Suomalaismiesten MM-keskimatka kaatui suuriin virheisiin: ”Vuoden työ tuli tuhottua kolmen minuutin koukkuun”

Olli-Markus Taivainen torstain keskimatkalla. Kuva: Touho Häkkinen

Olli-Markus Taivainen torstain keskimatkalla. Kuva: Touho Häkkinen

Ranskan Thierry Gueorgiou juhli uransa viimeisessä henkilökohtaisessa MM-startissa kultaa. Suomalaisseuroilla oli ilonaiheita, kun peräti viisi parasta miestä edustavat seuratasolla Kalevan Rastia, Kooveeta tai Tampereen Pyrintöä.

Sen sijaan suomalaismiesten päivä meni penkin alle. Kaikkien kolmen miehen suoritus kaatui yhteen isoon pummiin. Toki tämänkään jälkeen rastilippu ei ilmoittautunut suoraan, mutta kärkisijojen osalta peli on ohi jo ensimmäisen suuren virheen jälkeen.

- Vuoden työ tuli tuhottua seiskarastille kolmen minuutin koukkuun. Kyllähän se vähän v**uttaa, tiivisti parhaana suomalaisena sijalle 25 suunnistanut Olli-Markus Taivainen.

Taivainen kertoi suunnistaneensa läpi alueen, jossa oli kartalla vähän luettavaa. Hän oletti etenevänsä suoraan ja ryhtyi odottamaan rastia, joka tulikin eteen. Koodi ei täsmännyt, sillä se ei ollut miesten radan rasti.

- Sen jälkeen olisi pitänyt katsoa rauhassa karttaa ja hilpaista rastille, mutta en tehnyt sitä. Sitten siinä tuli pyörittyä kolme minuuttia, hän manaili.

Kisan jälkeen Taivaisen tunnelmat eivät todellakaan olleet korkealla. Hän myönsi, että päivä oli suuri pettymys.

- Olen näissä MM-kisoissa viimeiset kahdeksan vuotta aika pettynyt ollut. Se on ihan kivaa, että on edes jotain tuntemuksia, hyviä tai huonoja. Se kertoo ainakin siitä, että on elossa.

- Onhan se vuosi ensi vuonnakin, mutta tällä hetkellä tuntuu, että tuleekohan sitä, suomalainen mietti.

Taivaisen mukaan ongelma ei ole fysiikassa tai taidossa. Rastit ovat aiemmin löytyneet ja ensimmäiseen väliaikaan hän oli koko kisan kuudenneksi nopein.

- No tietenkin parempi fysiikka auttaisi suorituksenhallinnassa. Jos tietäisi, että juoksee viisi minuuttia muita kovempaa niin olisi aikaa lukea karttaa enemmän. Paha sanoa, että se taidostakaan olisi kiinni, jos tämä oli kauden ylivoimaisesti suurin pummi. Kertoo vaan siitä, että pää ei kestänyt tälläkään kertaa hektisen keskimatkan painetta. Luulin jo oppineeni sen, mutta näköjään en, hän sanoi.

Portin viiden metrin päässä rastista

Sijalle 32 suunnistanut Fredric Portin tiivisti keskimatkansa näin:

- Täysi katastrofi suunnistuksen kanssa.

Portinin kohtaloksi koitui viides rasti. Hän pääsi viiden metrin päähän rastista eli oikealle rastipisteelle. Tiheällä alueella lippua ei näkynyt. Tämän jälkeen suomalainen lähti hakemaan rastia muualta. Tilanne ei ollut helppo, sillä oikealta pisteeltä saattoi lähteä vain väärään suuntaan.

- Kun luulin olevani väärässä paikassa, lähdin vain kiertämään vaan jonnekin, enkä tajunnut yhtään mitään, hän kuvaili.

Paimion Rastin miehen seurakaveri Frederic Tranchand sai Portinin kiinni kahdella minuutilla, mutta Portin ei ymmärrettävästä syystä lähtenyt ranskalaisen perään.

- En halunnut lähteä hänen peräänsä, sillä hän lähti sinne, missä olin jo käynyt ja luulin, ettei se rasti ole siellä, Portin manaili

Jotain positiivistakin suomalainen löysi. Fyysinen kulku oli parempaa kuin tiistain pitkällä matkalla, joten tämä lupailee parempaa viestiin.

- Uusi yritys huomenna. Juoksu oli lupaavaa, mutta eihän se auta, jos suunnistaa tällä tavalla. Täytyy vain unohtaa tämä kilpailu, ainakin se antoi nöyryyttä. Pitää vaan tehdä työtä järjestelmällisemmin, Portin totesi.

Taivaisen ja Portinin lisäksi keskimatkalla kilpaili uransa ensimmäisen MM-startin tehnyt Olli Ojanaho. Hän päätyi sijalle 27. Thierry Gueorgiou oli 5.34 Ojanahoa nopeampi.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset

Premiumsport.fi

ulvang banneri