Suunnistuksen SM-pitkä viikonloppuna Simpsiöllä: "Rinteessä olevat rastipisteet ovat todella vaativia"

Olav Lundanes on ilmoittautunut viikonlopun SM-pitkälle. Kuva: Touho Häkkinen

Olav Lundanes on ilmoittautunut viikonlopun SM-pitkälle. Kuva: Touho Häkkinen

Tulevana viikonloppuna riittää vilskettä Simpiön metsässä ja rinteillä, kun Suomen parhaat suunnistajat mittelevät pitkän matkan SM-mitaleista Lapualla.

SM-pitkä on samalla myös Lapuan Virkiän 110-vuotisjuhlakilpailu ja maailmanrankikilpailu (World Ranking Event, WRE).

Kilpailuun osallistuu yhteensä 776 suunnistajaa, joukossa myös parikymmentä ulkomaalaista suunnistajaa kahden edellisen vuoden pitkän matkan maailmanmestarin norjalaisen Olav Lundanesin johdolla. Lundanes edustaa seuratasolla Paimion Rastia. Myös tämän kesän Viron MM-suunnistusten keskimatkan pronssimitalisti, ukrainalainen Oleksandr Kratov ja MM-keskimatkan nelonen, ruotsalainen Johan Runesson haastavat tosissaan Suomen kärkimiessuunnistajia. Kratov edustaa seuratasolla Kooveeta ja Runesson Tampereen Pyrintöä. Edellä mainittu kolmikko kilpailee kuitenkin SM-mitalien ulkopuolella.

SM-mitaleista taistelevat sellaiset suomalaisnimet kuten Fredric Portin, Einari Heinaro, Elias Kuukka, Aaro Asikainen ja Hannu Airila.

Naisten kilpailun ennkolta kovimpia nimiä ovat Venla Harju, Sari Anttonen, Merja Rantanen, Saila Kinni, Sofia Haajanen sekä viime viikonloppuna maailmancupin viestissä loistaneet Kirsi Nurmi, Anna Haataja ja Miia Niittynen.

Lauantaina on karsintakilpailu, josta suunnistajat karsitaan sunnuntain A-finaaleihin, joissa varsinaiset SM-mitalit jaetaan. Miesten A-finaaliin pääsee 52 suunnistajaa ja naisten A-finaaliin 40 suunnistajaa.

RunessonJohan10MILATouhoJohan Runesson. Kuva: Touho Häkkinen

Simpsiö alkaa olla jo tuttu suunnistajien arvokisamaasto. Jukolan viesti on Simpsiöllä järjestetty kahdesti, vuosina 1979 ja viimeksi tasan kymmenen vuotta sitten 2007 Lapuan Virkiän satavuotisjuhlakilpailuna. Ensimmäisen kerran Simpsiö kartoitettiin vuoden 1966 suunnistuksen SM-kisoihin, jolloin kartta oli vielä mustavalkoinen peruskartta. Fin5-rastiviikon näyttämönä Simpsiö toimi vuonna 1994.

Sekä vuoden 1979 että 2017 Jukolan viestin kilpailunjohtajana toiminut Ilpo Pajula toimii myös SM-kisojen kilpailunjohtajana.
Virkiäläiset ovat valmistautuneet kisajärjestelyihin huolella ja SM-kisaviikko menee pääasiassa kilpailukeskuksen rakentamisessa ja viimeistelyssä. Suurin työ kisojen eteen on jo tehty.

Simpsiön maasto kartoitettiin viidennen kerran ja nyt kartantekijä Timo Joensuu on pystynyt hyödyntämään laserkeilausta ja GPS-paikannusta kartoitustyössään. Finaalin ratamestari Juha Nivukoski lupaa, etteivät suunnistajat tule pääsemään helpolla Simpsiön rinteillä.

– Kilpailussa tarvitaan ennen kaikkea hyvää rastinottotaitoa sekä rytmityskykyä. Rinteessä olevat rastipisteet ovat todella vaativia, kun taas välillä on mahdollista pitää kovaakin vauhtia helpommilla pätkillä, Nivukoski vinkkaa kilpailun vaatimuksista järjestäjien tiedotteessa.

Kilpailun suojelijaksi on lupautunut Olympiakomitean puheenjohtaja Timo Ritakallio, joka osallistuu myös Virkiän 110-vuotis juhlatilaisuuteen lauantai-iltana.

Tapahtuman sivut, jossa lähtölistat


Premiumsport.fi

ulvang banneri