Suomalaismitali miesten MM-viestistä olisi vaatinut venymistä

Miika Kirmula (oik.) ojensi kartan Aleksi Niemelle (vas.) kuudentena. Kuva: Touho Häkkinen

Miika Kirmula (oik.) ojensi kartan Aleksi Niemelle (vas.) kuudentena. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen MM-kilpailujen kolmiosuuksinen viesti päättyi Norjan juhliin. Suomen sijoitus oli kahdeksas.

Sinivalkoiset saivat viestiin loistavan alun, kun Miika Kirmula toi Suomen värit vaihtoon kärkiletkassa kuudentena vain kahdeksan sekuntia Ranskan takana.

Kirmula kertoi, että ykkösrastilla aloittajien suunnistus oli juuri sellaista ”härväämistä” mitä yleensäkin viestien ensimmäisillä rasteilla on.

- Se oli sellainen suoritus mitä lähdin hakemaan. Luin ykköselle suunnistaessa paljon ylimääräistä kartalta, että sen rastin naulaa varmasti. Sen jälkeen on aina paljon helpompi lähteä rakentamaan suoritusta, Kirmula kertasi.

Lopun matkaa hän tuli letkan mukana omat hajonnat poimien. Puolivälin jälkeen yksi hajontarasti löytyi pienen mutkan kautta.

- Homma oli hallussa siinä vaiheessa. Tiesin, että ylitän polun ja rastin pitäisi olla siinä. Se vain vähän hämäsi, kun muut jatkoivat suoraan, hän totesi.

Niemi jäi hajonnalla

Aleksi Niemi joutui taipumaan toisella osuudella kärjen vauhdista. Norja, Liettua ja Ranska irtosivat muilta jo ensimmäisillä hajonnoilla, mutta kakkosletka karkasi suomalaiselta viimeisellä hajontarastilla, jolle Niemi joutui suunnistamaan yksin.

- En pystynyt tekemään sellaista suoritusta, mitä lähdin hakemaan, Niemi harmitteli.

Vaihdossa Suomen sijoitus oli kahdeksan ja ero kärkeen 5.15. Niemi harmitteli etenkin lopun kahta pummia, joista ensimmäisellä hän putosi muiden kyydistä.

- Muut menivät aika paljon vasemmalle, mutta minunkin olisi pitänyt mennä vasemmalle, hän harmitteli.

Niemi ei osannut heti analysoida, miksi rasti ei parissa kohtaa löytynyt suoraan.

- Tein hyvää suunnistustyötä, mutta välillä se lähti hallinnasta. En tiedä mikä siinä rakoili. Pitäisi nähdä GPS-jälki ensin.

PortinTouhoFredric Portin nollasi torstain pumminsa viettämällä aikaa perheensä kanssa. Kuvassa Portin ja tytär Amelie. Kuva: Touho Häkkinen

Portin sai edellä menneet liian myöhään kiinni

Fredric Portin vietti torstai-iltana aikaa perheensä kanssa ja unohti torstain katastrofaalisen virheen keskimatkalla. Perjantai sujui paremmin.

- Ei ehkä täysosuma tänäänkään, Portin summasi.

Suomen ankkuri teki yhden virheen, mutta se oli torstaista huomattavasti pienempi. Fyysinen meno ei ollut alkuun aivan sitä mitä Portin keskimatkan jälkeen odotti.

- Hetken aikaa menin Leonid Novikovin perässä, mutta siinä vauhdissa en pystynyt edes suunnistamaan, hän kuvaili.

Loppuosuudella alkoi kulkea. Sveitsin, Latvian ja Venäjän paidat alkoivat häämöttää edessä. Matka loppui kuitenkin kesken, joten Suomi jäi viestissä kahdeksanneksi 6.42 Norjan takana.

- Vähän harmittaa, että sain edellä menneen letkan kiinni vasta liian lopussa, enkä päässyt kamppailuun mukaan. Luulen, että olisin voinut haastaa heitä. Heti kun näin heidät niin tuli heti vielä taisteluhenkeä, Portin jatkoi.

Suomen viestijoukkueen kokenein suunnistaja piti Suomen sijoitusta odotettuna, vaikka odotukset ovat aina paremmat.

- Mitalikamppailussa olisi mukava olla, mutta meidän joukkueelta se olisi ehkä vaatinut venymistä.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama