Mironova ja Sild sotilaiden keskimatkan maailmanmestareiksi, Suomelle kaksi mitalia

Olli-Markus Taivainen otti sotilaiden MM-kisojen avausmatkalla hopeaa. Kuva: Puolustusvoimat

Olli-Markus Taivainen otti sotilaiden MM-kisojen avausmatkalla hopeaa. Kuva: Puolustusvoimat

Suunnistuksen sotilaiden MM-kilpailujen ensimmäisellä kisamatkalla voittoja juhlivat Viron Timo Sild ja Venäjän Svetlana Mironova.

 Isäntämaa Suomen kisaviikko käynnistyi myös hienosti, kun kersantti Olli-Markus Taivainen suunnisti hopealle ja kersantti Miika Kirmula pronssille.

Mustalammen kartalla käydyn keskimatkan rata kiersi osin Virolahden ja osin Haminan puolella. Kilpailun aikana alkanut tihkusade ei yltynyt liian voimakkaaksi, joten kilpailut vietiin läpi hyvissä olosuhteissa.

Kaikkiaan keskimatkalle starttasi 158 miestä ja 56 naista. Miesten suuren osanottajamäärän vuoksi väliaikalähtökilpailussa oli minuutin lähtöväli. Peesauksen kitkemiseksi käytettiin ns. perhoshajontaa, jossa urheilijat kiersivät keskusrastilta lähteviä suunnistuslenkkejä eri järjestyksessä.

Miesten 5,8 kilometrin radalla kultaan suunnisti korpraali Timo Sild Virosta. Voittaja kehui pitäneensä suorituksenhallintansa kasassa paremmin kuin koskaan aiemmin keskimatkalla.

- Maastotyyppi oli tuttu kartoitustyyliä myöten. Ihan kuin kotonaan olisi juossut, Sild kertoi.

SildTimosotilasMMVoittaja Timo Sild tutkii kisakarttaa joukkukavereiden kanssa. Kuva: Puolustusvoimat

Timo Sild onnistui rytmittämään vauhtiaan sopivasti radan eri osissa.

- Täällä on helppo pummata tietyissä kohdissa ja siksi piti edetä erittäin varovaisesti juuri niissä paikoissa, hän totesi.

Olli-Markus Taivainen jäi Sildille 43 sekuntia. Hopeallaan hän saavutti yhden uransa unelmista. Vuodesta 2009 lähtien sotilaiden MM-kilpailuissa käyneeltä suomalaiselta puuttui ennen maanantaita henkilökohtainen MM-mitali.

- Tavoite oli saada mitali. Se olkoon myös kiitos Puolustusvoimille, joka on ollut suurena tukenani suunnistusurallani, Taivainen kiitteli.

Taivaisen mukaan maasto oli suomalaisille helppoa, mutta radasta oli tehty erittäin vaikea. Erityisesti rastien läheisyydessä piti olla valppaana.

- Näissä kansainvälisissä kilpailuissa vaatii kanttia, jotta malttaa hidastaa vauhtia silloin kun on vaikeaa. Siihen olen panostanut ja se näyttää alkavan toimia, hän mietti.

Hän kertoi pitäneensä maanantain keskimatkaa kisojen päämatkanaan, mutta menestys myös pitkältä matkalta ja viestistä kiinnostaa.

- Eihän tämä ole kovin huono tilanne jatkaa viikkoa. Mukava huomata, että vauhti riittää näissä kisoissa, Taivainen kertoi.

Miika Kirmula täydensi suomalaismenestystä pronssillaan.

- Olen tyytyväinen tulokseen, vaikka sekunnit menivätkin noin päin, hän viittasi yhdeksän sekunnin tappioon hopeamies Taivaiselle.

Kakkossijaankin olisi ollut mahdollisuuksia virheettömällä suorituksella.

- Kisan suurimman virheen tein perhoshajonnan jälkeen. Taisi hieman keskittyminen herpaantua, kun lähdettiin suunnistamaan jo kohti maalia, Kirmula analysoi.

- Olen saanut tehtyä tällä kaudella hallitumpia suorituksia kuin aiemmin. Vielä parempaa suunnistusvirettä lähden hakemaan seuraavista kilpailuista, hän jatkoi.

Naisten keskimatkan kulta Venäjälle

Naisten keskimatkan kultaa juhli luutnantti Svetlana Mironova Venäjältä.

Hän voitti Itävallan korpraali Ursula Kadania 50 sekuntia.

MironovasotilasmmSvetlana Mironova yllättyi keskimatkan haastavuudesta, mutta otti voiton. Kuva: Puolustusvoimat

Voittaja odotti helppoa suunnistusta, mutta rata osoittautuikin haastavammaksi. Hän kertoi maaston ja radan olleen hieno yhdistelmä pienipiirteisiä sekä toisaalta laakeita ja tyhjiä alueita. Ennakkosuosikin asemasta huolimatta Mironova lähti matkaan suoritus edellä sijoitusta miettimättä.

- Pyrin tekemään puhtaan suorituksen, hallitsemaan vauhtiani ja pitämään itseni koko ajan kartalla. Yritän olla ajattelematta voittoa. Jokainen kilpailu on kuin tyhjä paperi, jolle ryhdyttämään kirjoittamaan historiaa, voittaja totesi runollisesti.

Mironovan maanainen Anastasia Rudnaja otti pronssia puolitoista minuuttia Mironovasta.

MM-kilpailut jatkuvat tiistaina pitkällä matkalla.

Tulokset


Premiumsport.fi

ulvang banneri