestari Simona Aebersold olisi tosin voinut ottaa paikan ykkösjoukkueessa, mutta ”force majeure” pakotti Tampereella viime kesästä asti asuneen sveitsiläisen kotimaahansa. Suomalaisista maajoukkueuransa viime kauteen lopettanut Anni-Maija Fincke olisi myös kammennut itsensä joukkueeseen, elleivät loukkaantumiset olisi riesana.

- Simona joutuu osallistumaan Sveitsissä yliopiston pääsykokeisiin Tiomilan lauantaina. Anni-Maijan juoksuharjoittelua on haitannut sitkeä jalkavamma. Näin ykkösjoukkueeseen nousi oma maajoukkuetyttömme Anni Haanpää toisen junnutähtemme Lotta Eerolan jäädessä varalle, Janne Märkälä kertoo Kestävyysurheilu.fi:lle.

KarholaLottaTouhoLotta Karhola viikonlopun FinnSpringissä. Kuva: Touho Häkkinen

Pääsykokeista ja jalkavammoista sekä muutaman muun viestinaisen poisjäänneistä huolimatta Punahilkkojen tilanne on hyvä, sillä joukkue ei heikkene merkittävästi poisjääntien vuoksi. Märkälän mukaan Tiomilan varhainen päivämäärä on asettanut omat haasteensa seuralle.

- Tiomila on useimmiten ollut meille hankala kilpailu aikaisen ajankohtansa takia, minkä takia se jää Venlojen viestin varjoon tärkeydessä ja arvostuksessa. Toki meidän ykkösjoukkuekelpoisten punahilkkojen määrä on niin suuri, että pienistä vastoinkäymistä huolimatta saamme joka kevät liikkeelle iskukykyisen joukkueen, Märkälä jatkaa.

Maajoukkuenaiset loppuun

Viestin aloittaa Lotta Karhola, joka juoksi kymmenen joukkoon sekä Sauvon että Mynämäen Huippuliigassa. Toista osuutta vie Anni Haanpää, joka on nakutellut kärkisijoja nuorten sarjassa kevään kilpailuissa. Hajonnattomasta kolmannesta osuudesta vastaa Sonja Kyrölä, joka on suunnistanut viimeiset vuodet lähes maajoukkuevauhtia.

Naisten viesti on usein ratkennut vasta kahdella viimeisellä osuudella, mutta kolmen ensimmäisen naisen on onnistuttava joukkueessa kuin joukkueessa, jotta maalissa sijoitus olisi hyvä. Valmentajan mukaan Pyrinnöllä ei ole ollut tapana asettaa sijoitustavoitteita, vaan liikkeelle on lähdetty niin sanotusti suoritus edellä.

HarjuVenlaTouhoVenla Harju FinnSpringissä. Kuva: Touho Häkkinen

Pyrintö on voittanut naisten viestin kolme kertaa. Kaksi kertaa 1990-luvulla ja viimeksi vuonna 2011. Viikonloppuna suurimmat suosikit löytyvät muualta, mutta on hyvä muistaa, että Pyrinnön kahdesta viimeisestä osuudesta huolehtivat maajoukkuenaiset Venla Harju ja Saila Kinni, jotka ovat tottuneet nousemaan korkeimmalle korokkeelle.

- Omista kasvateistamme koostuva ykkösjoukkue pystyy koko joukkueen hyvällä onnistumisella taistelemaan jopa voitosta. Göteborgin maastotyypin tunnemme hyvin, ja odotettavissa on keskimääräistä 10Milaa paljon hienompi kilpailu, Märkälä kertoo.

Pyrinnön naisten kakkosjoukkue tähtää sijoille 30-40. Valérie Aebischer ja Maëlle Beauvir ovat uusia nimiä seurassa. He asuvat Tampereella harjoitellakseen heinäkuussa Tampereella kilpailtavia nuorten MM-kisoja varten.

Tampereen Pyrintö 2

1. osuus 6,0 km Lotta Eerola
2. osuus 7,0 km Tytti Kirvesmies
3. osuus 11,3 km Valérie Aebischer
4. osuus 4,9 km Maëlle Beauvir
5. osuus 8,9 km Sanni Kymäläinen

Naisten viesti alkaa lauantaina kello 13.15 paikallista aikaa. Ruotsalaisten kello käy tunnin verran suomalaisten perässä.

-Juho-Veikko Hytönen


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama