Olav Lundanes juoksi 5000 metriä – näin kovaa seitsenkertainen suunnistuksen maailmanmestari kulkee radalla

Olav Lundanes on ollut ykkönen syksyllä sekä Suomen että Norjan pitkän matkan kansallisessa mestaruuskilpailussa. Kuva: Touho Häkkinen

Olav Lundanes on ollut ykkönen syksyllä sekä Suomen että Norjan pitkän matkan kansallisessa mestaruuskilpailussa. Kuva: Touho Häkkinen

Suunnistajien ”sileän” juoksuvauhti on teema, joka nousee ajoittain keskustelunaiheeksi tiedotusvälineiden ja internetin areenoilla. Etenkin maailman kärkisuunnistajien vauhti kiinnostaa ja tiistaina saatiin tietää maailman tämän hetken parhaan miessuunnistajan juoksuvire.

Turussa asuva Paimion Rastin Olav Lundanes käytti mahdollisuuden hyväkseen ja kävi kellottamassa 5000 metriin kuluvan aikansa tiistai-iltana Turussa Paavo Nurmen kentällä Turun seudun urheiluakatemian järjestämässä testissä. Tulostietokannan mukaan sää tiistai-iltana Turussa oli aurinkoinen ja tyyni lämpötilan ollessa 15 astetta.

Tänä vuonna sekä pitkän matkan että viestin maailmanmestaruuden Viron MM-kisoissa voittaneen miehen loppuaika oli 15.22. Norjalainen kellotti ensimmäiset 1000 metriä 2.59. Seuraava meni sekunnin päälle kolmen minuutin ja kolmas aikaan 3.06. Lundanesin heikon hetki tuli neljännellä kilometrillä, johon kului 3.11. Viimeinen tonni tuli aikaan 3.05.

Raskaiden maastojen mies

Erityisen raskaspohjaisissa ja vauhdiltaan hitaissa maastoissa menestystä niittänyttä Lundanesia pidetään sangen hitaana ratajuoksijana, joka menestyy sitä paremmin, mitä pehmeämpi maasto on. Kaikkiaan Lundanes on voittanut seitsemän maailmanmestaruutta ja 14 mitalia. Marraskuussa 30 vuotta täyttävä Lundanes on ankkuroinut kaksi kertaa joukkueensa Jukolan viestin voittoon. Syyskuun aikana Lundanes on ehtinyt olla nopein pitkän matkan kansallisessa mestaruuskilpailussa sekä Norjassa että Suomessa. Norjassa hän voitti myös keskimatkan ja viestin.

Suomen suunnistusliitto edellyttää kaikkiin valmennusryhmiinsä ja urheiluakatemioihin pyrkiviltä urheilijoilta noteerausta ratatesteistä. Valintakriteereiksi ei ole määritelty aikarajoja, mutta liiton mukaan ratatestin tulos vaikuttaa valintoihin. Testitulosta edellytetään 17.9. mennessä. Tulokseksi kelpaavat myös kansallisissa yleisurheilukilpailuissa juostut matkat 1500 metriä, 3000 metriä tai 5000 metriä.

-Juho-Veikko Hytönen

Suunnistajien ratatestitulosten arkisto, jossa myös tiistain testin tulokset (huom! arkisto on etenkin muutaman vuoden takaisten ja sitä vanhempien testitulosten osalta puuttellinen. Urheilijoiden tietokannassa olevat ajat eivät ole välttämättä heidän ennätyksiään!)

Lue myös:

Sveitsin suunnistajat kokeilivat ratavauhtia 3000 metrillä
Näin kovaa norjalaishiihtäjät juoksevat 3000 metriä

Premiumsport.fi

ulvang banneri