Suunnistajan juhannus: Anna Närhi juoksee hölkkäkisan Saarijärvellä ja vaeltaa Repovedellä

Anna Närhi SM-keskimatkalla. Kuva: Touho Häkkinen

Anna Närhi SM-keskimatkalla. Kuva: Touho Häkkinen

Tällä kertaa suunnistuskalenterista puuttuvat tärkeät kilpailut juhannuksen kohdalta.

Kestävyysurheilu.fi soitti suunnistaja Anna Närhelle, joka vastasi puhelimeen Jyväskylästä. Suunnistajalle ei muodostu juhannusperinteitä. Kilpailukausi on keskikesällä kuumimmillaan ja Jukolan jälkeiseen viikonloppuun osuu usein MM-katsastus tai muu tärkeä startti. Joka vuosi eri paikassa, Suomessa tai ulkomailla.

- Ei ole kyllä ihan hirveästi tullut rellestettyä juhannuksina, Närhi myöntää.

Kuluva juhannus on suunnistajalle poikkeus, sillä MM-kisat alkavat jo reilun viikon päästä. Katsastukset on katsastettu ja kisapaikat jaettu. Göteborgissa opiskeleva Närhi on tällä hetkellä Suomessa suuntaa mökille Mikkeliin yhdessä suunnistajaystäviensä kanssa.

Perjantaina ohjelmassa on mitä todennäköisimmin vielä Kiimasen Savulenkki Saarijärven Lannevedellä. Eli ilman kisaa ei suunnistaja juhannuksesta selviä. Närhen mukaan ennen suurempia juhlapyhiä järjestettävät juoksukilpailut kuten Kiimasen Savulenkki tai uudenvuodenjuoksut ovat mahtavia tapoja käynnistää pyhien vietto.

- Aika moni suunnistaja käy varmasti jonkun hölkkäkisan vetämässä. Ainahan sitä pitää vähän itseään ahdistaa ennen kuin illalla ottaa rennommin, Närhi kertoo.

Juhannuslauantain treeninä on pitkä vaellus Repoveden kansallispuistossa yhdessä ystävien kanssa. Illan ruokavalikoimaan kuuluu grillattavat, kuten vartaat. Juomapuolella menee lasi valkoviiniä.

Närhi uskoo, että suunnistajat ovat juhannuksena mökillä varsinkin näin harvinaisena kilpailusta vapaana vuonna.

- Voin sanoa, että ihan kivaa, kun kerrankin ei tarvitse suunnistaa kilpaa.

Jukolan jälkeen suunnistajat hajaantuvat omille teilleen. Kesän ohjelmassa on rastiviikkoja muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Sveitsissä. Anna Närhen nimi löytyy muun muassa Tampereen nuorten MM-kisojen yhteydessä järjestettävän FIN5-rastiviikon osallistujalistasta.

-Juho-Veikko Hytönen

Lue myös muiden urheilijoiden juhannuskuulumiset:

Martti Siikaluoma
Lotta Lepistö
Tuomas Grönman

KRV2019 Kestavyysurheilu Helmikuu 2019 550 x 350

Premiumsport.fi

ulvang banneri