Kooveen odottelutaktiikka kuumensi tunteita Tiomilassa: “Jukolassa on hajonta ja olemme siihen tyytyväisiä“

Jonas Hubacek odotteli muita lähtöpaikalla, eikä se ollut kaikkien mieleen. Kuva: Touho Häkkinen

Jonas Hubacek odotteli muita lähtöpaikalla, eikä se ollut kaikkien mieleen. Kuva: Touho Häkkinen

Tiomilassa neljänneksi suunnistaneen Kooveen suoritus puhutti suunnistusihmisiä kilpailun aikana ja etenkin sen jälkeen kilpailukeskuksessa, kotisohvilla ja etenkin sosiaalisessa mediassa.

Pahennusta aiheutti Kooveen suunnistajien “odottelutaktiikka“ viestin hajonnattomilla osuuksilla eli putkiosuuksilla. Perinteisesti nämä osuudet keräävät joukkueita kasaan ja ryhmässä suunnistaminen etenkin yöllä on huomattavasti nopeampaa kuin yksin eteneminen. Tamperelaiset lähtivät kärjessä sekä 4. että 8. osuudelle, mutta molemmilla osuuksilla seuran suunnistajat odottivat lähtöpaikalla perässä tulevia joukkueita.

Kooveeta syytettiin huonosta taktiikasta sekä moraalittomuudesta. Kommentoijien mukaan toisten odottelu lähtöpaikalla ei kuulu suunnistukseen.

Yksin suunnistaminen riski

Långa Nattenin ykkösrasti oli yli viiden kilometrin mittainen. Topi Anjala olisi ottanut valtavan riskin, mikäli olisi lähtenyt taivaltamaan väliä yksin. Parin minuutin päässä tuleva IFK Göteborg olisi voinut ottaa toisen reitinvalinnan, mennä Anjalan ohi ja tuoda vaihtoon mukanaan monta perässä juoksevaa joukkuetta.

Hyvälläkin yösuunnistussuorituksella Koovee olisi saattanut jäädä yli kymmenen minuuttia samalla kun toiset joukkueet olisivat jatkaneet voittotaistoa kärjessä. Suunnistuskilpailussa muistetaan voittajat, eikä tyylipisteitä jaeta. Neljänneltä osuudelta kärjessä vaihtoi kuusi joukkuetta, näiden joukossa Koovee. Eroa seuraaviin oli yli kahdeksan minuuttia.

Arvolan mukaan kaikille suunnistusta seuraaville on tiedossa se, mikä pelin henki Tiomilassa on.

- Täytyy olla joko tyhmä tai suunnistuksesta ymmärtämätön, jos ei tiedä letkojen merkitystä Långa Nattenilla, Arvola vastaa kritiikkiin.

Hän kiistää, että joukkueelle olisi annettu yhteinäistä määräystä odotella lähtöpaikalla tai peesata muita. Ennen viestiä käydyissä palavereissa oli keskusteltu siitä, että joissakin tapauksissa tämä saattaisi olla kannattava ratkaisu. Vielä juuri ennen vaihtoa manageri voi väliaikojen perusteella ohjeistaa suunnistajaa ennen maastoon lähtöä, mutta lopulliset päätökset on tehtävä siinä vaiheessa kun urheilija saa kartan käteen. 

- Långa Nattenilla Topin (Anjala) kohdalla tilanne oli se, että hän tiesi IFK Göteborgin tulevan parin minuutin päässä ja heti ykkösrastille oli pitkä väli. Tässä tapauksessa paras taktiikka oli jäädä odottamaan letkaa, Arvola kertoi.

Sama tapahtui viestin kahdeksannella osuudella, kun Jonas Hubacek ei ehtinyt IFK Göteborgin Max Peter Bejmerin mukaan ja näin melko kokematon tsekkisuunnistaja jäi odottelemaan seuraavia joukkueita. Lopulta kahdeksannelta osuudelta vaihtoi yhdessä ryhmässä seitsemän joukkuetta.

BorjeskogSildTouhoTimo Sildin (oik.) mielestä peesausta voi esiintyä viestisuunnistuksessa. Kuvassa hän vaihtaa yhdeksänneltä osuudelta yhdessä Södertäljen Eric Börjeskogin kanssa. Kuva: Touho Häkkinen

Odottelu vanha keksintö

Arvola muistuttaa, että odottelua nähtiin jo viime vuonna Falunin Tiomilassa, tuolloin siitä vastasivat muut joukkueet.

Vastaavanlaista toimintaa on nähty vuosikymmenien ajan. Sosiaalisessa mediassa muisteltiin jo Juha Miedon suorituksia Jukolan viestissä vielä silloin kun hajonta oli tuntematon käsite. GPS-seuranta on tehnyt peesauksesta ja odottelusta entistä näkyvämpää.

Kooveessa yhdeksättä osuutta vienyt virolaissuunnistaja Timo Sild kirjoitti Facebookin urheilijasivullaan samasta aiheesta omalla äidinkielellään.

- Peesaaminen on ilmeisesti yhtä vanha keksintö kuin suunnistuskin. Henkilökohtaisessa kilpailussa peesausta pitäisi olla mahdollisimman vähän, mutta viesteissä se kuuluu ehdottomasti taktiikoiden joukkoon. Jukolassa hajonnattomia osuuksia ei ole, Tiomilassa niitä oli tänä vuonna peräti kaksi, jotta kilpailu muuttuisi taktisemmaksi ja joukkueet saisivat mahdollisuuksia tornitukseen, Sild kirjoittaa käyttäen shakista tuttua termiä.

LangaGPSHajonnattomat yöosuudet keräävät joukkueet kasaan Tiomilassa. Vasemmalla etenee kärkiletka. Oikealla tuleva kakkosletka jäi tänä vuonna yli 8 minuutin päähän. Kuva järjestäjien GPS-seurannasta.

Katse kohti Jukolan hajontoja

Seuraava suuri suunnistuksen joukkuetapahtuma on Jukolan viesti Enossa kesäkuussa. Koovee lähtee matkaan numerolla 1 viimevuotisen sijoituksen perusteella. Ja manageri on tyytyväinen, että Jukolassa ei ole putkiosuuksia.

- Kiitämme (Jukolan viestin taustaorganisaatiota) Kaukametsäläisiä, viestin järjestäjiä ja koko suomalaista suunnistusta siitä, että Jukolassa kaikilla osuuksilla on hajonta. Se sopii meille ja olemme siihen enemmän kuin tyytyväisiä, Raimo Arvola sanoo.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset ja linkki GPS-seurantaan 

Juttua muokattu 3.5. klo 13.27. Urheilijoille ei oltu annettu yhtenäistä määräystä odottaa lähtöpaikalla, mutta vaihtoehdosta oli keskusteltu ennen viestiä.

Premiumsport.fi

ulvang banneri