Huhut Vaajakosken Terän kuolemasta vahvasti liioiteltuja: Tavoite Göteborgissa kymppisakkiin

Vaajakosken Terän Samuel Heinonen (vas.) ja Petri Saari yöharjoituksessa. Kuva: Touho Häkkinen

Vaajakosken Terän Samuel Heinonen (vas.) ja Petri Saari yöharjoituksessa. Kuva: Touho Häkkinen

Vaajakosken Terä kuului kymmenen vuotta sitten Tiomilan ja Jukolan viestin ehdottomiin voittajasuosikkeihin jokaisessa viestissä. Jani ja Jonne Lakanen sekä Pasi Ikonen oli pelätty kolmikko, joka teki usein tarkkaa työtä osuudella kuin osuudella.

Vanhempi Lakanen vaihtoi Kooveeseen ja Ikonen Paimion Rastiin. Jonne Lakanen on lopettanut aktiivisimman satsauksen. Moni luulee, että Vaajakosken Terä on katoamassa viestisuunnistuskartalta. Jyväskylässä ollaan eri mieltä. Göteborgin Tiomilaan seura lähtee tavoittelemaan sijaa 10 parhaan joukossa.

Vaajakosken Terän joukkue Tiomilassa 29.-30.4.2017

1. 10,6 km Ilari Sulkula
2. 11,9 km Lauri Oikarinen
3. 7,0 km Petteri Huikko
4. 16,8 km Toni Saari
5. 7,1 km Petri Saari
6. 7,1 km Lasse Kautto
7. 11,6 km Juha Sorvisto
8. 9,8 km Riccardo Rancan
9. 7,8 km Andrin Gründler
10. 16,1 km Pavel Kubat

Viime vuonna Falunissa Terä oli 19:s, eikä tämä sijoitus tietenkään nosta jyväskyläläisiä viikonlopun suosikiksi. Seuran kokenut pelaaja-valmentaja Petri Saari kertoo, että viime vuonna varamiehinen joukkue jäi liikaa alkuosuuksilla.

- Loppu oli kuitenkin nousujohteinen ja alkuun nähden sijoitus aika hyvä. Odotukset olivat kuitenkin topkymppiin, mikä olisi ollut virheettä otettavissa, Saari kertoo.

Tälläkään kertaa seura ei ole selvinnyt täysin loukkaantumisitta, mutta joukkue on viimevuotista vahvempi. Uusia nimiä seurassa ovat Pellon Ponnesta paluun tehnyt Lauri Oikarinen ja Suunta Jyväskylästä Terään vaihtanut Ilari Sulkula.

SulkulaIlariTouhoIlari Sulkula on uusi teräsmies. Kuva: Touho Häkkinen

Terä ei ole kuolemassa

Vaajakosken Terä herätettiin uudelleen henkiin vuodeksi 2005. Näistä ajoista miehistö on muuttunut lähes täysin. Joukkueen runkosuunnistajista Samuel Heinonen on syntynyt vuonna 1989 ja häntä nuorempia on kymmenkunta miestä. Petri Saaren mukaan näistä miehistä puolella on onnistuessaan mahdollisuus nousta jopa maailman huipulle.

- Terä ei ole todellakaan kuolemassa, Saari lupaa.

Vahva seura vaatii myös, että toppatakkien on jaksettava puurtaa miesten eteen. Terässä ei väsytä.

- Pienuudessa ja vain miesten huippusuunnistukseen keskittymisessä ehkä onkin se taika, miksi ei olla kuoltu. Toppatakitkin jaksavat paremmin tehdä työtä, kun tietää tasan tarkkaan kenen hyväksi sitä tekee ja asioista päättäminen on helppoa, Saari perustelee.

Minimonstereita

Yksi nuoremman kaartin teräsmiehistä on Petteri Huikko, joka vahvistaa Saaren sanat. Terässä on tilaa uusille tähdille.

- Pasi ja Lakaset olivat pitkään vastuussa seuran menestyksestä, mutta nyt on löydyttävä uusia vastuunkantajia. Mielestäni moni miehistämme on sen sisäistänyt hyvin. Ainakin Saaren reikäpääveljekset, Huikko kertoo viitateen Toni ja Aki Saareen.

