Norjan sprinttimitalit jaettiin Hamarissa - ampumahiihdon olympiamitalisti ja maailmanmestari suunnisti sprinttiviestissä

Fanny Horn Birkeland Oberhofin maailmancupissa viime tammikuussa. Kuva: NordicFocus

Fanny Horn Birkeland Oberhofin maailmancupissa viime tammikuussa. Kuva: NordicFocus

Ruotsin tavoin myös Norjassa kilpailtiin sprinttiviikonloppu, jossa jaettiin mitalit henkilökohtaisessa sprintissä sekä sprinttiviestissä.

Hamarin kaupungissa järjestetyssä sprinttiviestissä nähtiin myös ampumahiihdon puolelta tuttu nimi, kun Fanny Horn Birkeland teki comebackin suunnistuksen pariin vieden avausosuutta seuransa Heming Orienteringin väreissä.

Ampumahiihdossa Birkeland saavutti Sotshin olympiaviestissä pronssia ja vuonna 2016 Holmekollenilla MM-kilpailuissa viestin maailmanmestaruuden. Birkeland voitti uransa ainoan maailmancupin osakilpailun Ruhpoldingin pikakilpailussa tammikuussa 2015. Hän lopetti ampumahiihtouransa viime kauden päätteeksi.

Sunnuntain sprinttiviestissä Birkeland saapui avausosuudelta vaihtoon 65 naisen joukossa sijalla 12 reilut 40 sekuntia maajoukkuesuunnistaja Ingerd Myhren takana.

10 viikon ikäisenä Jukolassa

Birkeland ei ole aivan vasta-alkaja suunnistuksessa. Ennen täyspanostusta ampumahiihtoon hän ehti kilpailla myös suunnistuksessa. Hän osallistui muun muassa nuorten MM-kilpailuihin vuonna 2006. Tuolloin tyttönimeään Fanny Welle-Strand Horn kantanut suunnistaja oli sprintissä kuudes ja viestissä viides. Kolme kertaa Venlojen viestissä juosseen norjalaisen paras suoritus on Tampere-Jukolasta vuodelta 2008, jolloin hän oli lähes tuhannen kolmososuutta juosseen venlan joukossa 15. nopein. Norjan suunnistusliiton sivuilla olevan haastattelun mukaan hän kilpaili ensimmäisen kerran suunnistuksessa vain kolmen kuukauden ikäisenä. Jukolan viestissä hän oli paikalla jo vuonna 1988 vain 10 viikon ikäisenä.

Österbö ja Ekroll Jahren mestarit

Sprinttiviestissä Birkelandin joukkue oli lopulta 11:s. Voittajaksi viestissä selvisi Halden SK:n joukkue Agnes Leo, Emil Wngstedt, Magne Dähli ja Hollier Orr. Hopeaa otti trondheimilainen NTNUI ja pronssia oslolainen Nydalens SK.

Lauantain sprintissä kultaa vuoli sprinttiveteraani Öystein Kvaal Östebö. Gaute Hallan Steiwer jäi Hamarin kaduilla kahdeksan sekuntia ja sekunnin Steiweriä hitaampi oli britti Ralph Street. Naisissa Silje Ekroll Jahren vei mestaruuden seitsemän sekunnin erolla Ingerd Myhreen. Elise Egseth oli kolmas.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri