Thierry Gueorgiou ollut kuukauden Ruotsin valmentajana – kirjoitti 60 sivua valmentamisesta jo urheilu-uransa aikana

Thierry Gueorgiou (vas.) starttasi uransa viimeiselle arvokisaradalle Viron MM-viestissä heinäkuussa. Kartan hänelle antaa Lucas Basset. Kuva: Touho Häkkinen

Thierry Gueorgiou (vas.) starttasi uransa viimeiselle arvokisaradalle Viron MM-viestissä heinäkuussa. Kartan hänelle antaa Lucas Basset. Kuva: Touho Häkkinen

Mestarisuunnistajan mukaan joukkuehenki ratkaisee suunnistuksessa paljon.

Menestyksekkään arvokisauransa Viron MM-kisoihin heinäkuun alussa lopettanut Thierry Gueorgiou on toiminut nyt reilun kuukauden ajan Ruotsin suunnistusmaajoukkueen apuvalmentajana.

Ranskalainen 38-vuotias legenda aloitti tehtävässä elokuun alussa ja hän on ehtinyt tutustua maajoukkueen urheilijoihin jo Latvian maailmancupissa ja sen ohessa järjestetyllä MM-leirillä. Maailmanmestaruuskilpailut järjestetään ensi vuonna Latvian Siguldassa.

Ruotsin suunnistusliiton lehden Skogssportin haastattelema Gueorgiou kertoo ehtineensä valmistautua tehtävään jo pitkän aikaa. Ennen ensimmäistä maailmancupin kilpailua hänellä oli mielessään selvä kuva siitä, miten valmentajan tulisi toimia.

- Tunnen suurimman osan suunnistajista jo aiemmin, mutta en tiennyt kuinka he toimivat joukkueena. Tähän asti kaikki on toiminut hyvin. Tunnen itseni tervetulleeksi porukkaan, Gueorgiou kertoo haastattelussa.

GueorgiouThierrySkogsportThierry Gueorgiou toimii Ruotsin suunnistusmaajoukkueen valmentajana. Kuva: Skogssport

Joukkuehenki tärkeässä roolissa

Ruotsin ja Ranskan maajoukkuetoiminnasta löytyy eroja. Ruotsissa MM-paikoista taistellaan loppuun asti, kun taas Ranskassa Gueorgiou ja monet muut kärkinimet saivat tietää seuraavien MM-kisojen matkavalinnat jo vuosi ennen kilpailuja.

- Siellä koko maajoukkue mahtui periaatteessa yhteen pikkubussiin. Täällä leirillä on 24 urheilijaa ja valmentajaa. Se asettaa suuremman haasteen yhteishengen rakentamiselle, kertoo Gueorgiou ja uskoo hengen vaikuttavan merkittävästi joukkueen suorituksiin.

Gueorgiou toimii Ruotsin maajoukkueessa apulaisvalmentajana ja hänen tehtävänään on kehittää etenkin urheilijoiden suunnistusteknistä osaamista. Suunnistussuoritus on sekoitus hyvää kuntoa, opittuja rutiineja ja mielenhallintaa.

Sinikeltaisten ankkuri William Lind toi Ruotsille Latvian maailmancupissa viestivoiton päästyään ankkuriosuudelle yli kahden minuutin johtoasemassa. Urheilu-urallaan kaikki lähtöpaikat kokenut Gueorgiou kykeni auttamaan Lindiä, miten tilanne tiukassa paikassa hoidetaan kotiin. He keskustelivat tilanteesta juuri ennen ankkuriosuuden alkua.

Maailmancupeissa ja arvokilpailuissa suunnistajat ja valmentajat suljetaan karanteeniin ennen kilpailun alkua, jotta he eivät saisi mitään tietoa edellä lähteneiden suorituksista tai kilpailun kulusta. Viimeisenä lähtevät voivat joutua viettämään karanteenissa tunteja. Odottavan aika on pitkä.

- Urheilijoiden kanssa karanteenissa ollessani tiedän, mitä ajatuksia heidän päässään liikkuu. Olenhan viettänyt itse kokonaisen elämän karanteenissa, Gueorgiou kertoo.

HarjuGueorgiouSeuratasolla Thierry Gueorgiou on edustanut Kalevan Rastia. Kuvassa hän analysoi Lappee-Jukolan suoritusta yhdessä Kalevan Rastin valmentaja Antti Harjun kanssa. Kuva: Kestävyysurheilu.fi

60 sivua tekstiä valmennuksesta

Gueorgiou on ollut urheilu-uransa aikana tekemisissä monen maailman parhaimpiin suunnistusvalmentajiin kuuluvien ihmisten kanssa. Hän on kirjannut tarkkaan ylös, millainen valmentaja hän haluaisi olla.

- Se on 60-sivuinen kirja, mutta kaikkea en tule toimeenpanemaan heti, hän paljastaa.

Uusi valmentaja on ottanut vaikutteita ennen kaikkea muista urheilulajeista.

- Rakastan suunnistusta, mutta olen myös suuri urheilufani. 80 prosenttia ajatuksistani valmentajana olen ottanut muista lajeista. Ehkä eniten joukkueurheilusta, hän kertoo.

Gueorgioun mukaan suunnistus on joukkueurheilua: Urheilijat viettävät leireillä ja kilpailuissa 15-16 tuntia päivässä yhdessä, He kilpailevat muita maita vastaan, mutta esimerkiksi MM-kisojen alla kilpaillaan myös maajoukkuetovereita vastaan starttipaikoista. Parhaatkin maat saavat asettaa lähtöviivalle vain kolme suunnistajaa joka matkalle.

- Tämä voi vaikuttaa suunnistajien välisiin suhteisiin, hän muistuttaa.

Gueorgioun seuraava haaste odottaa syys-lokakuun vaihteessa, jolloin käydään maailmancupin finaalikierros Sveitsissä. Ohjelmassa on pitkä matka, keskimatka ja sprinttiviesti.

Thierry Gueorgiou saavutti maajoukkueuransa aikana 14 maailmanmestaruutta, viisi MM-hopeaaja neljä pronssia. Jukolan viestin hän on voittanut viisi kertaa. Ruotsin 10MILA-viestin neljä kertaa.

-Juho-Veikko Hytönen

oroc poisto banneri


Premiumsport.fi

inov 8 alapanoraama