SaariAkiTouhoAki Saari. Kuva: Touho Häkkinen

Terän tämänhetkiseksi heikkoudeksi Huikko näkee sen, että valkopaidoilta puuttuu aivan maailman huippuvauhti ratkaisevilta osuuksilta.

- Meillä on monia "minimonstereita", kun osalla niitä löytyy isoillakin pyörillä varustettuja. Kauaa ei kuitenkaan mene, kun näistä nuorista kasvaa tulevaisuuden Ikosia ja Lakasia, Huikko jatkaa.

Kansainvälisempää kuin ennen

Petri Saaren mukaan miehistön muutoksen myötä myös ”Terän henki” on muuttunut, mutta se on edelleen huippuluokkaa.

- Porukka asuu paljon enemmän hajallaan ja on kansainvälisempi. Mutta varsinkin tänä talvena yhteisharjoituksia on taas ollut enemmän ja niissä osallistujiakin enemmän. Monella urheilijalla on ollut selvästi ehjempi talvikausi kuin pitkään aikaan, mutta keväällä muutamalla on pieniä ongelmia ollut. Uskon kuitenkin, että kaikki ovat nousukunnossa tällä hetkellä ja silloinhan parhaat suoritukset tulevat, Saari sanoo.

Vielä kevään ajan Hankasalmen suunnistuslukiolaisia valmentama Huikko kertoo, että kulunut talvi on sujunut seuralta entistä paremmin.

- Terä-henki ja yhdessä tekeminen on aina ollut seuramme vahvuus, mutta rehellinen täytyy olla siinä, että muutama vuosi sitten tämä yhdessä tekeminen ja harjoittelu sekä asioiden läpikäynti ei ollut riittävällä tasolla. Näen se kuitenkin tärkeänä joukkueena menestymistä ajatellen, Huikko sanoo.

KauttoLasseTouhoLasse Kautto on suunnistanut Terässä vuodesta 2005 alkaen. Viikonloppuna hän vie aamuyön osuutta Göteborgissa. Kuva: Touho Häkkinen

Miten tehdään toisten duunia?

Alun perin Vaajakosken Terän piti lähteä liikkeelle viikonlopun kilpailuun nousujohteisella taktiikalla siten, että kaikkein kovimmat miehet olisi laitettu loppuun. Nyt muun muassa Samuel Heinosen loukkaantuminen muutti pakkaa siten, että Toni Saari nostettiin pitkälle yöosuudelle turvaamaan seuran paikka kärkiletkoissa myös aamuyöstä. Ankkuriosuudesta vastaa itseoikeutetusti Pavel Kubat, joka on kevään kisanäyttöjen perustella tämän hetken paras tšekkisuunnistaja.

- En ole koskaan nähnyt Pavelin häviävän loppukiriä, Petri Saari pelottelee muiden joukkueiden ankkureita.

Huikko kertoo joukkueen taktiikasta klassisesti. Terä lähtee tekemään ”omaa duunia”.

- En oikein tiedä miten sitä kaverin duunia voi tehdä. Sanotaan näin, että Terä lähtee tarjoamaan jokaisella osuudella varmoja ja taitavia "syöttöjä", jotta Pavelin on "jagrmaisesti" helppo ohjata kiekko maaliin, Huikko sanailee.

HuikkoPetteriTouhoPetteri Huikon mukaan Vaajakosken Terä lähtee tekemään omaa duunia. Kuva: Touho Häkkinen

Saaren mukaan tavoite oli kymppisakissa, mutta Huikko haluaisi vielä enemmän: Hän haluaisi nähdä Terän taistelevan viiden joukossa loppuun asti. Tuolloin joukkuekavereita voisi kannustaa loppusuoralla karjumalla äänensä pihalle.

- Onko mitään hienompaa kuin tulla kotiin mykkänä?, kysyy Huikko.

Tiomilan miesten viestin lähtölaukaus kajahtaa lauantai-iltana kello 21.00 Ruotsin aikaa.

-Juho-Veikko Hytönen

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama