Monien tarinoiden Kainuun Rastiviikko kirjaksi

Kainuun Rastiviikolle osallistuu kaikenikäisiä suunnistajia. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Kainuun Rastiviikolle osallistuu kaikenikäisiä suunnistajia. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

Ensi viikolla suunnistettava Kainuun Rastiviikko on viiden vuosikymmenensä ajan nähnyt niin järjestelyjen eri osa-alueiden kuin karttojenkin kehitystä, unohtumattomia kohtaamisia ja yhdessä tekemisen voimaa.

Merkittävä osa kainuulaista ja suomalaista urheilukulttuuria sekä -historiaa on nyt 50-vuotisjuhlan kunniaksi kasattu kirjaksi. Kirja saapuu painosta juuri heinäkuun viimeisellä viikolla Kuhmoon.

FlojtJuntunenKRVKRV-kirjasta ovat vastanneet Aila Flöjt (vas.) ja Eija Juntunen. Kuva: Kainuun Rastiviikko

Kirjaa kasannut Aila Flöjt sekä kirjaidean isän Toivo Kilposen tytär, Kuhmon Peurojen puheenjohtaja Eija Juntunen ovat saaneet kirjaprojektin myötä muistella ja kuulla muisteltavan KRV:n tarinoita ja historiaa monella osa-alueella.

– Kainuun Rastiviikolla on ollut viisi paikkakuntaa, 5–7 seuraa, useita paikkoja ja tuhansia ihmisiä talkoissa vuosien aikana. Rastiviikko on koskettanut hirveän suurta joukkoa, Juntunen sanoo.

Kirjassa pääsee ääneen monipuolinen otos näistä ihmisistä. Minun Rastiviikkoni -tarinansa saavat kertoa niin järjestäjien, suunnistajien kuin yhteistyökumppaneidenkin edustajat.

– Rastiviikolla lapset ovat alusta asti olleet järjestelyissä mukana. Sillä tavalla he ovat kasvaneet seuratöihin. Sitä ovat kalottiottelussa norjalaiset ihmetelleet, kuinka noin nuorina ovat järjestelyissä mukana, Flöjt ja Juntunen kertovat.

KRVKassariKainuun Rastiviikosta kertovan kirjan käsikirjoitusta.

KRV:n alkuvuosina opastusta ei juuri ollut.

– Alussa oli kokoontumispaikka, sillä kisapaikkaa ei oltu sanottu etukäteen. Sitten mentiin yhdessä johtoauton perässä kisapaikalle, Juntunen ja Flöjt kertovat alkuaikojen "opasteista".

Kun etelässä siirryttiin kehittyneempiin opastuksiin, Kainuu seurasi perässä. Rastiviikon järjestäjät ovat aina ottaneet soveltuvin osin muualla maailmalla näkemiään ja kokemiaan asioita Rastiviikolle.

Karttoja varjeltiin alkuun niin tarkasti, että kerran käsiohjelman kannessa ollut pieni kartanpala oli suorastaan sensaatio. KRV:n logon on Matti Koskela suunnitellut vuonna 1967 ja se on säilytetty sellaisenaan. Taustalla on kerran ollut mustikanvarpuja, kerran lippu on aaltoillut. Nyt juhlavuottaan viettävä Kainuun Rastiviikko on toinen Suomen rastiviikoista FIN5:n lisäksi.

– 80-luvulla oli jännitettä, mutta sittemmin olemme tehneet hyvää yhteistyötä, Juntunen ja Flöjt sanovat.

Kainuun Rastiviikko järjestetään Kuhmossa 25. –30. heinäkuuta, ja sinne on tulossa 3000–3500 suunnistajaa.

Rastiviikon 50-vuotista taivalta juhlistetaan viikon aikana monin tavoin: on Rastiviikkojuhla perjantaina 28. heinäkuuta sekä muun muassa karttojen historiaa ja muistolahjoja esittelevä näyttely Kuhmon kirjastossa.

– Muistopalkinnoksi on kaksi kertaa annettu kuusentaimiakin, Juntunen kertoo esimerkkinä.

KRV-kirjan painosmäärä on 500 kpl ja sitä voi ostaa Kainuun Rastiviikolta 25. –30.7.2017 paikan päältä tai KRV-kaupassa rastiviikon verkkosivuilta, niin kauan kuin kirjoja riittää: www.rastiviikko.fi -> KRV-kauppa

Premiumsport.fi

ulvang banneri