Sotilaiden MM-suunnistuksissa matka vaihtui, mestarit eivät

Timo Sild voitto sotilaiden MM-suunnistuksissa molemmat henkilökohtaiset matkat. Kuva: Puolustusvoimat

Timo Sild voitto sotilaiden MM-suunnistuksissa molemmat henkilökohtaiset matkat. Kuva: Puolustusvoimat

Maanantain keskimatkan maailmanmestarit, Viron Timo Sild ja Venäjän Svetlana Mironova, olivat vahvimmat suunnistajat myös tiistain pitkällä matkalla suunnistuksen sotilaiden MM-kilpailuissa Haminassa ja Virolahdella.

 Naisten 7,3 kilometrin radalla Mironova oli 1.11 nopeampi kuin maanaisensa Anastasia Rudnaja.

- Tunsin itseni väsyneeksi eilisen kisan jäljiltä. Tunsin sen erityisesti loppusuoran hiekkaisessa ylämäessä. Eilen suorastaan lensin sen ylös, mutta tänään se oli yhtä taistelua, Mironova nauroi.

Voittaja yritti säästää voimiaan alussa ja keskittyi teknisesti hyvään suunnistukseen.

- Ajattelin, että Anastasia (Rudnaja) voittaisi minut tänään, sillä hän starttasi minun jälkeen ja yleensä myöhemmin lähteville on uria rasteille, Mironova kertoi.

Rudnaja johti kilpailua puolivälissä, mutta vaikeudet loppupuolella pudottivat hänet hopealle.

- Minulla oli vaikeuksia kompassin kanssa erityisesti tiheillä alueilla, hopeanainen totesi.

Timo Sild otti selvän voiton miesten 13 kilometrin radalla. Virolainen teki pienen virheen ensimmäisen rastin rastiympyrässä, mutta sen jälkeen meno oli sujuvampaa.

- Ykkösrastin virheen jälkeen onnistuin jälleen keskittymään kurinalaisesti suunnistukseen. Se oli yksi ratkaisevista tekijöistä päivän voittoa ajatellen. En tietenkään voinut tietää, miten muut ovat juosseet, mutta ajattelin ennen kilpailua, että jos kykenen pitämään yhtä hyvää vauhtia maastossa kuin eilen, olen suoritukseeni tyytyväinen, Sild mietti.

Pois lukien miesten virolaisvoittaja venäläiset olivat vahvimpia tiistain pitkällä matkalla. Sildin takana Leonid Novikov suunnisti hopealle. Naisten sarjassa peräti neljä venäläisnaista oli viiden parhaan joukossa.

Puolalaiset yllättivät

Puolalaissuunnistajat yllättivät tiistain pitkällä matkalla sekä itsensä että muut. Naisten kilpailussa Alexandra Hornik suunnisti pronssille ollen ainoa venäläisiä haastanut suunnistaja.

- Olemme olleet kolmen viikon harjoitusleirillä täällä Suomessa, joten olin hyvin valmistautunut. Lisäksi olen hyvässä kunnossa, joten minun piti vain tehdä teknisesti hyvä suoritus. Tavoitteenani oli sijoittua kuuden joukkoon, mutta haaveilin mitalista. Eilen tein virheitä keskimatkalla, mutta tiesin tänään kykeneväni taistelemaan hyvästä sijasta, maanantain kuutossijan pronssiin kirkastanut Hornik kertoi.

Miesten puolella Wojciech Kowalski suunnisti tiukassa kilpailussa Hornikin tavoin kolmanneksi. Pronssimiehen mitalin avain oli erittäin hyvin onnistunut ensimmäinen rastiväli, jossa hän sai kiinni minuutin eteen lähteneen Suomen Miika Kirmulan. Kaksikko eteni tämän jälkeen lähes koko radan yhdessä.

- Ollakseni rehellinen ajattelin onnistuessani olevani kymmenen parhaan joukossa. Mitaliin en uskonut. Olin kyllä myös aika onnekas, kun sain juosta Kirmulan kanssa tänään, Kowalski kertoi.

Puolan valmentaja Janusz Porzysz iloitsi suojattiensa menestyksestä tiistaina.

- En odottanut urheilijoiltani henkilökohtaisia mitaleja, mutta toisaalta olemme edellisissä mestaruuskilpailuissa juosseet paremmin pitkää matkaa kuin keskimatkaa, valmentaja totesi.

Kirmula kovassa kyydissä

Miika Kirmula oli parhaana suomalaisena seitsemäs.

- Lähtötilanne oli vaikea, kun Kowalski sai heti minuutilla kiinni ykköselle.

KirmulaMiikasotilasMMVisuriPMiika Kirmula oli pitkällä matkalla parhaana suomalaisena seitsemäs. Kuva: Puolustusvoimat/Päivi Visuri

Kirmula teki pääosin vetotyöt kaksikon edetessä yhdessä pitkää matkaa. Suomalainen kertoi, että vauhtia oli välillä turhankin paljon. Tämä johti virheisiin.

- Toki puolalaisesta oli apua itsellenikin, kun tiesi, että kovakulkuinen kaveri on takana. Ilman muuta mahdollisuuksia mitaleihin olisi ollut. Tein kaksi vajaan minuutin virhettä ja ne olivat kaiken lisäksi aika tyhmiä virheitä. Mitali ei olisi edes ihmeitä vaatinut, Kirmula totesi.

Sotilaiden MM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona välipäivällä ja kulttuuriohjelmalla. Päätösmatka viesti suunnistetaan torstaina.

Tulokset

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama