Osa ensi kesän suunnistuksen MM-kisojen kilpailukartasta vahingossa näkyvillä tv-lähetyksessä

Kuvakaappaus ETV:n lähetyksestä.

Kuvakaappaus ETV:n lähetyksestä.

Ensi vuoden MM-kilpailut järjestetään Etelä-Virossa ja tapahtuma on saanut huomiota paikallisessa mediassa. Useat TV-kanavat ovat tehneet ennakkojuttuja korostaen tapahtuman merkitystä pienelle maalle. Samalla suurelle yleisölle on esitelty suunnistusta urheilulajina.

Viikko sitten järjestäjillä kävi kuitenkin pieni vahinko, sillä osa MM-kisojen pitkän matkan kartasta lipsahti television puolelle kymmenien tuhansien katsojien silmien eteen. Viron yleisradioyhtiö ERR:n jutussa ratamestari Tõnis Erm kertoo, millaista rataa hän on pyrkinyt suunnittelemaan arvokilpailuihin. Samalla hän piirtää rastiympyröitä karttaan, joka tässä tapauksessa on kilpailukartta, jota käytetään kesän pitkän matkan MM-kilpailussa.

Suunnistuksen henkeen kuuluu ehdottomasti se, että kilpailukarttaa ei julkisteta missään ennen kilpailupäivää. Ilman ratoja oleva kartta on usein suunnistajan nähtävillä pari minuuttia ennen lähtömerkkiä ja ratapainatuksella varustetun kartan urheilija saa käteen vasta lähtöhetkellä.

Uutisjutussa kartasta vain pieni osa on näkyvillä, joten urheilijan on vaikea saada siitä hyötyä. Tästä huolimatta järjestäjät halusivat olla avoimia ja ilmoittaa tapauksesta kaikille, jotta kaikilla urheilijoilla olisi tasapuolisuuden nimissä mahdollisuus nähdä sama osa karttasta.

Virolaisten lipsautus ei ollut kuitenkaan yhtä paha kuin kolme vuotta sitten suunnistuksen EM-kilpailuissa. Tuolloin portugalilaiset järjestäjät julkaisivat koko pitkän matkan kartan sekä radan kilpailua edeltävänä iltana. Järjestäjät joutuivat erheen huomattuaan laatimaan uudet radat ja viemään rastit yhden yön aikana. Tavallisesti suunnistuksen arvokilpailujen ratasuunnitteluun menee useita kuukausia.

Vironkielinen uutinen on katsottavissa ERR:n sivuilla. Noin 45 sekunnin kohdalla on nähtävillä pitkän matkan kartta. Kartassa näkyy muun muassa Vihla järv Kokõmäen kylän pohjoispuolella. Tämä alue sijaitsee suunnistuksen MM-pitkän matkan harjoituskieltoalueen koillisosassa. Ironisesti ERR:n uutisen otsikko on "Suunnistuksen MM-kilpailujen maasto on kilpailijoille salaisuus"

Suunnistuksen MM-kilpailut järjestetään 30. kesäkuuta – 7. heinäkuuta. Tulevana viikonloppuna monet kisoihin osallistuvat maat, näiden joukossa Suomi, katsastavat urheilijoitaan testikilpailuissa Etelä-Viron maastoissa. Perjantaina ohjelmassa on sprintti, lauantaina keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka.

-Juho-Veikko Hytönen


Premiumsport.fi

ulvang banneri