Miten Joensuu-Jukolan ratamestarit pakottavat suunnistajat omaan työhön?

Hajonta pakottaa suunnistajat omaan työhön. Kuvan rata on vuodelta 2015 Louna-Jukolasta.

Hajonta pakottaa suunnistajat omaan työhön. Kuvan rata on vuodelta 2015 Louna-Jukolasta.

Maastossa olevat urat eivät aina vie omalle rastille.

Kestävyysurheilu.fi haastatteli Joensuu-Jukolan ratamestareita Simo Martomaata ja Petri Vainiota. Parivaljakon suurin työ on jo takana.

Jukolan ja Venlojen viestin radat ovat mitä suurimpia salaisuuksia siihen asti, kunnes kilpailijat saavat kartan käteen. Näin ollen ratamestareiden suusta on vaikea saada mitään täsmällistä vinkkiä siihen, mitä Enossa suunnistajia odottaa. Jotakin he kuitenkin suostuvat paljastaman.

Yksinkertainen, mutta toimiva hajonta

Yksi viestisuunnistuksen ja Jukolan viestin suola on hajonta. Kaikki joukkueet kiertävät samat rastivälit, mutta eivät välttämättä samalla osuudella. Tällä tavoin peesareiden työ vaikeutuu.

Ratamestari Simo Martomaa kertoo, että tulevan Jukolan hajontaa ei ole pyritty tekemään mahdollisimman monimutkaiseksi, vaan pyrkimys on ollut, että se pakottaisi suunnistajat omaan työhön, aivan kuten sen tarkoituskin on.

- Kirjoituspöydältä katsottuna kaavio ei näytä monimutkaiselta. Minusta tuntuu, että viime vuosina on välillä yritetty vähän liiankin monimutkaisia hajontasysteemejä, Martomaa toteaa.

JukolanViesti2017MaastoJMetsalaHarpatinvaaran länsirinne on osaksi kallioista ja mäntyvaltaista metsää. Kuva: Juuso Metsälä/Joensuu-Jukola

Reitinvalintaa kärjelle

Suomen kesäyössä kulkevat letkat saadaan hajoamaan kun rastiväleille pistetään reitinvalintaa: aina ei kannata mennä suoraan.

Aiempina vuosina Jukolassa ei ole nähty yhtä monipuolisia reitinvalintavälejä kuin monissa henkilökohtaisissa kilpailuissa tai arvokilpailuissa, mutta Enossa reitinvalintaa on tarjolla.

- Reitinvalinnat rakennetaan sekä kulkukelpoisuuden että suurien korkeuserojen ympärille. Kärkijoukkueiden on mietittävä, kiertääkö vai mennäkö suoraan. Taaempana tuleville homma on vähän helpompi, sillä aina voi mennä suoraan. Pärnävaaran Jukolan jälkeen kävin maastossa ja huomasin, että jokaiselle rastille kulkee suora ura edelliseltä rastilta. Kärjen takana tuleva joukko ilmeisesti suunnistaa aika usein vain kompassilla suoraan. Kärjessä menevillä näitä uria ei ole käytössä, Martomaa kertoo.

Joensuu-Jukolan toisen ratamestarin Petri Vainion mukaan reitinvalinta kuuluu oleellisena osana suunnistukseen. Tosin hän aprikoi sitä, huomaavatko kilpailijat eri reitinvalintamahdollisuudet Harpatissa.

- Meidän työn onnistumisen näkee vasta sitten. Voihan se olla, että se mikä meidän mielestämme on reitinvalintaväli, on kilpailijoiden silmissä vain suoraan toteutettava rastiväli.

Monta Jukolan viestiä voittaneen ja tällä kertaa järjestävänä seurana toimivan Kalevan Rastin huippumenijät eivät ole osallistuneet itse ratamestarityöskentelyyn, mutta he ovat koejuosseet ratoja, heidän joukossaan myös mestareiden mestari Thierry Gueorgiou. Lisäksi ratamestarit ovat tarjonneet edustusryhmän suunnistajille kartan käteen ja pyytäneet näyttämään, miten rastivälillä tulisi kulkea.

- Niiden tehtävien aikana on miehiltä kuulunut sen verran ähinää ja puhinaa, että eiköhän rastivälit ole onnistuneesti suunniteltu, Vainio myhäilee.

kr jukola alKalevan Rasti on voittanut monta Jukolaa. Nyt nämä miehet ovat koejuosseet ratoja. Kuva: Aapo Laiho

Vievätkö urat omalle rastille?

Jukolassa maastoon syntyy uria, kun tuhannet suunnistajat etenevät samoja rastivälejä. Nämä helpottavat usein perässä tulevien työtä, mutta seuraavien osuuden juoksijoita ne voivat hämätä.

Maastoon syntyviä uria voi käyttää suunnistustehtävien vaikeuttamiseen. Ratoja voi laatia siten, että edellisen osuuksien urat ovat samansuuntaisia kuin seuraavan osuuden rastiväli, mutta vain melkein.

Huippusuunnistajallekin on kova paikka poistua mukavalta ja vauhdikkaalta uralta, vaikka kompassin neula kehottaisikin suunnanmuutokseen. Tuloksena voi olla ajautuminen rastiväliltä sivuun ja pummi. Martomaa ei suoraan kerro, onko väärään suuntaan kulkevaa uraa luvassa Enossa, mutta miksi hän muuten puhuisi asiasta, ellei tällaista suunnistajien kiusaamista nähtäisi?

Kuulostaa vahvasti siltä, että Joensuu Jukolasta tulee urheilullisesti ja suunniteuksellisesti hieno tapahtuma. Harpatissa jyvät erottuvat akanoista, siitä pitää huolen vaativa maasto ja loistava ratamestarityöskentely.

- Sanotaan, että paras joukkue voittaa aina, mutta me olemme pyrkineet tekemään radat, jossa toiseksi paras joukkue olisi myös toinen. Vapaamatkustajien ei pitäisi päästä tulemaan kärjen mukana maalin asti, Vainio toteaa.

-Juho-Veikko Hytönen

Missä vaiheessa Jukolan viestin voitto ratkeaa? Entä tuleeko Venlojen viestissä isoja eroja ennen ankkuriosuutta? Miten heikommilla taidoilla varustettu suunnistaja selviää Joensuu-Jukolassa? Näistä kysymyksistä pyritään pääsemään selville Joensuu-Jukolan ratamestareiden haastattelun viimeisessä osassa.

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama