IFK Göteborgin Tiomila-ratkaisija ei uskonut kuuluttajaa: ”Tuntui täysin epätodelliselta”

Max Peter Bejmer ratkaisi Tiomilan voiton IFK Göteborgille. Kuva: Touho Häkkinen

Max Peter Bejmer ratkaisi Tiomilan voiton IFK Göteborgille. Kuva: Touho Häkkinen

Vaativa maasto johti useiden minuuttien irtiottoihin pitkin pitkää viestiä.

Tämän vuoden Tiomila kilpailtiin Göteborgin erittäin vaativissa maastoissa. Kotijoukkue IFK Göteborg panosti kaikkien aikojen ensimmäiseen kaupungissa järjestettyyn kilpailuun tavallista paremmin ja tulos näkyi sunnuntainaamuna maalissa. Seuran kymmenen miestä tekivät kärkijoukkueista vähiten virheitä ja lähes 11 tunnin aherruksen jälkeen sinivalkoiraitaiset tuulettivat voittoa kahdeksan ja puolen minuutin erolla seuraavaan joukkueeseen.

Poikkeuksellisen paljon virheitä

Tiomilan pimeä yö tarjoaa aina suuria pummeja jopa huippujoukkueille, mutta tällä kertaa joukkueet tekivät virheitä tavallistakin enemmän. Pummit johtivat siihen, että tilanteet vaihtelivat jatkuvasti: joukkueet karkasivat vuoroin monen minuutin johtoon, toisaalta välillä jo toivottomiksi katsotut aikaerot kuroutuivat umpeen.

IFK Göteborg oli avausosuuden jälkeen jo seitsemän minuuttia kärjestä. Monessa muussa Tiomilassa peli olisi voinut olla voiton osalta jo ohi tällaisessa tilanteessa, mutta seuraavalla kahdella osuudella ero puolittui kunnes neljännellä osuudella Johan Högstrand viiletti jo viestin kärjessä.

IFKGoteborg2TouhoKuva: Touho Häkkinen

Tärkeä minuutti

IFK Göteborgin ratkaisija Max Peter Bejmer lähti minuutin karkumatkalla hajonnattomalle kahdeksannelle osuudelle, jonka aikana nouseva aurinko alkoi jo valaista maastoa. Seura johti viestiä jo kuuden osuuden jälkeen neljällä minuutilla, mutta seitsemännellä osuudella göteborgilaisten johto suli vain minuuttiin mittaiseksi. Mutta se minuutti ratkaisi paljon.

Yksin maastossa huhkinut Bejmer teki varmaa työtä ja heti perään lähteneet joukkueet pummasivat pahasti. Vaihdossa ero oli uskomattomat kymmenen minuuttia. Uskomatonta se oli sankarisuunnistajalle itselleenkin.

- Minulla ei ollut mitään käsitystä, mitä takanani tapahtui ja kun kuuluttaja kertoi eron olevan lähes kymmenen minuuttia, en uskonut sitä. Se tuntui täysin epätodelliselta, Bejmer kertoi Ruotsin suunnistusliiton tiedotteessa.

LinneTouhoAlbin Ridefeldt (kuvassa ylhäällä) nosti OK Linnén toiseksi. Kuva: Touho Häkkinen

Bakkmanille vihdoin voitto

Ruotsin maajoukkueessakin sunnistavat Bejmer kertoi uskaltaneensa hidastaa vauhtia, silloin kun suunnistus tuntui vaikealta. Kahdeksannen osuuden jälkeen peli oli selvä. Ankkuri Fredrik Bakkman toi joukkueen suvereenissa johdossa maaliin.

- Miehet ennen minua tekivät uskomattoman hyvää työtä. Sain aivan mahtavan lähtöpaikan. Suunnistus alkoi sujua heti alussa ja yritin nauttia ankkuriosuudesta, Bakkman kertoi.

Hän vaihtoi täksi kaudeksi IFK:sta IFK:hon, kun pääkaupungin kupeesta tulevan Lidingön paita vaihtui länsirannikon Göteborgin asuun. Aiemmin Bakkman saavutti useita palkintosijoja Tiomilassa, mutta voitto jäi Lidingössä saavuttamatta.

- Tuntuu uskomattoman hienolta saavuttaa lopulta Tiomilan voitto. Tästä olen haaveillut pitkään, Bakkman tunnelmoi.

Viikonlopun Tiomilasta uumoiltiin jopa suomalaisten näytöstä, mutta lopulta ruotsalaisjoukkueet ottivat kolmoisvoiton. OK Linné ei ole saanut kahdessa edellisessä Tiomilassa lainkaan tulosta, mutta nyt Albin Ridefeldt rykäisi karkuun Kooveen Daniel Hubmannilta ja Södertäljen Jonas Leanderssonilta tuoden uppsalalaiset toiseksi.

Kymmenen parhaan joukkoon ylsi viisi ruotsalaista, kolme suomalaista ja kaksi norjalaista seuraa.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

ulvang banneri