Mitali kelpasi Suomen naisille

Suomen pronssikolmikko Venla Harju (oik.), Marika Teini (vas.) ja Merja Rantanen. Kuva: Touho Häkkinen

Suomen pronssikolmikko Venla Harju (oik.), Marika Teini (vas.) ja Merja Rantanen. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistuksen MM-kilpailut päättyivät perjantaina Suomen pronssijuhliin, kun kolmikko Venla Harju, Marika Teini ja Merja Rantanen suunnistivat kolmanneksi päätösmatkalla naisten viestissä. Elvan Vitipalussa Ruotsi näytti ylivoimaisuutensa. Hopealle tullut Venäjä ohitti Suomen vasta aivan viestin lopussa.

Venla Harju avasi Suomen viestin varmasti vaihtaen toisena 45 sekuntia johtavan Ruotsin takana.

- Riittävän varma aloitusosuus. Muutaman kerran meinasi tulla olo, ettei tiedä missä on, Harju totesi.

Hän kuitenkin onnistui pysähtymään ja lukemaan itsensä kartalle nopeammin kuin torstain keskimatkalla.

Harjun pronssimitali keskimatkalta sekoitti illan ja yön, kun edessä oli vielä mitalinhakureissu Tarttoon.

- Puolet yöstä valvoin ja puolet nukuin. Ei ollut häävi olo aamulla, mutta kyllä se siitä aina lähtee, kun perusverryttelyn tekee, Harju totesi.

NaisetStarttiTouhoVenla Harju aloitusosuudella. Kuva: Touho Häkkinen

Mitali antoi kuitenkin itseluottamusta aloitukseen, sillä Harju tiesi ettei osuudella ole juurikaan niitä, jotka pitäisivät parempaa tahtia.

Marika Teini teki varmaa työtä toisella osuudella. Ruotsin Helena Jansson karkasi minuutin lisää, mutta takana tulleet joukkueet jäivät entistä enemmän.

- Ihan kiva lähteä kakkososuudelle, kun tietää, että aloituksessa on kova nainen. Odotuksessa oli, ettei tarvitse hirveän suurella takamatkalla lähteä, Teini kertoi ennakko-odotuksistaan.

- Tämä oli sellaista, mitä olisin halunnut keskimatkallekin, tosin mieluummin otan sen viestiin, jos molemmissa ei onnistu. Päätin, että viestissä mennään, vaikka kiukulla ja että tämä on paikka, jossa ei tyritä. Nyt on tyytyväinen olo ja tuli taas uskoa, että osaan sittenkin suunnistaa, hän jatkoi.

TeiniMarikaTouhoMarika Teini. Kuva: Touho Häkkinen

Merja Rantanen ei saanut suunnistusta sujumaan odotetusti ankkuriosuudella. Suoritus oli pronssin arvoinen, mutta Venäjän Natalia Gemperle livahti minuutin virheen aikana ohi.

- Kuuma oli korvienväli Jämsän ämmällä, Rantanen tiivisti urakkansa.

Rantanen teki omien sanojensa mukaan paljon pieniä virheitä ja yritti torjua niitä puhumalla ääneen, mutta se ei onnistunut. Suomen ankkuri ei tiennyt, missä vaiheessa Gemperle meni ohi.

- Sen takia viimeisellä rastilla huusinkin, että kertokaa sijoitus, vaikka kyllä sen huudosta aavistinkin, että olen pudottanut sijan, hän sanoi.

Ankkuriosuudesta jäi Rantaselle hampaankoloon, mutta siitä huolimatta hän iloitsi joukkueen suorituksesta ja mitalista. Mitali oli Rantasen uran kahdeksas.

- Pari puuttuisi kympistä, hän totesi.

RantanenMerjaTouhoMerja Rantanen ankkuriosuudella. Kuva: Touho Häkkinen

Hän ei suostunut sanomaan, jatkuuko ura vai ei. Ilmeisesti jatkuu.

- Kukaan varmaan meistä ei tiedä, miten elämä menee.

Sen Rantanen tietää, että hän aikoo juhlia mitalia oman kodin rakennustyömaalla. Taloprojekti alkaa olla valmis.

- Ensi viikolla juhlitaan täyttämällä salaojia. Sitten heitetään lenkkarit pariksi viikoksi nurkkaan, Rantanen paljasti.

-Juho-Veikko Hytönen

Tulokset


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama